Læsetid: 3 min.

Jul under nye forhold

17. december 1998

2. kapitel, hvori læserinden fortsætter sin beretning og må gøre sig tanker om, hvorvidt hun formår at glæde sig til en henrettelse. Og der spørges, om man kan lugte af olie, når man ikke mere vil arbejde på Nordsøen

DECEMBERFORTÆLLING
Kære Ellen Margrethe,
ved du hvad, det modner altså en, når man pludselig skal leve sammen med en mand og hans søn hele tiden. Tage vil ikke på Nordsøen igen, siger han, i alt fald ikke før til foråret, og kun hvis han ikke finder noget bedre her på egnen. Der er så melankolsk ude på Nordsøen, siger han.
Så han er hjemme altid, selvom det mest er om dagen, for om aftenen er han sammen med nogen. Han har let ved at få nye venner siger han. Jeg har selvfølgelig foreslået, at han han inviterer dem her hjem, jeg kunne jo også godt trænge til at se folk, men så siger han at det bare er nogle bonderøve, jeg vil ikke kunne lide dem alligevel, siger han. Han er tit meget træt, når han kommer hjem efter midnat, jeg ved ikke hvad han laver, jeg forstår heller ikke at han stadig lugter af olie, men det gør han altså.
Paw er en mærkelig dreng, han trænger i den grad til kærlighed og omsorg, det kan enhver se med et halvt øje, men jeg kan ikke nå ind til ham, det kan jeg simpelthen ikke, Ellen Margrethe. Når jeg siger noget, så er han så underligt høflig, jeg føler mig næsten som en offentlig myndighed eller sådan noget lignende. Jeg hørte ham engang snakke med nogle andre drenge, de spurgte om jeg var hans fars kæreste. Nej, sagde han, hun er bare en fin dame som han kender.
Henne på skolen er Paw forresten ikke høflig, han har sparket en gammel lærer i skridtet, jeg var oppe og snakke med dem, det var noget rigtig lort. Men da jeg kom hjem og sagde det til Tage, sagde Tage bare at hvad fanden, læreren var vel bare en gammel idiot, han kunne da bare lade være med at genere drengen. Og Paw, han skulle i alt fald lære at slå fra sig, ellers bliver han aldrig en rigtig mand, sagde Tage.
Jeg vidste faktisk ikke, hvad jeg skulle sige. På en måde er det måske rigtig nok at de bløde, feminine værdier er for meget i højsædet i folkeskolen.
Tage er begyndt at drille mig. Glæder du dig til at Katrine Maren skal henrettes? spørger han tit. Det er gåsen, han mener, han synes den skal hedde noget, så vi ved hvem vi spiser, som han siger. Det er altså lidt væmmeligt, og jeg har også sagt til ham, at fra nu af må han selv give den mad. Jeg vil ikke fodre på en der skal have hugget hovedet af og som har et navn og alting. For resten kan jeg slet ikke lide Katrine Maren - ja, det er jeg også begyndt at kalde hende - for hun napper altid ud efter mig. Jeg tror hun kan mærke, at jeg er bange for dyr.
Tage kan godt lide at blive aet i nakken, især hvis man også puster ham lidt ned ad ryggen, har jeg opdaget. Så fniser han så sjovt. Tage, spørger jeg ham kælent, hvad har du tænkt dig at give mig i julegave? Så fniser han igen. Du kan få den bagfra, siger han.
Kan du se mig med fingrene fedtet godt ind i brunkagedej? Nej, det kan du garanteret ikke, men det er altså bare virkeligheden, du! Det sner stadig, jeg har ikke været i julehumør i mange år, men nu er jeg. Frederikke Amalie synes det er åndssvagt, hun har jo allerede haft sin første menstruation, men Paw er helt vild med jul. Det er hans far også. Paw ønsker sig en kniv og Tage har sagt, at så skal han også have en kniv, for selv fik Tage aldrig noget af det, han ønskede sig i julegave. Han fik kun underbukser for det skulle han jo have alligevel.
Sker der noget rundt omkring i byen? Sommetider griber jeg mig selv i at savne alle stederne, sådan om aftenen.
Tillykke med din nye fyr, hvis du da stadig har ham, det er jo længe siden. Er det rigtigt at han er socialpædagog? Du har måske en hemmelig smag for 70'erne, ha ha.

Din
Camilla Elise

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu