Læsetid: 3 min.

Tema-ræs på årets BogForum

18. november 1998

BogForum har færre udenlandske forfattere og flere temaer på programmet. Og så er der nyskabelsen Dagens Klassiker

BOGMESSE
Når det syvende BogForum åbner dørene for publikum fredag morgen, venter et sædvanligvis tætpakket program af aktiviteter for lystne læseheste. Men der er færre udenlandske forfattere, end der traditionelt plejer at være.
"Det er rigtigt, at der er lidt færre udenlandske forfattere. Vi har fået afbud fra nogle briter, som vi havde regnet med ville komme. Men der er dog stadigvæk en stor håndfuld nordiske forfattere som Jan Guillou, Dag Solstad og Steinunn Sigurdadottir til stede," siger Poul Bjørnholt, som har været bogmessens projektleder gennem alle årene.
Hertil kommer navne som A.S. Byatt, Robert Goddard og øl- og whiskyeksperten Michael Jackson.

Tematiseret
I år er antallet af særlige forlagsscener, hvor forlagene præsenterer egne forfattere, kommet op på fire, efter at Bonnier-gruppen har tilmeldt sig.
For at rive væggene ned mellem de forskellige forlagsscener og dermed bryde monotonien, er BogForum i år mere temabaseret.
"Med temaerne forsøger vi at tage pulsen på, hvad der sker på bogmarkedet. Og for at det ikke skal være det samme, går vi mere på tværs og sætter forfattere fra forskellige forlag sammen."
Temaerne er valgt efter, hvad der afspejles i tidens litteratur. Det er f.eks. 30 år siden ungdomsoprøret fandt sted, og stumfilmsstjernen Asta Nielsen har i det forløbne år været omgærdet af stor interesse.
Det er der kommet temaerne '68 - dengang og nu og Die Asta ud af, for at nævne et par stykker.
Som led i bogmessens konstante udvikling er der også kommet en anden nyskabelse til.
"Vi har fået et nyt tema, som hedder Dagens Klassiker, hvor vi tager både danske og udenlandske forfattere op - så vi ikke glemmer vore klassikere," siger projektleder
Poul Bjørnholt.
Fredag fortæller Niels Brunse f.eks. om Charles Dickens, Knud Sørensen om Steen Steensen Blicher, lørdag taler Klaus Rifbjerg om Johannes V. Jensen, og samme dag giver Frederik Des-sau et indblik i Tjekhovs forfatterskab.
Ellers kører BogForum i den sædvanlige stil, hvor forfattere mødes i små paneler og diskuterer et emne eller lader sig interviewe rundt omkring på standene.
BogForum har i de sidste par år været en tordnende succes. I 1997 blev messen besøgt af 28.000 mennesker. Da den startede i 1992, var der ikke mange, som troede på den. De store forlag holdt sig væk, og de dagblade, der i dag skriver side op og side ned i særlige bogtillæg, interesserede sig ikke synderligt for den. "De små forlags bogmesse" blev den kaldt, og arrangørerne håbede på 10.000 besøgende.

Positive problemer
I 1993 kunne messen lokke med udenlandske forfatternavne som Susan Faludi og Lawrence Norfolk, og besøgstallet blev fordoblet til 20.000.
Året efter var messen så stor, at der var planer om at flytte den til Bella Center på Amager, men det gik i sig selv igen, da ideen trods alt var fostret til Forum.
I år er problemerne - med et udtryk fra sportens verden - 'positive'. Der er for mange tilbud og for mange mennesker på messen, selv om det har hjulpet, at Forum er blevet bygget om.
"Der kan stort set ikke være flere end de 28.000 besøgende, som var her sidste år. Det er karakteristisk, at folk opholder sig på messen i timevis. Man har som hovedregel, at folk tilbringer en til to timer på messer, men på bogmessen bliver de i både fire og fem timer, så udskiftningen er ikke så stor."
"BogForum er ikke en branchemesse, men en ren messe for publikum, og det er vist nok ret enestående i hele verden. Ideen er meget enkel: Publikum kommer for at møde forfatterne, og forfatterne møder deres publikum, og så er det ikke mere indviklet," siger Poul Bjørnholt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her