Læsetid: 2 min.

Forskere vil ikke styres

30. december 1998

Dansk Nobelpristager medunderskriver af protest mod forskningsministerens planer om en styring af forskningen - Vi skærer bare et bureaukratisk lag bort, siger Trøjborg

Selv ikke 200 vrede forskere, der slutter sig sammen og går på barrikaderne, kan bevæge forskningsminister Jan Trøjborg. Forskerne er stærkt utilfredse med, at regeringen i de seneste måneder har fremlagt og gennemført en række reformer af forskernes arbejdsbetingelserne uden at høre dem først.
Vreden er kulmineret i en bred underskriftsindsamling mod særlig den nye ansættelsesbekendtgørelse, som giver universiteternes ledelse vetoret i forbindelse med nyansættelser. I dag kan ledelsen overtrumfe de faglige bedømmelsesudvalg, hvis man mener, at en anden forsker passer bedre ind i universitetets profil end den kandidat, som er blevet valgt på grundlag af faglige kriterier.
Forskerne mener, at Trøjborg dermed er ved at undergrave forskningsfriheden til stor skade for kvaliteten og mangfoldigheden af de resultater, forskerne frembringer.
"Trøjborgs forsøg på at målrette forskningen indskrænker nytænkningen," siger professor Jens Christian Skou, der sidste år fik Nobelprisen i kemi, til Information.
"Det bør naturligvis kun være de forskere, som selv ved, hvad der er fagligt relevant, der skal afgøre, hvad der skal forskes i og hvem der skal ansættes. Men det hjælper nok ikke så meget at råbe op, fordi Trøjborg lytter alligevel ikke efter," siger Nobelprismodtageren fra Århus Universitet, som er medunderskriver af protesten.

Urimelige procedurer
Jan Trøjborg tager også kritikken med ro: "Vi har skåret et lag af urimelig bureaukrati bort. De nye regler for ansættelse af videnskabelige medarbejdere betyder ikke en indskrænkning af den frie forskning," siger Trøjborg og tilføjer, at han er "i fin dialog med mange positive kræfter på universiteterne." Han mener selv, at man blot har skåret nogle "urimelige klageprocedurer" bort.
Umiddelbart kan det dog være svært at få øje på, hvem det er blandt landets forskere, Trøjborg føler, han svinger sammen med. Blandt de mange kritiske forskere er der nemlig repræsentanter fra samtlige universiteter og alle fagområder.
"Det er skrivebordsgeneraler, der lægger strømlinede planer uden at have noget begreb om praktisk forskning. Og de spørger heller ikke dem, der rent faktisk ved noget," siger lektor Tania Ørum, KU, der har været med til at tage initiativ til forskerprotesten. Hun understreger, at landets forskere vil styrke samarbejdet mod Forskningsministeriets "enøjede styring" i fremtiden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her