Læsetid: 2 min.

Arkivchef talte usandt om AIC

12. december 1998

RUC-studerende kom i klemme, da Nyrup 'åbnede' AIC's arkiv for undersøgelse - og lukkede det for deres specialeskrivning

Det var ikke sandt, da lederen af Arbejderbevægelsens Bibliotek og Arkiv (ABA), Henning Grelle, i Information torsdag forsikrede, at hverken forskere eller studerende har været berørt af den kontroversielle lukning af det såkaldte AIC-arkiv den 29. oktober. Tværtimod er to historiestuderende fra Roskilde Universitetscenter (RUC) kommet i klemme, fordi de ikke kan få adgang til arkivet efter den socialdemokratiske efterretnings- og propagandaorganisation Arbejderbevægelsens Informationscentral (AIC).
De to skriver speciale om begyndelsen af Den Kolde Krig, da efterretningsrapporter fik ledende ministre til at frygte, at DKP udgjorde en farlig femtekolonne.
I fire dage i slutningen af oktober havde de specialestuderende, Peer Hansen og Jakob Sørensen, adgang til AIC-arkivet. Så blev tilladelsen inddraget - med den begrundelse, at statsminister Poul Nyrup Rasmussen havde erklæret, at arkivet skulle åbnes for en undersøgelse.
"Vi var forundrede, da Nyrup erklærede et arkiv for åbent, som vi netop sad og forskede i. Endnu mere forundrede blev vi, da vi næste dag mødte op på ABA og fik at vide, at arkivet var lukket, fordi det skulle inddrages i en undersøgelse," siger Peer Hansen til Information.
Da Information talte med Henning Grelle onsdag i denne uge, erklærede han, at kun journalister siden 29. oktober har interesseret sig for AIC-arkivet.
- Det er kun journalister? Der er ingen studerende, ingen forskere, der har ønsket...
"Ikke mig bekendt. Der sad nogle RUC-studerende, men jeg tror nok, at de lige nåede at få afsluttet, så vidt jeg er orienteret. Der sad nogle og var ved at lave noget. Men det er jo igen det der, det er jo heller ikke hele AIC, vel, så...
- Men der sad nogle RUC-studerende, som du mener fik det, de havde brug for, inden der blev lukket?
"Ja, det mener jeg."
Men Grelles udtalelse er ikke i overensstemmelse med virkeligheden. De to specialestuderende blev langtfra færdige med at studere AIC-arkivet på de fire dage i oktober.
At man i ABA er klar over det, fremgår af et af arkivets afslag til Jakob Sørensen og Peer Hansen. 13. november skrev afdelingsleder Anette Eklund Hansen, ABA, til de to, at "AIC's arkiv og Hans Hedtofts arkiv ks. 50 er fortsat utilgængelige".
De to havde ellers den 24. oktober fået tilladelser til at se vigtige dele af AIC-arkivet og af tidligere statsminister Hans Hedtofts arkiv, der ligeledes forvaltes af ABA.
Tilladelsen til at arbejde med Hedtofts arkiv blev uden nærmere begrundelse inddraget, allerede da Peer Hansen og Jakob Sørensen 26. oktober mødte op i ABA for at begynde arbejdet med kilderne. De har siden gentagne gange klaget til ABA og Nyrup.
Information har forgæves søgt at få Grelles kommentar.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her