Læsetid: 1 min.

Den evige genkomst

12. december 1998

STJERNESTUND

Prasten ville fram, så derfor lagde han krafterne i, da han bankede til brattet uden at lade sig bramse...

For tiden går alle danskere over femogtredive rundt og skærer tænder over ungdommens mishandling af modersmålet. Når vi kan sætte grænsen så præcist, skyldes det modersmålets overpræfekt og pladshund nummer ét, professor Jørn Lund, der har erklæret personnummer 010163-xxxx for lingvistisk demarkationslinje.
Født før, så ville præsten frem, født efter ville han fram.
Shading hedder det vistnok på professorens fagområde, en term, der betegner mørkfarvningen af fortungevokaler efter bagtungekonsonanter, (tror jeg nok), og en synd min egen søn (bemærk forskellen på y og ø!) eksempelvis begik, når han som lille erklærede: Jeg gyder ikke lege med mormor, hun er så kødelig. Mormor var ikke til incest, det var knajten der begik shading (vistnok).
Imidlertid er det kun en generation siden, at opstandelsen vendte den anden vej. Da voksede en generation op, der sagde Dænmark i stedet for Darnmark - og dét lige efter krigen. Foraargelsen over forflaadigelsen ville ingen ende tage. Selvom de gamle forargede selv sagde gæmmel i stedet for gammel.
Heraf kan man lære, at levetiden for alfabetets (ælfabetets) første bogstav er kort. Men at det bliver genfødt påny i hver ny generation i ny skikkelse. Så som a, så som æ.
Og hvortil så al denne snak om generationer? Den skyldes såmænd kun, at den tilstundende jul har bragt mig til at fundere over, hvorfor julen altid skal være noget med gamle dage. Hvorfor ikke i stedet glæde sig over, at noget er varigt, bestandigt og urokkeligt stabilt? At julen hvert år, uanset om vi hader den, elsker den eller er ligeglade, vender tilbage og er den samme som altid?
Symboliseret i dens midterste bogstav, som ingen generation endnu har været i stand til at udtale forkert.
Prøv selv med Jyl, Jål eller Jol. Det virker ikke!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her