Læsetid: 2 min.

Wye-aftalen på vågeblus

14. november 1998

Fem punkter skulle opfyldes i denne uge. Det blev kun et

WYE- UGE 2
"Undskyld, jeg har travlt, og der er mange mennesker i mit kontor. Og ved du, hvad jeg synes? Jeg synes I skal droppe den checkliste og vente til næste uge."
Såvidt ordene fra en ikke særlig glad talsmand, Larry Schwarz, fra den amerikanske ambassade i Israel, da Information vil tjekke op på, hvordan det går med at føre aftalen fra Wye mellem israelerne og palæstinenserne ud i livet.
Ugen har sat aftalen i stå, mens opmærksomheden samlede sig om den israelske regerings godkendelse af aftalen. Det skete efter flere udsættelser onsdag, men med betingelser, som palæstinenserne siger vil ødelægge aftalen.
Israelerne kræver, at palæstinensernes Nationalråd stemmer for at fjerne de punkter i det palæstinensiske charter, der kræver Israels udslettelse som stat. Arafat mener, at problemet er løst.
Den israelske regering besluttede også, at den i en tredje og sidste tilbagetrækning, der endnu ikke er besluttet, højst vil opgive en procent land ud over de 13 procent, der blev besluttet i Wye.
Endelig har regeringen besluttet at sætte gang i godt 1000 nye bosættelser på Har Homa-bakken i Jerusalem, som palæstinenserne mener er deres område. Både palæstinenserne og den israelske opposition ser beslutningen som et forsøg på at mildne regeringens højrekræfter, der er imod Wye-aftalen.
Ugens fem punkter er:
*1. En arbejdsplan for sikkerhed skal iværksættes. Palæstinenserne skal gøre terroristorganisationer ulovlige og bekæmpe dem. De skal holde møder med amerikanerne hver anden uge for at følge op på handlingerne, komiteen skal mødes for første gang.
Ikke opfyldt.

*2. En plan mod ulovlige våben skal i gang. Palæstinenserne skal sikre, at der er et effektivt lovgrundlag til at stemple følgende som ulovligt: våbenimport, fremstilling, salg uden licens, køb og besiddelse af våben og ammunition i de palæstinensiske områder. Samtidig skal palæstinenserne samle ulovlige våben sammen og straffe skyldige. USA har lovet at hjælpe med at føre dette program ud i livet.
Ikke opfyldt.

*3. Et dekret imod tilskyndelse til vold skal vedtages af palæstinenserne, og en komite nedsættes. Palæstinenserne skal vedtage et dekret, der forbyder alle former for tilskyndelse til vold og terror og tage skridt mod at straffe sådanne tilskyndelser. En komite bestående af Israel, Palæstina og USA skal mødes regelmæssigt og komme med forslag til, hvordan tilskyndelser kan undgås.
Ikke opfyldt.

*4. PLO's Forretningsudvalg skal bekræfte, at de dele af det palæstinensiske charter, der kræver Israels udryddelse som stat, er fjernet.
Opfyldt. Men israelerne er ikke tilfredse, jvf. ovenfor.

*5. Fase 1 af den israelske tilbagetrækning fra Vestbredden skal gennemføres. Israelerne skal underrette palæstinenserne om, hvilke områder der rømmes.
Ikke opfyldt.

Ifølge Larry Schwarz, talsmand på USA's ambassade i Israel, kommer næste uge til at gå meget bedre.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her