Læsetid: 4 min.

Film i tv

17. december 1998

*Bette Midler spiller en pulverheks, som sætter sit gevaldige overbid i uskyldige børn. Så selv om det er Disney, der har produceret, er det ikke noget for de mindste. Midler er festligt forfærdelig som den skrappeste af tre hekse, der hærger en amerikansk lilleby i denne trickfyldte eventyrfilm. Sarah Jean Parker, der bl. a. huskes fra Ed Wood, er dog heller ikke tabt bag en vogn som den ene af Midlers hekse-søstre, så selv om historien er tynd, kommer de en del skæg ud af Midlers og Parkers hæmningsløse skræk-udfoldelser hin Allehelgensnat. Højdepunktet er en komisk forhekset udgave af Screaming Jay Hawkins' "I Put a Spell on You". - For den noget hektiske instruktion står Kenny Ortega, der bl. a. er kendt for koreografien til Dirty Dancing.
Hocus Pocus/ Hokus Pokus. TV3, fredag kl. 20.00-21.45

*Terry Gilliam og Terry Jones praktiserer som medlemmer af den legendariske engelske komiker-gruppe Monty Python deres egen form for lav budget-princip i Monty Python og de skøre riddere, en middelalderhistorie om Kong Arthur og hans riddere. Det er helt Dogme-agtigt: i stedet for produktionsdyre heste har Kong Arthur nogle tjenestefolk på slæb, som slår kokosnøddeskaller sammen, så det lyder som heste. Den groteske version af jagten på den hellige gral viser Monty Python'erne som mestre i drastisk, surrealistisk crazyhumor, med højdepunkt i det uforglemmelige afsnit, hvor John Cleese' sorte ridder trin for trin får alle lemmer hugget af og ender som en - stadig krigerisk - torso. - Filmen, der er fra 1974, var den første af Monty Pythons trilogi af vilde uhyrligheder og ustyrligheder - de to næste var den blasfemiske Life of Brian fra 1979 og den episodisk opbyggede Monty Python's Meaning of Life
fra 1983. Terry Gilliam har vist sig som gruppens største instruktørtalent, mens John Cleese, Michael Palin og Eric Idle har gjort sig stærkest bemærket foran kameraet.
Monty Python and the Holy Grail/ Monty Python og de skøre riddere. TV3, fredag kl. 21.45-23.30

*John Boorman er i morgen aktuel med sin nye Cannes-belønnede The General, og dagen efter kan man se hans gennembrudsfilm Point Blank fra 1967. Her spiller Lee Marvin en gangster, der er blevet forrådt og skudt ned, men efter to år vender frygtelig tilbage og tager hævn over de smarte jakkemænd, som svigtede ham. Englænderen Boorman introducerede en sofistikeret europæisk formbevidsthed i det Hollywoodske gangsterunivers, sprang frem og tilbage i kronologien, brugte indskudte drømme- og bevidsthedsbilleder og gjorde det sterilt elegante Los Angeles-miljø til en fremmedgørende ramme af hårdhed og kulde om de barske gangsteropgør. Marvin er oppe mod The Organisation, og det betyder overflade-nydelige forretningsfolk, der arrangerer velgørenheds-receptioner som skalskjul for storforbryderisk virksomhed. Men Marvin går ikke selv af vejen for ukonventionelle metoder og er yderst overbevisende som metodisk hævnende tough guy. Som hans utro hustru ses den flotte Angie Dickinson, bedst kendt fra Rio Bravo og Klædt på til mord.
Point Blank. TV2, lørdag kl. 23.40-01.05

*Zhang Yimou er efter alt at dømme Kinas bedste instruktør, og At leve er et af hans hovedværker. Et ligefremt folkeligt epos om en 'helt', der gennem tre årtier forstår både at leve og at overleve i et Kina hærget af menneskefjendske politiske omvæltninger. Denne Fugui er et instinktivt menneske, lidt af en gøgler, men først og fremmest familiefar og på mange måder hårdt ramt under Mao-styrets værste kollektiv-excesser. Han prøver at tilpasse sig kommunismen, men de menneskelige omkostninger er enorme. - Zhang Yimous foretrukne stjerne, Gong Li, har en mere tilbagetrukken moderrolle, mens Ge You er fremragende som Fugui og fik Cannes-festivalens førstepris. Filmen er fra 1994 og førte til et Berufsverbot til Zhang Yimou fra de kinesiske myndigheder. Siden har han dog lavet en enkelt film, Keep Cool, som ikke har slået synderligt an.
Huozhe/ At leve. DR 2, søndag kl. 20.50-23.00

*Alan Parker er ekspert i sammenbidt dystre dramaer, så han overraskede i 1991 alle med denne varme, ramsaltede musikfilm om et irsk arbejder-band fuld af rytmisk råstyrke. En prægtig græsrods-komedie om det sammenhold og den musikglæde, der udmønter sig i smittende energiske versioner af klassiske soul- og bluesnumre. Rockgruppen The Commitments skyder frem fra Dublins barske arbejderkvarter Northside, hvor man både er grov i kæften og kan synge bukserne af de fleste. Det kan for eksempel den purunge, digre Andrew Stone, der bliver gruppens arrogante forsanger. Så længe spøgen varer - for konflikter i gruppen bryder ud, netop som gruppen bliver det store lokale hit. - Manuskriptet bygger på en roman af Roddy Doyle, der også leverede forlægget til The Snapper og The Van - han er en djærv, indforstået skildrer af irske arbejderfamilier. Som gruppens unge idealistiske manager og indpisker ses Robert Arkins, der bl. a. forsøger sig med følgende opsang: "Irlænderne er Europas sorte. Så lad det lyde: jeg er sort, og det er jeg stolt af!"
The Commitments. DR 1, mandag kl. 23.10-01.05

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu