Læsetid: 4 min.

Tilbage for FREM

9. november 1998

Lokalopgøret mellem de traditionsrige arbejderklubber FREM og Fremad Amager handlede ikke kun om fodbold

FODBOLD
Ude i Valby Idrætspark er dagbladet Aktuelt stadig frit, skal man tro reklamemasonitfiguren på måltavlen, men socialoverkammeraten Jens Kramer-Mikkelsen er holdt op med at se hjemmeholdet. Han lader sig i stedet fotografere til B93's kampe.
Der er ikke længere så mange politiske point at score i Boldklubben FREM, og der er noget forladt og hengemt over de skidengrå betontribuner, som denne lørdag er skuepladsen for endnu en kamp i Faxe Kondi Divisionen, den næstbedste række i dansk fodbold, men mediemæssigt lige så synlig som laveste puslingerække.
"Så lykkedes det", lød overskriften i kampprogrammets ledende artikel. Den er som sædvanlig skrevet af Niels Buch, som skiftede HK-formandskabet ud med jobbet som klubformand, fordi han følte sig moralsk forpligtet til at gå ind i klubarbejdet efter at hans HK-afdeling lånte FREM et par millioner, umiddelbart før den konkurs, som i 1993 degraderede den tidligere storklub til Danmarksserien, hvorfra man nu har arbejdet sig op til det, der i daglig tale stadig hedder 1. division.

Erhvervsklub
Overskriften kan umiddelbart undre. Ved manden ikke, at FREM tabte 1-5 til Hvidovre, og nu skal møde rækkens overraskelse, storbybønderne ovre fra Fremad Amager? Det er Niels Buch smerteligt klar over. Få kan som ham udtrykke forløsning og forstening med lige stor uforstilthed, når FREM spiller, men det, der er lykkedes, er etableringen BK FREM Erhverv, der skal tjene som magnet for potentielle sponsorer formedelst et årligt medlemskab på kr. 6.000 pr. firma.
"Nogle har spurgt," skriver Buch, "hvorfor vi ikke bare skaffer nogle nye spillere eller lejer nogle, i stedet for at der er blevet etableret en erhvervsklub. Hertil er at sige, at i dag skal der bruges mange penge for at drive en fodboldklub ... et samarbejde med erhvervsfolk er en absolut nødvendighed for at der kommer flere penge til klubben og vi dermed kan få de forstærkninger til vort 1. hold, som er en nødvendighed."
Det kan den stadig mindre, men stadig tapre skare på lægterne godt skrive under på. 100-mands-klubben er midteraksen i FREM's fanskare, men de lyder af meget lidt denne lørdag, hvor de herredrikkende horder fra Amager har indtaget en hel sektion på den ene langside med hjertevarme slogans som "Dommer, du er en svindler, snart hænger du og dingler", en variant af den trussel, der kan få det til at svimle for enhver dommer i Sundby Idrætspark: "Dommer, vi ved, hvor din cykel står... "

Ingen god reklame
FREM's spil denne gråmelerede eftermiddag er ikke nogen god reklame for mulige interessenter. Holdet spiller som et hold i dyb identitetskrise. Der er ingen organisation i forsvaret, for få, der spiller for helheden, et angreb stort set uden venstre side, og en fatal trang til at forfalde til nips, når situationen kalder på det brede og målrettede - et bundhold, der endnu ikke har nået bunden.
Den afgørende forskel ligger sådan set 'bare' i attituden. Amagerkanerne er nemlig ikke bedre boldspillere. Faktisk har FREM i den udvandrede amagerkaner, Robert Skibsted, før B1908, og stortalentet, u-landsholdspilleren Jesper Håkansson, de bedste teknikere, men den opkørte bane er til kontrastød og sluggere, så inden FREM når at komme ind i kampen, er Fremad foran 2-0, begge mål signeret af opportunisten Michael Gernsøe. 100-mændene liver op, da FREM's Ketil Clorius får beløning for et stilrent langskud.
Umiddelbart før pausen giver det tøvende FREM-forsvar den fra Landskrona Boys-indkøbte Håkon Söderstjärne lov til at trække på tværs. Og på tværs og på tværs, og pludselig er den tidligere FCK'er Morten B. Nielsen fri. 1-3. Anden halvleg bliver så højdramatisk som nogen pokalkamp, men der er viljen, holdånden og en refleksreddende Fremad-målmand Bo Nielsen til forskel.

Superligadrømme
På vejen ud er Fremad-tilhængerne højt oppe. Superliga er et af de nye ord i deres kampremser, men kampen bekræfter, at professionaliseringen af dansk fodbold har skabt en elite og et i bedste fald stræbsomt proletariat. B93's bundplacering i Superligaen taler sit tydelige sprog om den udvikling, som man vist skal være FCK-direktør for ikke at forstå det uholdbare i. Fremad ligger til oprykning til hurtig nedrykning.
Det har de tænkt sig at dæmme op for ude på øen. Der er man langt fremme med planer om en amagerkansk storklub, F.C. Amager, en fusion af Fremad, B1908 og Kastrup Boldklub. Man researcher for tiden i erhvervslivets interesse, men skulle måske også spørge fans'ene.
Så i den retning er det fremtidsgearet, når FREM har dannet et forum for gamle og fremtidige forretningsforbindelser. På den anden side er det svært at se, hvor sponsorpengene skal komme fra. FREM har base i Sydhavnskvarteret, som nu i mangt og meget ligner en illustration af bistandslovgivningens fallit. Og med al respekt for den øjeblikkelige klubsponsor, Støvsugerbanden, så vrimler det ikke med storinvestorer blandt kampprogrammets annoncører - Valby Ædelmetal, Stubbens Pub, Syd-Vest Bodega og Bagerens Party-Gris, medens dagens kampbold er sponsoreret af "Sydhavnens Malermester Per Christiansen".
Den lokale opbakning og forankring, alt det, der engang var rygraden i dansk klubfodbold, virker nu som urentabel nostalgi, en evig, effektivt virkende off-side fælde. Tilbage bliver bolden, den uforudsigelige runde, FREMs eneste håb.
Klubben har dog noget som den gæstende Superliga-aspirant aldrig har haft, et lysanlæg. Det bliver der brug for. Det bliver en lang, mørk vinter.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her