Læsetid: 2 min.

Anders And & Co. til 15.000 kr.

29. december 1998

Den nye udgave af Komiklex sætter dagsordenen for seriehæfternes værdi

Tegneserie
Siden 1981 er markedet for tegneserieudgivelser i Danmark blevet ført til protokols i det leksikale værk, der i folkemunde hedder Komiklex, men som i den nyeste, fjerde udgave, er blevet betitlet mere officielt Tegneserieudgivelser i Danmark 1847-1997.
Bogen er en komplet fortegnelse over danske tegneserieudgivelser, foretaget af landets førende seriesamlere og bogført af den utrættelige Henning Visti Rasmussen.
Som noget ekstra i denne udgave får Disney-samlere deres lyst stillet med et index over danske udgaver med historier af Carl Barks og den stærkt overvurderede Don Rosa.
Og så er det ellers bare om at kaste sig over de mange oplysninger. Som opslagsværk er det nye Komiklex nemlig en guldgrube af oplysninger. Værket indeholder for hver titel oplysninger om udgivelsesår, farvesætning, sideantal, forfatter/tegner, forlag, format, samt butikkernes gennemsnitlige udsalgspriser. Det sidste er af stor interesse for de fleste og konstant anledning til kontroverser.
Et eksemplar i perfekt stand af det første nummer af Anders And & Co. fra 1949 sættes til 15.000 kr. En femdobling af prisen siden sidste udgave, der udkom i 1988, og som muligvis skyldes en københavnsk tegneseriebutik, der for et par år siden under meget medieståhej var med til at banke prisen op på en auktion.
Det er Danmarks mest værdifulde tegneserieudgivelse, og selv om det er mange penge, er det trods alt intet i forhold til så mange andre samlerobjekter. Det første Superman-hæfte på amerikansk fra 1938 vurderes i dag til 100.000 dollars.

Priscirkus
Man kan bladre rundt i Komklex'et og forarges over de høje priser, men også konstatere, at ens komplette samling af Sølvpil ikke er en nikkel værd. Og hvis der er nogen, der tror, de har til pensionen, fordi de har holdt på alle numre af Fonzie og kliken, skal Komiklex nok afvikle den tro.
Endvidere står det første Knold & Tot-hæfte fra 1911 til beskedne 3.000 kr, ligesom den først registrerede tegne-serieudgivelse kun står til 1250 kr. Det er schweizeren Rodolphe Töpffers Herr Stankelbeens mærkværdige rejser og selsomme eventyr til lands og vands udgivet af H.F. Eibe i 1847.
Det er generelt priserne på Walt Disney-udgivelserne, der er mest røre omkring.
Prissætningen får denne kommentar i bogens forord af udgiveren, Bo Bjørn Hansen fra serieantikvariatet Pegasus: "Tegneseriebutikkernes eneste interesse er, at priserne afspejler en virkelighed så tæt på de faktiske markedsforhold som muligt. Er priserne for høje, bliver tingene ikke solgt, men samler støv på lageret, og er priserne for lave, er der ingen som vil sælge deres tegneserier, og så er der ikke noget at handle med."
Det er jo fornuftig tale, men alligvel føler undertegnede ofte en vis irritation ved at skulle være med til dette priscirkus, fordi der er folk, der spekulerer i titler i stedet for bare at læse dem.
Men det er nu engang vilkårene for sjældne udgivelser, og selv om mange fin-
der prisernes himmelflugt latterlige, er seriebranchen trods alt forskånet for an-
dre kunstbranchers prishysteri.

*Henning Visti Rasmussen: Tegneserieudgivelser i Danmark 1847-1997, Det store Komiklex, 4. udgave, 446 s., 298 kr., Forlaget Pegasus

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu