Læsetid: 3 min.

Den tredje vej ligger midt i Atlanten

26. november 1998

Verden behøver ikke lede mere. Den tredje vej, som Storbritanniens premierminister, Tony Blair, evig og altid taler om, er fundet

Blairs vej
LONDON - Forskeren Howard Glennerster fra London School of Economics (LSE) har kigget New Labour regeringens velfærdspolitik i sømmene og har opnået det, som i stadigt stigende grad har frustreret den bredere verden. Han har fået øje på den tredje vej - den vej, som premierminister Tony Blair hele tiden fremhæver som ruten fremad for Storbritannien.
Den ligger ifølge Glennerster og roder ude midt i Atlanten sådan cirka midt imellem Sverige og USA. Men det forhindrer ikke, at den er særdeles konkret.
"New Labours tiltag er en blanding af USA's velfærdspolitik og den skandinaviske med en aktiv arbejdsmarkedspolitik," siger han til Information.
Som eksempel bruger han den såkaldte New Deal for unge mennesker. De risikerer reduceret offentlig støtte, hvis de ikke tager imod tilbud om - subsidierede - jobs eller uddannelse.
"Det er en kombination af sanktioner - som i USA - og subsidier - som i Sverige for eksempel," siger Howard Glennerster.
"Det, der er nyt, er subsidierne i jobelementet. Resten er faktisk ligesom hos de konservative."
Et andet eksempel er kombinationen med en - lav - minimumsløn og den nye Working Families Tax Credit - et skattefradrag for lavtlønnede familier, hvor mindst én forælder arbejder.
"Regeringen synes, at det er nødvendigt at tillade arbejdsmarkedet at generere jobs med lave lønninger - som i USA - men den subsidierer lønningerne," siger han.
"Det er en tostrenget tilgang. Minimumslønnen prøver at stoppe den værste udnyttelse fra arbejdsgivernes side. Men den (på 3,60 pund - ca. 36 kroner - i timen og lavere for unge, red.) er ikke ment som noget, en hel familie kan leve af. Den er ment som noget, en enlig person lige kan leve af, og hvad angår familierne, så subsidierer regeringen de lave lønninger med skattefradraget."

Ren tredje vej
Kunne den slags være foregået i Tyskland, Frankrig eller Italien for eksempel under de nye, socialdemokratiske-socialistiske regeringer dér?
Efter Howard Glennersters mening er svaret stort set nej.
Et er, at de vesteuropæiske socialdemokratiske m.v. partier, der efterhånden sidder i regering i de fleste af EU's 15 medlemslande - kan blive enige om, at det vel nok er en god ting at have en velfærdsstat. Men når det kommer til detaljerne, er de ikke enige om, hvordan den skal se ud.
"Basisfilosofien er ikke den samme," siger han.
Ville Tyskland nye finansminister Oskar Lafontaine måske acceptere sådanne sociale nedskæringer som New Labour indfører i Storbritannien?
"Den britiske offentlighed vil ikke acceptere at betale mere end 30-40 pct. i skat, så vi har været nødt til at finde på et system, der tager højde for det. Det nytter ikke noget at gå og drømme," siger Howard Glennerster.
Så New Labour har til hensigt at skære i socialbudgettet - først og fremmest ved at hjælpe flere mennesker i arbejde og så målrette hjælpen til de, der har størst behov. Universelle, sociale ydelser er gårsdagens politik.
"De målretter mod de fattigste. Det har vi indtil videre fået to eksempler på. Enkepensionen er blevet udvidet til også at omfatte mænd, beløbet er blevet øget, men det bliver efter seks måneder trukket tilbage for mennesker, der har en høj indkomst. Nøjagtig det samme er sket med de handicappedes bistand," siger han.
"De skærper trangsbedømmelsen for de, der er uden for arbejdsmarkedet men lemper den på samme tid for de, der har jobs."
Til gengæld skal de sociale nedskæringer betale for, at Storbritannien fortsat kan have et universelt skolesystem og et ditto sundhedssystem.
Efter Howard Glennersters mening kan det også gå hen og blive opskriften på et genvalg.
"De konservative vil sige, at Labour regeringen bruger for mange penge. Men hvis New Labour kan sige, at de skam har været forsigtige nok, og at de oven i købet har mindsket de sociale udgifter og målrettet dem noget mere, samtidig med, at de har forbedret sundheds- og skolesystemet, ja så er det særdeles tænkeligt, at de kan forsvare sig," siger han.
Spar penge - gør tjenesteydelserne bedre - og bliv genvalgt? Intet scenarie kunne være mere tredje vej.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her