Læsetid: 2 min.

AIC-undersøgelse syltet

9. december 1998

Efter halvanden måned er Nyrups bebudede under-søgelse af den socialdemokratiske efterretningstjeneste endnu ikke kommet i gang. Kritiker kalder det en skandale

Den bebudede undersøgelse af Arbejderbevægelsens Informationscentral (AIC) lader vente på sig.
Statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) bebudede i slutningen af oktober en undersøgelse af AIC - den socialdemokratiske efterretnings- og propagandaorganisation, der oplevede sin storhedstid i 1950'erne. Undersøgelsen skulle kaste lys over organisationens rolle under Den Kolde Krig og udføres gennem Statens Samfundsvidenskabelige Forskningsråd og Statens Humanistiske Forskningsråd.
Men i hvert fald det førstnævnte forskningsråd har ikke modtaget nogen henvendelse om AIC-undersøgelsen, siger formand professor Peter Gundelach til Information.
Den bebudede undersøgelse blev brugt som anledning til at lukke AIC's arkiv for alle andre end de forskere, der skal stå for undersøgelsen. AIC-arkivet befinder sig hos Arbejderbevægelsens Bibliotek og Arkiv (ABA) i København.

Panikforslag
"Det er en skandale, at der intet er sket i sagen," siger dr. phil. Kurt Jacobsen, der som historiker har brugt AIC-arkivet, inden det blev lukket.
"Nyrups løfte fra oktober virkede på mig som et panikforslag, der havde til formål for en tid at lede skytset væk fra Socialdemokratiets top. På den baggrund er jeg sådan set ikke overrasket over, at der ikke er sket noget," siger Kurt Jacobsen.
Kristeligt Folkepartis formand Jann Sjursen, der har markeret sig som tilhænger af en gennemgribende undersøgelse af efterretningstjenesterne, er "forundret" over, at intet er sket.
"Jeg ved ikke, om man afventer den videre behandling af justitsministerens lovforslag om en undersøgelse af Politiets Efterretningstjeneste, PET. Men umiddelbart har spørgsmålet om en AIC-undersøgelse ikke noget med PET-lovforslaget at gøre," siger han.
- Er Nyrup reelt interesseret i en undersøgelse af AIC?
"Hvis han var det, havde han vel taget nogle skridt, som pegede i den retning," siger Jann Sjursen.
Det var statsminister Poul Nyrup Rasmussen og LO-formand Hans Jensen, som i fællesskab i oktober lovede, at undersøgelsen ville finde sted. Udspillet var et resultat af den igangværende debat om efterretningstjenesterne og mediernes beskrivelse af AIC's centrale rolle i overvågning og registrering af kommunister i 1950'erne.

Lukket land
ABA-forretningsfører Henning Grelle tolkede i oktober udspillet fra statsministeren og LO-formanden sådan, at AIC-arkivet skulle lukkes for alle andre end medlemmerne af den endnu ikke udpegede forskergruppe.
Da Information i oktober spurgte i Statsministeriet, nøjedes statsministeren med - gennem sit forkontor - at henvise til Henning Grelle. Det samme var svaret, da Information tirsdag kontaktede Statsministeriet for en kommentar.
Heller ikke LO-formand Hans Jensen eller ABA-forretningsfører Henning Grelle havde tirsdag tid til at svare på spørgsmål om AIC-undersøgelsen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu