Læsetid: 2 min.

Hærværk bombealarm og pengeafpresning

23. december 1998

Tyske tog overvåges af politi, helikoptere og satellitter efter sabotage og pengeafpresning

BERLIN - De tyske jernbaner (DB) er udsat for pengeafpresning. En gruppe som kalder sig 'Jernbanens Venner' forlanger knap 40 millioner kr. for at stoppe sin sabotage mod jernbanesporene.
Kriminalpolitiet mener, at 'Jernbanens Venner' står bag mindst tre sabotageaktioner, hvor skinner med specialværktøj er løsnet fra svellerne og hævet med donkraft.
De tyske baner holdt sabotagen og afpresningen hemmelig indtil i fredags, da et godstog blev afsporet på strækningen mellem Østersø-byen Stralsund og Berlin.
Allerede i starten af december modtog DB det første trusselsbrev, nogle dage senere - den 8. december var der øvet hærværk mod strækningen Hannover-Berlin, hvor højhastighedstoget ICE kører. Her mærkede tog-føreren en uforklarlig rystelse og bremsede sit tog ned fra 250 km/t. 20 meter skinner var skruet løs.
Siden fulgte endnu to trusselsbreve, som DB angiveligt ikke reagerede på. Det fjerde og seneste brev sendte 'Jernbanens Venner' til politiet i Frankfurt - måske for endelig at blive taget alvorligt.
Efter afsporingen syd for Stralsund indkaldte indenrigsminister Otto Schily en krisegruppe, som har iværksat et storstilet overvågningsprogram: Tysklands ca. 40.000 km togspor bliver nu overvåget af en særlig politienhed, der får hjælp af jagerfly og helikoptere udlånt fra luftvåbnet. Politiet får også løbende billeder optaget fra satellitter, forhåbningen er, at gerningsmændene på den måde kan afsløres. Som en ekstra sikkerhedsforanstaltning får tog-førerne i flere ICE-tog selskab af en politimand udrustet med bl.a. natkikkert, så eventuelle forhindringer på sporet kan afsløres i tide.
Både jernbanefunktionærernes fagforening og pendler-foreningen 'Pro Bahn' har reageret skarpt mod DB-ledelsens langvarige hemmeligholdelse af afpresningen. Forårets tog-katastrofe i Eschede, hvor 101 personer blev dræbt, er stadig i frisk erindring blandt tyskerne, og sabotage-bølgen skærper nervøsiteten.
Efter omtalen af 'Jernbanens Venner' er det kommet frem, at DB har fortiet flere tilfælde af farlig hærværk, hvor betonfliser og træstammer lægges over skinnerne, skiftespor blokeres eller køre-ledninger kortsluttes. Sidste år skete der 68 såkaldt 'farlige indgreb i skinnetrafikken', alene i december måned i år er der registreret 10 tilfælde.
Siden afsporingen i fredags er hærværket taget til, og mindst fire gange har der været bombealarm på tyske banegårde.
I Fulda lykkedes det politiet at pågribe en 44-årig arbejdsløs, der i telefonen havde truet med at sprænge den lokale station i luften.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her