Læsetid: 5 min.

Ingolf er imod

4. december 1998

Men Cirkeline og Frederik flytter til byen og møder punkmusen Sidse, Hassan og mavedansende Jasmin i bogform, på film, cd og cd-rom

BØRNEMEDIA
En dag sad tegneren og "tegnede kruseduller og cirkler, og pludselig var der et ansigt. Et sjovt lille ansigt. Han tegnede kjole på og arme og fødder og en masse strittende hår, og til sidst malede han kjolen rød med sorte prikker."
Sådan lyder i al sin enkelhed skabelsesberetningen - sådan skabtes en af de mest populære skikkelser i dansk børnekultur, som fik navnet "Cirkeline, for dit hoved er rundt som en cirkel". "Den er mægtig, sagde Cirkeline."

Andet bind efter 30 år
Bogen om Cirkeline og hendes møde med musene Frederik og Ingolf og med de to jordrotter er fra 1969. Bog-en og film-serien (fra 1969-71) har overlevet i fin stil og er blevet genopdaget igen og igen lige siden. De seneste år har hun mest været varmt bytteobjekt som videokasette i vuggestuer og børnehaver.
På trods af Cirkelines status som nyklassiker har hendes mor, Hanne Hastrup, holdt igen og præsenterer først nu bind 2 i sagaen, hvor Cirkeline tilmed forlader den landlige idyl i bind 1 (som samtidig er ude i et nyt oplag).
Nyudgivelsen hedder helt enkelt Cirkeline flytter til byen. Tegneren vil ind til storbyen til en etagelejlighed - Cirkeline finder nogle tomme tændstikæsker, så hun og de to mus kan pakke. Frederik er nysgerrig og begejstret. Ingolf med den runde mave og den stumpede trøje er en smule mere tøvende.
I køkkenet i den ny lejlighed løber landmusene ind i et par bymus - den lille Victor og hans frække storesøster Sidse, der er en slags post-punk-mus med tre ringe i sit piercede højre øre og rødt og grønt i håret. Frederik har aldrig set noget lignende.
Og da Sidse tager tilflytterne på en rundtur i den vilde by - med en rulleskøjtestøvle som transportmiddel - er der ingen ende på begejstringen.
På trods af de 30 år er der (heldigvis) ikke sket den store udvikling i karaktererne. Men tegningerne er blevet en smule blødere eller blidere, mindre tegneserieagtige; stregen er knap så hård; baggrunden og koloreringen en smule mere nuanceret.
Men stilen, tonen er fastholdt - et pragfuldt gensyn.

Skabt til biografen
Storbyens Mus er den første Cirkeline-film, der er skabt direkte til biografen. De fleste af de vistnok 19 tidligere Cirkeliner, der er 12-14 minutter lange, blev lavet på 16 mm. og distribueret gennem Statens Film Central - og tv, naturligvis.
Storbyens Mus er skrevet af Hanne Hastrup og Jannik Hastrup. Førstnævnte står for 'ide og design', sidstnævnte for 'instruktion'. Historien og hovedpersonerne er fra Cirkeline flytter til byen, men fortællingerne er flere, personerne mere nuancerede, og først og fremmest er miljø-skildringerne udbygget, i høj grad i forbindelse med de mange indlagte sange.
Cirkeline turer rundt i byen med sine musevenner, men set fra deres tumlingeperspektiv er byen et ganske andet landskab end menneskene måske går og lægger mærke til.
Vegetationen f. eks. ukrudt og mærkelige planter, der presser sig op gennem sprækkerne i asfalten, og de små mellemrum mellem hus og fortov - fra musehøjden ligner det en hel urskov. Og blandet med skrald og hen-kastede madrester bliver det til en meget speciel verden.
Hvad der antydes i bogen udspilles for fuld udblæsning i filmen: Ingolf er imod! Han vil ikke med til byen. Vendepunktet indtræffer for hans vedkommende i en situation, hvor han overværer en udruget kylling bryde ud af sit æg og meget naturligt antager, at Ingolf er kyllingens mor. Kyllingen terroriserer den stakkels mus - den vil ha' mad og mer' og mer'. Ingolf flygter, kyllingen forfølger ham.
Ved ankomsten til storbyen er Ingolf dog fortsat skeptisk. Han vil ikke med på den store rundtur med Sidse, den frække hiphopper - hvilket udelukkende betyder, at han i sidste ende kommer i byen helt på egen hånd - uden guide.
I én scene fortæller Ingolf henført om landlivets glæder til to byfugle som derefter giver ham en flyvetur og læsser ham af i et springvand, hvor han er ved at drukne, men i sidste øjeblik reddes af indvandrermusen Hassan. Hassan tager Ingolf med hjem, og Ingolf opdager, at byen i hvert fald kan byde på to mirakler: Fetaost samt Hassans mave-dansende søster Jasmin.
Jordrotterne er ligegeles flyttet til byen. De bliver indfanget af en slimet gangsterrotte, som sælger dem til en dyrehandel, hvor de endelig finder lykken: Maden bliver bragt, de skal ikke længere pukle så hårdt for den.
Filmen er lavet på et skønt overskud af skægge ideer: havnerundfart i sardindåse, storbyduer som taxaflyvere. Nysgerrigheden er stor og humøret højt. Cirkeline er i sandhed vendt tilbage - det kan ikke blive meget bedre.

Dansk pædagog-jazz
"Bim-Bam-Busse", "Cirkeline har fødselsdag" er nyklassikere i småbørnssangbøger. De er med på soundtrackudgaven, som er udsendt i tilslutning til den musikrige film. Hans Henrik Ley, som skrev musikken til de oprindelige Cirkeliner, er fortsat på som komponist, hvilket sikrer kontinuiteten men samtidig fastholder Cirkeline i den tradition, man måske kunne kalde dansk pædagog-jazz - Bernhard Christensen, Lotte Kærså. Hans Henrik Leys Toots Tiedemanns-beslægtede mundfløjte til guitarledsagelse bruges som underlægning på filmen, hvor den er OK - men den er lovlig spinkel, når den på CD'en skal klare sig uden billedledsagelse.
Claus Ryskjær lægger stemme til filmens lede rotte og har fået en pragtsang: "Hvorfor er der ingen, der kan li' mig?" Rotten vil elskes, men alting er gået galt lige siden, den var lille, og dens mor blev ædt af en kat, og "da far kom hjem og så/jeg havde grædt hele natten/så gav han mig et spark/og gifted' sig med katten."
Til de voksne synger jordrotterne Otto Brandenburg og Tommy Kenter sangen om, hvor skønt det er at være spærret inde i et bur og blive fodret: "Hvad skal vi med frihed/tra la la la la/når maven den er tom/frihed den kan ikke puttes i vores vom... Her i vores bur er som et paradis på jord/Vi får mad hver eneste dag i buret, hvor vi bor.."
Mellem sangene er der højdepunkter fra filmens dialog: Ingolf og Frederiks vidunderligt hæse stemmer, Jesper Kleins bedstefar med piftende s'er i protesen.

*Helle Hastrup (tekst og tegning): Cirkeline flytter til byen. 32 s., kr. 98. Høst og Søn.
*Storbyens Mus. Instr.: Jannik Hastrup. Manus: Jannik og Hanne Hastrup. Tegnefilm, 62 min. Dansk. Premiere i dag i 32 biografer landet over.
*Cirkeline/Storbyens Mus. Kavan/BabyBoom Records CD 81719.
*PS. Cirkeline bor i en tændstikæske på tegnerens bord - æsken er nu også emballage til en CD-rom med et Cirkeline-spil, et 'tegnefilmstudie' og en julekalender med afsnit fra de klassiske Cirkeline-film (System: PC, MS Windows 95/98. Distr.: Interaktiv. Kr. 249)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her