Læsetid: 2 min.

HK'ere dropper S-støtte

5. december 1998

Desværre medfører vores protest mod efterlønsforliget, at mange søger mod partiet Venstre, men vi er nødt til reagere, siger formand for HK i Århus, der har droppet S-støtte

Den lokale formand for HK Service og Industri i Århus, Andy Dalum, erkender fagbevægelsens store dilemma, efter at han med sin bestyrelse torsdag aften vedtog at stoppe fremtidig økonomisk støtte til lokale socialdemokratiske folketingskandidater som trafikminister Sonja Mikkelsen og miljø- og energiminister Svend Auken.
På den ene er han og mange andre fagforeningsfolk rasende på Socialdemokratiet over forliget om efterlønnen.
På den anden side fører protesterne mange socialdemokratiske vælgere lige i armene på Venstre.
"Når Socialdemokratiet og særligt Poul Nyrup Rasmussen og Mogens Lykketoft bliver fjendebilleder, så kommer Anders Fogh Rasmussen til at fremstå helt sympatisk, selvom han måske ville gennemføre en endnu værre efterlønsordning," siger Andy Dalum til Information.
Han mener ikke, at fagbevægelsen bør frede det store arbejderparti, selvom konsekvenserne kan synes noget uoverskuelige.
"Hvis vi skal være troværdige over for vores medlemmer, er vi nødt til at reagere," siger Andy Dalum og fortæller, at afdelingen har oplevet den voldsomste reaktion fra medlemmerne nogensinde.
Nogle af afdelingens 12.000 medlemmer har allerede meldet sig ud af fagforeningen, fordi de vil spare kontingentet, når bidraget til a-kassen stiger. Og mange flere har ringet og bedt om at få tilsendt den særlige HK-blanket, hvorpå de kan blive fritaget for, at noget af deres forbundskontingent går til socialdemokratiet.
"De voldsomme reaktioner har påvirket os meget, og det er specielt, at flere medlemmer reagerer så bombastiske før reformen overhovedet er vedtaget," siger formanden.

Må finde hinanden
Han har selv talt med flere, der først og fremmest ser reformen som et løftebrud:
"Selv om efterlønsreformen indeholder forringelser, så oplever jeg, at mange er sure over måden, den er gennemført på, og måden Nyrup har forsøgt at sige, at der ikke er tale om forringelser. Så dumme er folk altså ikke," siger Andy Dalum.
"Han skulle da indrømme, at selvfølgelig vil vilkårene for mange blive forringet," siger HK-formanden, der selv er forbitret over, at flere af de seneste reformer omkring pinsepakke, arbejdsmarked og nu efterløn er kørt igennem en sen nattetime uden fagbevægelsen er blevet inddraget.
"Der er da bred forståelse for, at efterlønsordningen måske burde ændres, og var vi inddraget, så kunne resultatet måske have endt på det samme - men så ville han have opnået accept og forståelse for en forringelse," mener Dalum.
Han ser ikke noget umiddelbart alternativ for fagbevægelsen end et samarbejde med Socialdemokratiet.
"Jeg glæder mig over, at SF trods alt har fremgang, men det er klart, at vi som fagbevægelse er nødt til at komme til en forståelse med Socialdemokratiet," siger Dalum, der dog ikke tror, at alt bare bliver glemt efter nogen tid.
"Hvis Socialdemokratiet ikke lærer af denne røffel, partiet har fået af fagbevægelsen, og tager os med i reformarbejdet fremover, så kan nedturen blive svær at vende," siger Andy Dalum, HK, Århus.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her