Læsetid: 1 min.

Højere priser på frit elmarked

2. december 1998

El-prisen vil stige igen, når det frie marked har høvlet overkapaciteten af Europas el-forsyning, påpeger økonomer. Dermed vakler finansloven

Samtidig med at miljø- og energiminister Svend Auken i dag mødes med SF og parterne bag finanslovsforliget for at udmønte de to mia. kroner, som el-sektoren fremover skal lægge i statskassen, betvivler flere økonomer grundlaget for aftalen - at milliarderne kan hentes fra de faldende el-priser i et frit elmarked.
"El-prisen vil stige igen, når det frie elmarked har stabiliseret sig. Det forudser langt de fleste i branchen," siger økonom i Danske Elværkers Forening, Knud Mosekjæ, til Information.
Vurderingen bakkes op af professor og ekspert i energisektorens økonomi, Ole Jess Olse, RUC: "Det er overkapaciteten i de fleste landes elforsyninger, der giver de lave priser i øjeblikket," siger han og forudser, at flere af Europas kraftværker må lukke på et frit marked, og så vil priserne stige igen og ende på et niveau, der nok er omkring eller over det danske før liberaliseringen.
Auken fulgte sidste uges finanslovtekst op med en pressemeddelelse, som understregede, at "omlægning og effektivisering af el-sektoren kan sikre forbrugerne billigere priser...", og "de lavere priser skal også bruges ved at udvikle et grønt el-marked for vindmøller og anden vedvarende energi og skal komme samfundet til gode ved en forbedring af statsfinanserne."
Med andre ord er der allerede lagt godt beslag på den gevinst, som nu bringes i tvivl.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her