Læsetid: 2 min.

Den forsvundne mjød

29. december 1998

Odin som stand-in for Philip Marlowe i nyeste Valhalla-episode, 'Mysteriet om digtermjøden', hvor historien til punkt og prikke følger de klassiske detektiv-romaner

TEGNESERIE
Kan man forestille sig skumle havneknejper i San Francisco eller et solsvedent forstadshul i Los Angeles flyttet til Udgår, den jættebefolkede udørk fra den nordiske mytologi?
Næppe, men det er de miljøer, forfatteren Henning Kure og tegneren Peter Madsen har fået frem i 11. bind af den store danske tegneserie om de nordiske guder, Valhalla.

Den åndelige kreativitet
Titlen Mysteriet om digtermjøden hentyder til den mjød, som var ophav til al åndelig kreativitet blandt vores forfædre.
Ud af dette sagn har Kure og Madsen digtet en kriminalhistorie, en kærlig og i bund og grund temmelig absurd pastiche over de amerikanske storbydetektiver, først og fremmest dem af Raymond Chandler.
Gudernes konge, Odin, sidder på sit kontor og bliver opsøgt af en mystisk klient. I dette tilfælde to dværge, Fjalar og Galar, som mener, de uberettiget er blevet anklaget for mord.
Offerets søn har krævet erstatning for sin fars død, en såkaldt mandebod, og har derfor egenhændigt snuppet dværgenes mjødtønde.
Det er dog ikke en almindelig mjød, som dengang udelukkende bestod af vand og honning, men en drik, der beruser og inspirerer til poesi og visdom.
Odin får selv chancen for at smage bryggen, og inspireret af den berusende oplevelse, kaster han sig ivrigt ud i opklaringen.

Hårde prøvelser
Intriger, farlige kvinder, slagsbrødre og masser af vildspor skal den hårdt prøvede Odin igennem, før mysteriet er opklaret.
Historien følger til punkt og prikke de klassiske detektivromaner: Et kringlet plot, som står i baggrunden for dialogen og stemningen.
Det gør dermed også historien svagere end tidligere episoder, fordi den skal passes ind i alle Bogart-klicheerne.
Men når det er sagt, skal det også fremhæves, at de mange hentydninger giver anledning til mange pudsige indfald, for eksempel har Odin - de gamle nordiske guders konge - fået tildelt et kontor med persienner i vinduet, for at give den rette noir-stemning.
Så til trods for en til tider temmelig ligegyldig historie, er de gamle guder i uforudsigelige men sikre hænder hos Valhalla-holdet, det sørger ikke mindst Peter Madsen med sine stemningsfulde tegninger for.

*Valhalla 11, Mysteriet om digtermjøden, 48 s. i farver, 69,50 kr. Carlsen Comics

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her