Læsetid: 2 min.

Ikke fælles fodslag i LO

19. december 1998

LO garanterer, at efterlønsbidraget betales tilbage, hvis efterlønnen afskaffes. Men det er der ikke fuld enighed om blandt forligspartierne

LO, finansminister Mogens Lykketoft og statsminister Poul Nyrup Rasmussen lister i disse dage rundt om hinanden på strømpefødder for ikke at ødelægge julefreden med et nyt åbent slagsmål om efterlønnen.
Men noget tyder på, at der ikke er fælles fodslag om, hvad LO egentlig blev lovet på et møde med Mogens Lykketoft den 1. december.
I hvert fald garanterede LO-formand Hans Jensen i går, at alle, der har betalt det særskilte efterlønsbidrag til den nye efterlønsordning, kan få pengene tilbage, hvis ordningen afskaffes. Det sagde han efter et forretningsudvalgsmøde i LO, hvor også statsminister Poul Nyrup Rasmussen deltog. Men noget tyder på, at den garanti kan blive svær at leve op til.
"Vi lavede en aftale med finansministeren om, at man dels kan få sine penge tilbage, hvis der opstår sygdom eller død, og dels hvis efterlønsordningen afskaffes. Det er jeg helt sikker på, vil blive skrevet ind i lovgivningen," siger Hans Jensen.
Men den aftale er tilsyneladende ved at skride. I hvert fald afviser forligspartierne at udstede en sådan garanti, og finansministeren nedtoner løfterne.
"Vi har sagt til LO, at vi sammen med de andre forligspartier vil se på, hvordan vi kan sørge for, at folk i hvert fald får de penge tilbage, de har indbetalt. Her tænker vi især på tilfælde af død og invaliditet," sagde Mogens Lykketoft fredag.
Det er dog andre toner, end det han sagde den 1. december efter mødet med LO, hvor budskabet var klarere.
"Det vil være nærliggende, at hvis der sker ændringer i efterlønnen for en generation efter denne, så har man i hvert fald en sikkerhed for, at de penge, man har skudt ind med rente og rentes rente, dem får man under alle omstændigheder ud," sagde Lykketoft.

Ikke med i loven
Det var fredag ikke muligt at få en kommentar fra arbejdsminister Ove Hygum, men ifølge en kilde i Arbejdsministeriet er tilbagebetalingsgarantien ikke taget med i formuleringen af loven.
"Det er ikke umiddelbart med i oplægget til loven, men det er ikke alle detaljer, der er diskuteret på plads. Det aktuelle spørgsmål er en del af den politiske diskussion, og den bliver først endeligt afgjort i januar," siger kilden, der dog bekræfter, at tilbagebetaling i tilfælde af død og invaliditet er indbefattet i loven.
Der er heller ikke noget, der tyder på, at LO-formanden kan forvente støtte fra forligspartierne.
Både Det Radikale Venstre, CD og Venstre afviste torsdag over for Aktuelt, at der kan blive tale om en tilbagebetaling af efterlønskontingentet, såfremt efterlønsordningen afskaffes. Dog er partierne enige i, at mennesker, der har indbetalt efterlønskontingentet, kan få pengene igen i tilfælde af død eller invaliditet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her