Læsetid: 1 min.

Den intellektuelle mandelgave

4. december 1998

Spøg, alvor og runde dage i Gyldendals Litteraturkalender

KaLENDER
Så er årets mandelgave til såvel de ægte intellektuelle som til wannabes på gaden - i form af 9. udgave af Ejgil Søholms Litteraturkalender.
Den finurlige bibliotekar, litterat, anmelder mm. følger den slagne vej: Han hænger sine kommentarer, referencer og krydsreferencer op på runde og halvrunde dage, og han er ikke karrig i sit kultur- og litteraturbegreb.
Denne anmelder fylder selv 50 i 1999 (uden dog at have fundet nåde for redaktør Søholms øje) og det er nærmest umuligt ikke at relatere læsningen til det. Hvem er man samtidig med?
Fra det danske parnas bl.a. Asger Schnack og Niels Brunse. Og Svend Aaage Hasselstrøm blev anholdt i Edderkoppesagen to dage efter anmelderens fødsel. Ser man det.
Der var i det hele taget meget at holde styr på i det gode år 1949. Al Capone ville være blevet 50, og det gjorde filmgangster nr. 1, James Cagney så til gengæld. Og minsandten også Humphrey Bogart, som både optrådte på den rigtige og den forkerte side af loven i sin lange filmkarriere. Storm P. døde i marts, og i samme måned (mens anmelderen fik skiftet ble) blev den gamle konge (Frederik d. IX) 50. 50 år blev også Aksel Sandemose, som morsingdrengen Eigil Søholm selvfølgelig ikke har glemt, ligesom han ikke glemmer, at det i 1999 er 700 år siden, Nykøbing Mors første gang nævnes i et dokument. I øvrigt på samme dag, som den norske kong Erik II 'Præstehader' døde.
Blandt de tungere årsdage kan nævnes Johan Wolfgang Goethe (250 år i august), samt Edgar Allan Poe, som døde for 150 år siden i oktober '99.
Og sådan kunne man blive ved, men læs selv. Og tak til Søholm for at have fundet et par linier til at nævne Informations tegnere Per Marquard Otzen og Peter Lautrop - ikke fordi de bliver 'runde', men fordi de er 'skæve'.

*Gyldendals Litteraturkalender 1999. Red. Ejgil Søholm. 144. s. Ill. 148 kr.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her