Læsetid: 2 min.

Anders Fogh: Vi var ikke bedre selv

19. december 1998

Men jeg lover, det vil blive anderledes fremover, hvis vi kommer i regering, siger Venstres leder

INGEN HELGEN
Venstres formand Anders Fogh Rasmussen, der bag lukkede døre var med til at gennemføre den omstridte efterlønsreform, efterlyser en grundigere og mere åben politik.
De afsluttende forhandlinger må nødvendigvis være lukkede, understreger han. Ellers kunne man ikke nå et resultat.
Men han så gerne, at flere beslutninger forberedes i lovkommissioner, hvor Folketingets partier og de berørte parter er repræsenteret.
"Der vedtages for mange love i for hastigt tempo. Stør-re lovgivningskomplekser bør forberedes meget grundigere i brede kommissionsarbejder," siger Anders Fogh Ras-mussen.
"Det allervigtigste er jo, at vi som politikere forsøger at påvirke folks holdninger. Og det sker ikke så meget gennem regelændringer. Snarere gennem debat og oplysning."
- Sænkningen af pensions-alderen og ændringen af efterlønnen, som I lige har forhandlet på plads i et lukket forum, ville man typisk have gennemført ved kommissionsarbejde tidligere?
"Jeg tillader mig at tro, at et kommissionsarbejde ikke var kommet til et bedre resultat."
- Ville det have oplyst borgerne bedre?
"Det er klart. Men jeg er nødt til at sige, at vi har siddet i en politisk situation, hvor Socialdemokratiet indtil for nyligt har sagt, at efterlønnen ikke var et problem. Og så kan vi jo ikke starte et kommissionsarbejde. Jeg synes Nyrup-regeringen er meget lukket i sit lovgivningsarbejde."
- Kan du ærligt sige, at I var bedre, da I var i regering?
Neej (pause)... jeg vil sådan set ikke sige, at den ene er dårligere end den anden. Jeg vil prøve at kigge fremad.
- Mener du, at både denne og den tidligere borgerlige regering har været for lukkede?
"Ja. Jeg synes ikke, der er ting i den tidligere regering, der var specielt dårligt forberedte. Men da den trådte til i 1982 lavede den nogle ting ret hurtigt. Så jeg vil ikke gå rundt med en helgenglorie. Men kommer vi til magten, er mit udgangspunkt, at der skal være betydelig større åbenhed gennem kommissionsarbejde eller andre former for grundig forberedelse. Det vil jeg faktisk love - selv om man skal være forsigtig med den slags," siger Anders Fogh Rasmussen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her