Læsetid: 3 min.

Forbund vil betale AIC-undersøgelse

10. december 1998

Vi sylter ikke undersøgelsen af den socialdemokratiske efterretningtjeneste, siger lederen af Arbejderbevægelsens arkiv. Det varer bare lidt endnu, før den kommer i gang

Det er "fuldstændig hen i vejret", at den bebudede undersøgelse af Arbejderbevægelsens Informationscentral (AIC) skulle være syltet.
Det siger forretningsfører i Arbejderbevægelsens Bibliotek og Arkiv (ABA), Henning Grelle, efter at Information onsdag kunne fortælle, at der fortsat ikke er taget initiativ til en undersøgelse af den socialdemokratiske efterretnings- og propagandaorganisation AIC.
Statsminister og formand for Socialdemokratiet Poul Nyrup Rasmussen bebudede undersøgelsen den 29. oktober som en udløber af den igangværende debat om Politiets Efterretningstjeneste (PET). Det er de to statslige forskningsråd for samfundsvidenskab og humaniora, der skal stå for AIC-undersøgelsen, men de har fortsat ikke modtaget henvendelser i sagen.
"Der skal nok ske noget. Jeg ved ikke, om vi kan nå det inden jul, men der kommer i hvert fald til at ske noget i januar," lover Henning Grelle.
Undersøgelsens form og finansiering og navnene på undersøgerne er fortsat uafklaret, oplyser han.

Hvis penge er problemet
"Finansieringen ved jeg faktisk ikke en pind om. Jeg har jo ingen penge," siger Henning Grelle.
Men hvis finansieringen er problemet, står kredse i fagbevægelsen måske klar med en løsning:
"Først og fremmest synes vi, at LO skulle tage sig sammen og lægge nogle penge," siger Ole Zander, forbundssekretær i Pædagogisk Medhjælper Forbund (PMF) og forbundets medlem af PET-komiteen.
"LO har ført sig frem med krav om åbenhed og sagt, at alt skulle frem. Men det kommer det kun, hvis nogen vil være med til at finansiere det. Hvorfor i alverden skulle forskningsrådene begynde at studere AIC for deres egen fornøjelses skyld?" spørger Ole Zander.
Han henviser til, at statsministeren har erklæret, at Statens Samfundsvidenskabelige Forskningsråd og Statens Humanistiske Forskningsråd skulle stå for undersøgelsen.
Hvis ikke LO vil finansiere, lægger Ole Zander op til, at PMF og andre forbund kan skyde penge i en undersøgelse: "Hvis ikke LO vil, må vi andre overveje, hvordan vi kan sætte skub i det," siger Ole Zander.

Fra begge sider
Det bør ikke være afgørende for finansieringen, om LO eller fagforbundene får direkte indflydelse på udpegningen af historikerne. Selve udpegningen kunne godt foretages af forskningsrådene, mener Ole Zander.
LO-formand Hans Jensen vil ikke svare konkret på, om LO er klar til at finansiere AIC-undersøgelsen. Han går i første omgang ud fra, at forskningsrådene har penge til det:
"Men jeg vil gerne sige, at det ville være særdeles uheldigt, hvis vi ikke havde økonomi til at få undersøgt vores forhistorie ordentligt," siger Hans Jensen.
Han ønsker i øvrigt en "norsk undersøgelse", der både omfatter PET, Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) og AIC. Det har han skrevet til justitsminister Frank Jensen (S), og han undrer sig over ikke at have fået svar endnu.
Henning Grelle besluttede sidst i oktober at lukke AIC-arkivet for alle andre end de officielle undersøgere, der til sin tid udpeges til at stå for AIC-undersøgelsen.
Den beslutning er han "nødt til at fastholde", siger han. Men Grelle vil gå med til at åbne arkivet for andre interesserede, hvis de officielle undersøgere kan acceptere det.
"Hvis eventuelle udpegede forskere siger god for det, kan jeg ikke se noget problem i, at vi går tilbage til gammel praksis," siger han.
LO's formand Hans Jensen har ingen kommentarer til lukningen af AIC-arkivet: "Jeg har fortsået, at Henning Grelle finder det hensigtsmæssigt, og det har jeg ingen indvendinger imod," siger Hans Jensen.
Henning Grelle understreger, at der ikke er noget stort pres af henvendelser om indsigt i AIC-arkivet.
Siden udgangen af oktober har det således kun været journalister, der har henvendt sig. Han oplyser, at hverken forskere eller studerende har været berørt af arkivlukningen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu