Læsetid: 3 min.

Irak-dækning får ris

21. december 1998

Danske medier sluger den angelsaksiske mediedækning af Irak-krisen ufordøjet, mener medieforskere

"Den danske presse spiser af hånden i sin dækning af Operation Ørkenræv. Dækningen har været intensiv, men det er utroligt, at man bare kan starte en krig, og så udløse et næsten jubelagtigt brøl. Jeg tror, man har håbet på den ny Ørkenstorm, som der var gode billeder fra," siger medieforsker Preben Sepstrup, der har indtryk af, at adgangen til pressemateriale og billeder under Operation Desert Fox har været betydeligt mere styret end tidligere.
"Det virker som om, man næsten har ventet på, at CNN var på plads med et kamera i Bagdad og sendetiderne i orden i USA. Under Operation Ørkenstorm havde CNN Peter Arnett i Bagdad, men denne gang har billederne været underligt anonyme. Der er uden tvivl lagt et stort låg på pressen."

En sort-hvid hat
Preben Sepstrup mener generelt, at journalisterne har lagt deres kritiske sans på hylden:
"Der bliver ikke fulgt op på, hvor missilerne rammer. Der er heller ikke fulgt op på, at der er næsten voldelige demonstrationer uden for ambassaderne herhjemme. Der er meget sort/hvid hat over det her, det er følelsesmæssigt bygget op, og pressen reagerer refleksmæssigt på det," vurderer Preben Sepstrup, der finder det sørgeligt, at pressen ikke er mere kritisk, når to stormagter i den grad går solo hen over hovedet på FN.
Karsten Fedelius, der er lektor på Københavns Universitets Institut for Film- og Medievidenskab enig i:
"Jeg tror, medierne spiser af hånden, fordi de er sat på sultekur med hensyn til visuelt materiale," siger Karsten Fledelius.
"Natbillederne fra Bagdad ligner fuldstændig dem fra for syv år siden, men der er ingen kildeangivelse på dem. Man skal huske, at USA's regering under Ørkenstormen var meget utilfredse med CNN's Peter Arnett, der gik sine egen vegne. Hans dækning var uønsket, fordi han gav det indtryk, at krigen gik ud over civilbefolkningen. Det tror jeg, man har prøvet at undgå denne gang."
CNN oplyste i går på sin website, at der ifølge amerikanske kilder var 25 irakiske dødsofre, hvor Iraks eget officielle tal er 68.
Den franske avis Libération skrev i går, at antallet af dødsofre kan være betydeligt højere, bl.a. fordi et missil skal have ramt en kaserne, ligesom antallet af ofre i Bagdads forstæder ikke er kendt.
Irak har som resultat af FN's handelssanktioner, ingen internetinfrastruktur, og bl.a. derfor siver yderst få uofficielle informationer ud af landet.
"Jeg er tilbøjelig til at fæstne lid til den franske dækning af krisen," siger Fledelius.
"Den er blevet for endimensionelt fremstillet herhjemme, og det skyldes bl.a., at man i Danmark er så angelsaksisk orienteret. Det gælder især de elektroniske medier," siger Fledelius, der ligesom Preben Sepstrup har undret sig over, hvem der er ophavsmand til de spøgelsesgrønne tv-billeder af natbombardementerne i Bagdad.
På TV-Avisen aner man det ikke:
"De billeder må komme fra CNN," siger udlandsredaktør Mads Clausen fra TV-avisen, "men jeg skal ikke kunne sige, hvordan CNN laver dem. Umiddelbart vil jeg tro, at de har tilladelse til at stille et kamera op inde i byen."
- Kan de ikke være fra irakisk tv?
"Det tvivler jeg stærkt på," siger Mads Clausen, der i øvrigt bekræfter, at billederne fra Operation Ørkenræv er ekstremt styrede.
"De eneste oplysninger, vi har, er, hvad amerikanerne siger, de har ramt, og hvad Saddam oplyser. Sandheden er nok der imellem."
- Fransk tv sætter efter sigende et helt andet fokus på krigen?
"Det vil jeg gerne tro. De er jo kritiske."
- Hvor får I jeres billeder fra?
"Vi får uforholdsmæssigt flere historier fra England end fra Frankrig, og det er fordi nyhedsbureauerne Associated Press og Reuters er henholdsvis amerikansk og britisk. Rent journalistisk er vores tradition angelsaksisk, og det er jo en positiv ting, på grund af objektivitetskriteriet. Men det er et problem - og det har vi diskuteret på udlandsredaktionen - at de billedbureauer, vi er dybt afhængige af, er ekstremt angelsaksisk orienteret."
- Har I slet ikke adgang til franske billeder?
"Jo, men franskmændene er nok mere på sidelinien, når der sker sådan noget som det her."
- Men også mere neutrale?
"Det kan man sige. Vi gør hvad vi kan for at være objektive, men et billedmedie er overfladisk. Du når aldrig hele vejen rundt, så vi må vælge de mest væsentlige ting. Det eneste, vi kan gøre, er at lægge kilde på, så nyhederne ikke fremstår som et faktum."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her