Læsetid: 3 min.

Frygt for udsultning og personaleflugt i HS

3. december 1998

HS spareplaner truer ikke bare enkelte afdelinger, men kan reelt trække tæppet væk under flere afdelinger og truer Frederiksberg Hospital

Til sent i går aftes førstebehandlede HS' bestyrelse de foreløbige spareplaner for Hovedstadens Sygehusfællesskab uden at der blev vedtaget noget endeligt.
Og alt imens raser usikkerheden og vreden blandt personalet på Københavns seks hospitaler, der frygter personaleflugt og forringet kvalitet for patienterne.
Og hvor HS har tænkt sig at svinge sparekniven er uvist. Det eneste ledelsen i HS har slået fast er, at man har opgivet at nedlægge et hospital i forbindelse med yderligere besparelser for 1999 i det københavnske sygehusvæsen.
Men bag HS's melding om, at man, som alternativ til lukning af endnu et hospital, vil afvikle og reducere enkelte afdelinger på de seks sygehuse, lurer spekulationerne om en skjult dagsorden. For de bebudede besparelser kan på længere sigt tvinge et sygehus i knæ.
Direkte adspurgt svarer de folk, Information har talt med, at "det er nærliggende at drage den sammenhæng." Men ingen vil under de nuværende forhandlinger lufte mistanken offentligt.
Men kilder bekræfter over for Information, at det er i realiteten det, der er ved at ske for blandt andet Frederiksberg Hospital, hvis de foreløbige spareplaner gennemføres.
Her er det intensivafdelingen, der er udset til at lade livet for at få budgettet til at gå op - og sker det, får det alvorlige konsekvenser for centrale dele af hospitalets funktioner, som er afhængig af afdelingen. Blandt andet for hospitalets flagskib - de planlagte operationer, der er afhængige af afdelingen samt fødeafdelingen, hvis lukning under den forrige budgetkrise blev afværget af en enig kommunalbestyrelse.
Forelagt dette siger Frederiksbergs borgmester John Winther, at det i så fald vil være "helt uaaceptabelt."
"Overordnet set er jeg meget utilfreds med de spareforslag, der er blevet fremlagt. Ikke mindst fordi de har nogle logiske konsekvensker for de planlagte operationer på Frederiksberg Hospital. Og det undrer mig, at man slår ned netop der, når HS selv har udnævnt satsningen på afdelingen som en succes," siger John Winther.
Københavns sundhedsborgmester Peter Martinussen siger umiddelbart efter gårsdagens bestyrelsemøde, at man "bestemt ikke har planer om at afvikle et eneste hospital."
"Jeg vil godt fastslå, at der på kort, mellem eller lang sigt, er nogen planer om, at nedlægge et af de seks hospitaler," siger sundhedsborgmesteren til Information, og tilføjer, at de bebudede spareplaner er nødvendige prioriteringer.

Personaleflugt
Ligesom på de øvrige hospitaler i Hovedstadens Sygehusfællesskab, er personalet på Frederiksbjerg Hospital oprørte over spareplanerne.
Bo Gottschau, tillidsmand for de yngre læger på Frederikberg Hospital frygter personalflugt og alvorlige forringelser for patienterne. En seng skal erstatte afdelingen, men det er slet ikke nok.
"Den model man lægger op til betyder så kraftige forringelser for hele hospitalets service. Groft sagt ville det næsten være bedre, hvis de valgte at lukke de berørte afdelinger helt og flyttede dem til andre hospitaler, hvor servicen kunne indfries," siger Bo Gottschau, der frygter, at mange ansatte på grund af de bebudede besparelser vil se sig om efter et andet arbejde ligesom det kan blive svært at tiltrække kvalificeret personale til ledige stillinger.
Samme meldinger lyder fra de andre hospitaler i HS, hvor man ikke vil udelukke sanktioner mod nedskærelserne.
I morgen tidlig afholdes der stormøde for tillidsrepræsentanterne, hvor man vil tage endelig stilling til, hvad der skal ske.
Bestyrelsesmødet i aftes mundede ud i, at forslagene sendes til høring hos Frederikberg og København, der har frist til den 15. januar.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her