Læsetid: 2 min.

Jelved træt af tryghed

21. december 1998

Socialdemokraterne må vænne sig til, at vi som regering løbende må forandre vores systemer, siger økonomiminister Marianne Jelved

Danskerne skal ikke blive for trygge. Der er problemer i farvandet for velfærdsstaten, og regeringen må fortælle folk, hvordan tingene hænger sammen, siger økonomiminister Marianne Jelved (R).
"I stedet for kun at skabe en forestilling om, at man altid kan være tryg ved regeringen, at vi ikke ændrer noget, så skal vi i regeringen vedholdende diskutere, hvad vi mener, at det er helt nødvendigt at gøre: Debattere de reformer, som vi skal gennemføre," siger Marianne Jelved.

Flere reformer
Regeringen er derfor på trapperne med en lang række nye rapporter i serien om "Danmark som foregangsland". Og Jelved håber, at rapporterne vil være med til at ændre det billede, den radikalt-socialdemokratiske regering har fået som tryghedsskaber, der ikke vil diskutere problemer.
"Rapporterne er et værktøj, som gerne skulle breddes ud i den offentlige debat," siger hun. Den radikale partiformand er bekymret over, at mange danskere tilsyneladende slet ikke aner, hvilke udfordringer, vi står over for.
"Ikke mindst i det socialdemokratiske bagland," siger Marianne Jelved som slet skjult kritik af den store regeringspartner, der er i sit livs største identitetskrise efter finanslovsaftalen med højrefløjen.
"Det er naturligvis dybt utilfredsstillende, at folk ikke er bevidste om de forandringer, vi skal forholde os til. Vi lever i en historisk periode, hvor der hele tiden kommer forandringer udefra. Danskerne og socialdemokraterne må derfor vænne sig til, at verden forandrer sig konstant, og at vi som regering derfor også løbende må forandre vores systemer."
"Derfor må vi - og det vil også sige socialdemokraterne - blive bedre til at fortælle, hvad der er for problemer, vi står overfor," siger Marianne Jelved. Hun er utilfreds med, at danskerne alt for hurtigt glemmer diskussionen om fremtidens store problemer.
"Det burde f.eks. ikke komme som et chok for vælgerne, at regeringen måtte ændre på tilbagetrækningsmønstret fra arbejdsmarkedet", mener Marianne Jelved.
Men hun erkender samtidig, at regeringen er tvunget til at gøre mere for at styrke danskernes krisebevidsthed.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her