Læsetid: 2 min.

Jelved: Det er årets største løgn

19. december 1998

Vi har ikke skjult noget. Vi gik til valg på pinsepakken, vi har sagt det åbent, hvad mere skal vi dog gøre, siger Marianne Jelved

KORT HUKOMMELSE
Økonomiminister Marianne Jelved afviser, at hun og regeringen har forsøgt at gemme planerne om pinsepakken og efterlønnen, til beslutningen var taget.
Debatten har kørt i årevis, og Det Radikale Venstre har åbent sagt, hvad partiet ville, forklarer hun.
"Vores politiske debat er stærkt skadet af korttidshukommelse. Alle de fire regeringspartier i 1993 sagde: "Når denne skatteændring er implementeret, så fortsætter vi." Det Radikale Venstre fremlagde et skatteprogram i starten af dette års valgkamp. Vi gik til valg på det. Vi begrundede endda valget med det. Den dag valget bliver udskrevet, forklarer jeg på pressemødet i Statsministeriet, at vi foretrak et valg i september. Men hvis vi ventede, kunne vi ikke nå at vedtage ændringer i skattesystemet med virkning fra 1999 - og vi vil ikke spilde et år. Det forklarede jeg dér. Og vi gennemførte det," siger Marianne Jelved.
"Men det er lykkedes Venstre og de konservative at bilde samtige medier ind, at det kom som et lyn fra en klar himmel. Og det er dette års største løgn."
- Du er citeret den 9. maj for at sige, at der ikke var brug for et indgreb, men alligevel kom pinsepakken den 2. juni?
"Det, jeg sagde den 9. maj i Aktuelt var, at der var ikke brug for et hastigt indgreb som følge af konklikten. Og jeg forklarede, at det regeringen arbejdede med, var en fortsættelse af ændringerne i skattesystemet for at fremme opsparingen. Du kan læse det på forsiden af Aktuelt. Hvad mere kan vi så gøre?"
- I efteråret laver I så efterlønnen med de borgerlige i en lukket forhandling. Resultatet blev, at store dele af befolkningen blev vrede over det. Er det en rimelig måde at gennemføre så grundlæggende ændringer på?
"Efterlønssystemet har været diskuteret i offentligheden i årevis. Det har været i medierne masser af gange. Lykketoft har skrevet om det i Finansredegørelsen. Jeg har skrevet om i Økonomisk Oversigt. Vi sloges åbent om det på Det Radikale Venstres landsmøde. Alle journalister på Christiansborg har passet mig op fra september til oktober og spurgt, hvordan det gik med efterlønnen. Alle har vidst, at der var en ændring på vej. Og det blev skrevet i aviserne."
"Men da SiD begynder at skælde ud, dominerer striden mellem S og baglandet alt. Så enhver form for hukommelse for, hvad der skete, før Poul Erik Schou Christensen kritiserede Nyrup, var væk."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her