Læsetid: 2 min.

Israel på vej mod nyvalg

17. december 1998

Kun et mirakel kan redde regeringen, der ventes at falde i næste uge

ROM - Israels ministerpræsident Benjamin Netanyahu ventes at udskrive nyvalg halvandet år før tid, når han efter al sandsynlighed taber en afstemning i det israelske parlament på mandag.
Netanyahu sagde i aftes på israelsk tv, at han vil bringe sin forvaltning af den amerikansk-mæglede Wye-fredsaftale med palæstinenserne for en afstemning i parlamentet for at se, om han har opbakning til sin hårde linje. Dernæst skal parlamentet stemme om et mistillidsvotum mod hans regering, og alt taler for, at han taber enten den ene eller den anden afstemning og derefter udskriver nyvalg.
Netanyahus tv-tale er politisk gambling, siger iagttagere. Efter at finansminister Yaacov Neeman - en af Netanyahus mest loyale ministre til dato - i går trak sig fra sin post i regeringen, indså Netanyahu, at løbet var kørt.
Adskillige medlemmer af regeringskoalitionen har vist stigende utilfredshed med Netanyahu og vil have regeringen skiftet ud.
"Valgkampagnen er allerede i gang. Netanyahu er ude på at få Arbejderpartiet til at stemme imod hans forvaltning af Wye-aftalen, så han kan stemple dem som upatriotiske i den forestående kampagne," siger Peretz Kidron, der skriver for det britiske specialmagasin Middle East International.

Netanyahu-appel afvist
Arbejderpartiets leder Ehud Barak afviste i aftes Netanyahus appel om støtte og afviste også muligheden af en samlingsregering med Netanyahus Likud-parti.
"Vi er på vej mod nyvalg. Hvilken slags enhed kan man lave med en regering, der har overgivet sig til ekstremister, som knuser økonomien, samfundet og overtræder alle regler for at regere," sagde Ehud Barak til israelsk tv.
Netanyahu kom til magten i 1996 efter mordet på ministerpræsident Yitzhak Rabin fra Arbejderpartiet i november 1995. Hans højrekoalition overtog modvilligt Israels forpligtelser fra Oslo-fredsaftalen i 1993, og har siden gjort alt for at underminere aftalen.

Afviser tilbagetrækning
En meningsmåling viste i går, at 80 procent af israelerne er imod Netanyahus kompromisløse linje i fredsprocessen.
Samtidig afviste regeringen at gennemføre den næste tilbagetrækning af tropper fra den besatte Vestbred.
Regeringen siger, at palæstinenserne ikke lever op til deres forpligtelser. Tilbagetrækningen skulle begynde på fredag ifølge Wye-aftalen, der blev indgået i USA i oktober.
Netanyahus problemer er taget til de seneste uger, fordi de religiøse partier på højrefløjen er imod Wye-aftalen.
Udfaldet af et nyvalg står åbent. Partierne på højrefløjen har talt om at samle sig i en koalition uden om Netanyahu, mens brudstykker af Arbejderpartiet og Likud overvejer at finde sammen med nogle små midterpartier i et nyt stort centrumparti. Valget vil efter al sandsynlighed finde sted i april.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her