Læsetid: 2 min.

Elselskaber fusionerer

23. december 1998

Københavns kraftværker skal slåes sammen med de sjællandske til ét stort selskab

Sjællands fire og Københavns tre kraftværker skal slåes sammen i ét stort kraftværksselskab. Og fjernvarmekunderne skal indgå som medejere i selskabet.
Det er planer, som ejerne er enige om at gå efter, men endnu mangler de at forhandle de nærmere detaljer på plads.
"Analysearbejdet er færdigt, og i starten af det nye år skal indholdet drøftes videre på det politiske niveau," siger Frederiksberg Kommunes borgmester, John Winther (C), der har siddet som formand for det udvalg, der gennem et halvt år har arbejdet med analysen, som nu er sendt ud til ejerkedsen.
Et af de afgørende krav fra Københavns Belysningsvæsen har været at sikre fjernvarmekunderne:
"Vi går efter en model, hvor varmekunderne bliver medejere af kraftværkerne, og dermed undgår vi at blive udsat for urimelige prisstigninger," siger Københavns forsyningsborgmester Bo Asmus Kjeldgaard, (SF) der har stillet som betingelse, at København kun vil deltage, hvis varmekunderne kommer med.

Varmekunder klemt
Noget af skrækvisionen i det liberaliserede el-marked har netop været, at store udenlandske koncerner opkøber danske kraftværker, og derefter presser varmeprisen i vejret.
For varmekunderne er fuldstændig i lommen på deres lokale kraftværk.
Forslaget fra John Winthers udvalg indeholder derfor Københavns Kommunes krav om, at de storkøbenhavnske fjernvarmeselskaber, CTS og VEKS, kan indgå som medejere.
Hovedsigtet med at samle kraftværkerne er at stå stærkere i den skærpede konkurrence på et liberaliseret el-marked, forklarer John Winther.
Venter på energireform
Analysearbejdet er sat i værk med opbakning fra alle involverede parter - også Københavns Belysningsvæsen.
Men før sammenslutningen af landsdelens kraftværker kan blive en realitet, skal Folketingets forhandlinger om en ny energireform på plads. Den skulle have ligget klar inden jul, men trækker ud, og den kan få en del betydning for de sjællandske planer. Indfører Folketinget f.eks. stramme CO2-kvoter for kraftværkerne, så kan de mest forurenende kraftværksenheder på Sjælland blive nødt til at lukke.
Og skulle forhandlingerne falde til jorden, så står Københavns Belysningsvæsen klar med en plan om at lade de to fjernvarmeselskaber VETS og CTR blive medejere af de tre københavnske kraftværker.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her