Læsetid: 2 min.

EU-ros til vandmiljøplan

1. december 1998

Ritt Bjerregaard frikendte i går Danmark i sagen om opfyldelse af nitratdirektivet og sagde samtidig god for en undtagelse om at hæve maksimumsgrænsen for udbringning af husdyrgødning

Miljøkommisær Ritt Bjerregaard sagde i går god for den danske Vandmiljøplan II, der skal nedbringe kvælstofbelastningen, så Danmark kan opfylde EU's nitratdirektiv.
Vandmiljøplan II blev forhandlet på plads efter, at miljøkommissæren den 14. november 1997 havde sendt en såkaldt åbningsskrivelse til den danske regering, første skridt i en egentlig retssag ved EF-Domstolen. EU-kommissionen mente ikke, at Danmark havde styr på landbrugets udledning af kvælstof til vandmiljøet. Men med Vandmiljøplan II er Kommisionen tilfreds: "Vi mener, at de foranstaltninger, man foreslår er fyldestgørende, og det vil sige, vi vurderer, at Vandmiljøplan II kan opfylde nitratdirektivets krav," sagde miljøkommisæren i går på et pressemøde i København.
"Og vi har noteret os, at Danmark har opnået en større reduktion på disse områder end den oprindelige målsætning."
Danmark er nu sammen med Finland og Sverige de eneste medlemslande, der ikke har begyndende retsager kørende omkring opfyldelsen af nitratdirektivet, og det mener miljøminister Svend Auken er med til at sætte standarder i Europa:
"Kommisionen har anerkendt, at vi gik grundigt til værks. Danmark er hermed med til at sætte en standard for den nationale gennemførsel af nitratdirektivet i de øvrige EU-medlemslande," sagde han til Ritzau.

Undtagelse givet
Ritt Bjerregaard lagde ikke skjul på, at EU-Kommisionen er meget tilfreds med den danske indsats og kvitterede med at sige god for en undtagelse fra nitratdirektivet, som Danmark gentagne gange har søgt - hidtil uden held.
Undtagelsen består i, at Danmark i begrænsede områder får lov til at udbringe husdyrgødning med et større kvælstofindhold, end den grænse nitratdirektivet sætter.
"Hvis man vil have en sådan undtagelse godkendt, kræver det, at den ikke hindrer gennemførslen af direktivets formål, ligesom det kræver, at den er begrundet i objektive kriterier. Og vi synes, at Vandmiljøplan II er så overbevisende, at vi ikke ser nogen problemer i at støtte den danske anmodning om undtagelsen," sagde Ritt Bjerregaard, men påpeger, at undtagelsen endnu ikke er godkendt i Nitratkommitéen, og at det derfor er for tidligt at sige noget om, hvorvidt det bliver en midlertidig undtagelse.

Svin sviner
Grunden til, at EU-Kommisionen er særlig glad for, at Danmark har formået at opfylde direktivet, er, at Danmark var et af de lande, der havde størst problemer med kvælstofbelastning.
"Der er en sammenhæng mellem overholdelsen af nitratdirektivet på den ene side og EU's overproduktion af svin på den anden side. Det er tydeligt, at der har været særlige problemer i lande, der har en stor svineproduktion som f.eks. Danmark og Holland. Derfor spiller det en rolle, at Danmark har demonstreret, at hvis man går fornuftigt til værks, så findes der løsninger. Og det har skærpet vores indstilling til, at der ikke er nogen grund til at give køb på nitratdirektivet," sagde Ritt Bjerregaard.
"Vi synes alt i alt, at det har været en lille solstrålehistorie."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu