Læsetid: 4 min.

Vil Dalle Valle falde

15. december 1998

Der bliver længere mellem varerne på hylderne i Daells Varehus. Ikke så meget på grund af juletravlheden, men fordi akut penge-mangel har ført til, at virksomheder har sagt stop til at levere varerne

"Touché - Spillet der overgår de fleste. Et spil, hvor taktik og held med kortene afgør spillets resultat".
Selv om spillet er placeret på den nederste hylde i legetøjsafdelingen på tredjesalen i Daells Varehus, fanger det opmærksomheden. Ikke fordi æsken er særlig stor eller farverig, men fordi den, modsat mange af de andre slags legetøj i afdelingen, er vel repræsenteret på hylden. Og fordi en af æskerne ved at være vendt på hovedet bryder mønsteret i rækken af æsker med Touché-spillet.
På det grå gulv neden for hylden ligger et Matador-spil. Det er faldet ned fra reolens øverste hylde, hvor der nu kun er to eksemplarer af det velkendte spil om penge og magt tilbage.
"Det er da heller ikke til at få det, man skal have," sukker en mor med en blå barnevogn, mens hun uden at have købt noget forlader legetøjsafdelingen med det beskedne udvalg.
Mens musikken fra højtalerne i loftet spreder glade julebudskaber, så er tonerne fra varehusets regnskaber knapt så muntre.

Falsk melodi
Ifølge en analytiker, gengivet i Økonomisk Ugebrev, er melodien nu så falsk, at
Daells Varehus styrer mod en økonomisk katastrofe i løbet af januar eller februar. En katastrofe som betyder, at det varehus, der gennem årtier har været en af de største successer i dansk detailhandel, måske fejrer sin sidste jul i år.
Den trussel ser julemand-en i børnetøjsafdelingen dog ikke ud til at lade sig mærke af.
Han virker ved godt mod, mens han optræder med dukketeater for de syv børn, som sidder på knæ foran hans lille scene.
"I kender alle Mester Jakel. Nu skal I se fortællingen om kongen og pengesækken," siger han, og de syv spraglede flyverdragter jubler, mens fortællingen om, hvordan Mester Jakel mister kongens pengesæk udspiller sig foran dem.

Startede med et tæppe
En anden fortælling om en pengesæk, der bliver væk, er fortællingen om Daells Varehus. Historien starter i 1910, hvor to jyske uldkræmmere, brødrene Christen og Peter Møller Daell, ankommer til København. Her sælger de deres første vare - et skotskternet uldtæppe - på en postordre, som var annonceret i ugebladet Hjemmet. Året efter udkommer deres første postordrekatalog, og i 1912 åbner Daells Varehus på Nørregade i København.
Bygningen bliver, ligesom varerne, købt kontant, og både varehuset og postordreforretningen går strygende og udvikler sig efterhånden til at blive blandt landets største.
Brødene Daell udvider forretningen flere gange, og i 1935 drejer Daells varehus også rundt om hjørnet ned ad Krystalgade.
Christen Daell dør i 1947, og i 1961 træder Peter Møller Daell af som administrerende direktør. Men Daells Varehus fortsætter som en succes og med overskud frem til 1985, hvor man fejrer varehusets 75 års jubilæum.
Jubilæumsåret er det før-ste år, som afsluttes med et underskud på regnskabet. Og det underskud har fulgt
Daells Varehus frem til i dag, hvor den tidligere guldgrube tilsyneladende har problemer med at betale sine leverandører og er truet af varemangel og lukning.
"Else siger også, at man altid skal gå i Magasin, for der kan man være sikker på, at man kan få varerne," siger en ældre dame i en rød uldfrakke til sin søn, mens hun vender sig fra disken og går mod udgangen. Det er anden gang inden for en uge, de to er gået forgæves i efter en vare i Daells Varehus.

Stop for varer
Flere leverandører er holdt op med at levere varer til
Daells. En af dem er Braun, som for tiden kører inkasso for at få sine penge hjem.
"Vi har igennem en periode haft problemer med betaling-erne, og jeg kan godt tvivle på, at der er grundlag for et fremtidigt samarbejde med Daells," siger Key-Account Manager fra Braun Danmark A/S, Claus Bjerregaard til Økonomisk Ugebrev.
Kurt Mogensen, som er administrerende direktør for Daells, afviser imidlertid, at der skulle være problemer med betalingerne. Og han tror ikke, at Daells vil lukke i foråret.
"Vi skylder ikke en krone, og vi har ikke tænkt os at lukke," siger han.
De manglende varer på hylderne tilskriver han den almindelige juletravlhed.
"Hvis der mangler varer på hylderne, så er det et rent øjebliksbillede. Vi har et varelager for mere end 120 millioner kroner, så der skulle være nok. Vi har bare haft en travl weekend," siger han.

Tre hovedpuder
Den unge ekspeditrice i sengetøjsafdelingen nikker bekræftende. Jeg har spurgt hende, om de tre Arctic Dun anatomihovedpuder til 329 kroner, som ligger ensomt hen bagest i lokalet, er de eneste hovedpuder, der overhovedet er tilbage.
"Ja, og jeg kan desværre ikke sige dig, hvornår vi får flere. Jeg har bestilt dem hjem, men de er ikke dukket op. Jeg ved ikke hvorfor," siger hun.
Imens er julemanden i børnetøjsafdelingen ved at afslutte sit dukketeater om kongen og pengesækken. De syv børn ser begejstrede til, mens kongen og Mester Jakel i fællesskab skaffer pengesækken tilbage, så den kan komme tilbage ned i skatkammeret.
Da stykket er slut, og julemanden væk, løber børnene ned ad det grå gulv mod hyl-derne med legetøj.
Det første, deres øjne møder, er "Touché - Spillet hvor taktik og held med kortene afgør spillets resultat".

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her