Læsetid: 3 min.

'At tegne er at indse'

26. november 1998

DR 2's Kulturhold skildrer tegningen som billedkunstens nerve i otte seværdige udsendelser om tegning og tegnere

TV
Den såkaldt hemmelige kanal, som over en tredjedel af landets seere endnu ikke har gear til at nedtage fra himmelrummet, viser en række seværdige kulturprogrammer. For tiden stiller man f.eks. ind på tegning i otte undersøgende programmer, der præsenterer kunstnere, for hvem tegningen er blevet speciale og levebrød.
Det er et ensomt hverv, men udsendelserækkens første fem kunstnere: Ib Spang Olsen, Nina Schiøttz, Karl V. Larsen, Informations Per Marquard Otzen samt Bente Olesen Nystöm, sidstnævnte præsenteres i aften kl. 18, er alle særdeles gode til at videreformidle essensen af deres arbejde, så udsendelserne er tillige egnet til pædagogisk videreformidling.
Bladtegneren fortæller og viser i praksis, hvordan det er at arbejde under pres, dvs. konstant at holde fernisering dagen efter, at man har undfanget et værk. Per Marquard Otzen forsøger behændigt at undgå at komme til omgøre forfatteres og journalisters sproglige billeder til billeder for i stedet at skabe sine egne.
De skæve, højt begavede og intellektuelle tegninger, som alle Informations læsere værdsætter, er resultatet af en lang proces, hvor der skitses, klippes sammen, fotokopieres og til sidst rentegnes. Mens han gennemlæser teksten avler han billed-associationer på baggrund af det læste. Marquard Otzen bestræber sig hver gang på at lave noget særligt, forsøger at undgå at tabe kunsten, selv om der skal kød på bordet hver dag. Han er stærkt selvkritisk.
"En forkølet god tegning opstår på baggrund af 500 halvdårlige billeder," siger han. Vi er ikke enige, skal vi hilse og sige.

Spænd i billedet
Karl V. Larsen, der netop er død, var rundet af en klassisk, naturalistisk tradition, og han var en forrygende landskabstegner. Han byggede billederne op - og han tegnede helst udendørs - så der fremkommer kontraster, der skaber liv. Store former ved siden af små, lette ved siden af massive m.v. Han siger:"At tegne er at indse". Det, man skal indse, er bl.a. det groende princip. At tingene altid forskyder sig diagonalt, at naturen består af konkave og konvekse former, at den er fyldt med spænding og modspænding.
Lyskilden, den præcise angivelse af, hvorfra lyset kommer, er også af vital betydning. Selv om Karl V. Larsen var naturalist, så lagde han altid billedet op, dvs. han flyttede træer og buske, lagde til og trak fra for at få et spænd i billedet.

Formens dele
Når Ib Spang Olsen tegner portrætter, skal han først igennem sit indledende blyantsritual, hvor blyanter skal spidses med en kniv, og hvor han kan sidde og lære sin persons fysiognomi at kende. Herefter danser han. Tusindvis af tynde streger skaber liv på det hvide papir, og en forbløffende lighed med personen opstår i løbet af ganske få timer.
Han ser ansigtet som en form. Undervejs forsøger han at forstå formens dele. Det kræver en matematisk stringens at tegne en sådan form. "Et ansigt er en klode, der spænder sig ud i rummet fra sin midte," siger han. Ofte tegner han portræt'ofret', så vedkommende kommer til at se seks år ældre ud. Fordi han arbejder med at analysere formerne, kan han se, hvordan de vil forskyde sig i ældningsprocessen.
Kostumetegneren Nina Shiøttz viser os, hvordan hun fandt frem til kostumer og scenebilleder til Sebastians Musical Nattergalen, hvorfra hun finder inspiration, og hvordan de færdige, meget smukke kostumer tager sig ud på sangerne.
Den fabelagtige tegner Bente Olesen Nyström viser i aften, hvordan hendes surreelle billedunivers er opstået på baggrund af hendes realistiske tegninger af flora og fauna. Farven er strukturgivende, siger hun og viser os, hvordan hun mestrer den.
De meget seværdige udsendelser giver os et kig over skulderen ind i tegnerens forunderlige verden. Tv er som bekendt et velegnet medie til billedkunst. Gid der var mere af den.

*Tegnerens værksted. DR 2 torsdage kl. 18. Vises den efterfølgende søndag på DR 1. Serien er skabt af Lone Falster efter idé af Kirsten Emborg.
*I aften: Bente Olesen Nyström: Realisme-surrealisme. 3. dec. Simon Bang: Story Board. 10. dec.: Pernille Kløvedal Helweg: Grisen som tema. 17. dec.: Dorte Karrebæk: Tegning til ord

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her