Læsetid: 2 min.

USA skriver under

13. november 1998

USA vil have størst mulig indflydelse på de internationale spilleregler i klimapolitikken

BUENOS AIRES - USA skrev i går under på den et år gamle Kyoto-aftale. Aftalen forpligter i-lande til at skære ned på udslippet af drivhusgasser. Men den træder først i kraft, når den også er lovformelig ratificeret i 55 lande, der repræsenterer 55 procent af de samlede udslip af CO2 og fem andre drivhusgasser.
Stuart Eizenstat, USA's topforhandler her ved FN's klimamøde, gav meddelelsen om USA's underskrift i sin tale til konferencen.
59 lande, deriblandt Danmark, har skrevet under forlængst.
Mange hilste USA's beslutning velkommen. Men begejstringen var ikke udelt.
Selv sagde Eizenstat, at underskriften skal sikre, at USA fortsat spiller en stærk rolle i løsningen af de spørgsmål, der ikke blev løst i Kyoto.
På et improviseret pressemøde med amerikanske senatorer tilføjede han: "Vi skriver under for at bruge vores indflydelse til at forhindre en tung beskatning af energi - og sikre fleksible markedsmekanismer."
USA vil ikke binde sig juridisk (ratificere) før store, centale u-lande også har forpligtet sig til at begrænse deres udslip.
Stuart Eizenstat mener derfor, at den argentinske præsident Carlos Menems erklæring i sin tale til forsamlingen var en historisk milepæl.

Argentina vil med
Carlos Menem sagde, at Argentina frivilligt vil forpligte sig til at begrænse sine udslip og opstille et præcist mål senest ved næste klimamøde om godt et år. Argentina vil dog ikke skære ned, men begrænse stigningen. Ifølge præsidenten har Argentina i 90'erne haft en økonomisk vækst på seks procent om året, men kun en stigning på én procent i udledningen af CO2 og andre drivhusgasser.
"Den eneste vej til bæredygtig udvikling er ren vækst," sagde Carlos Menem.
Stuart Eizenstat erklærede sig fuldstændig enig. USA støtter ønsket fra Argentina, Kasakhstan og andre lande, der vil forpligte sig frivilligt, om at deltage i handel med drivhuskvoter på lige fod med andre industrilande.
"Uden en meningsfuld deltagelse fra centrale u-lande kan verden ikke klare den globale opvarmnings udfordring - uanset hvor meget der gøres af i-landene," sagde Eizenstat.
Hans tale var et stærkt indlæg for markedsstyring af indsatsen mod den globale opvarmning.
"Rigtigt gjort i globalt omfang vil handel med udledninger gør det muligt for verden at reducere drivhusgasserne hurtiger end ellers - og billigere for alle parter," sagde han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu