Læsetid: 3 min.

I julelampens skær

24. december 1998

TIL NÆSEN
Alt er enten for sent eller for tidligt", skrev Karen Syberg i sidste uge på dette dagblads bagside. Det handlede om havearbejde i december - men det gælder lige fuldt for den, der skal skrive vinspalte til denne den 24. december.
Man kan jo ikke så godt give gode råd om opulente rødvine til julegåsen vel vidende, at lukkeloven forhindrer lovligt indkøb af sådanne, når denne avis kommer læseren i hænde. Den, der ikke har sikret sine lagre, kan imødese en lang, tør jul. Men så har vedkommende heller ikke været for knøv, som de siger i Jylland.
Omvendt er der også noget kunstigt over den traditionelle gennemgang af champagne og andre mousserende sager til nytårsaften, mens man sidder der og venter på, at juletræet skal tændes og gaverne pakkes op.
Lad os nu gå ud fra, at De skal have traditionel, kraftig og fed dansk julemad, og at De faktisk har anskaffet dem nogle velegnede flasker med fyldig, muskuløs rødvin, evt. (og gerne) med en smule restsødme. Og lad os samtidig sætte, at samme rødvin ikke er af den mere bedagede årgang, men købt i et supermarked og med nogle få år på bagen. Så kan jeg da nå at give Dem et par banale, men dog ikke desto mindre nyttige råd.
De kan med fordel omhælde sådanne vine på karaffel (dekantere dem) nogle timer før middagen. Det ilter dem og gør dem mere bløde og imødekommende i smagen. Og lad så være med at stille karaflerne i den varme stue, hvor opskruede radiatorer og levende lys samt familiens kropsvarme har bragt temperaturen op på en 23-24 grader. Sørg i stedet for at stille karaflerne køligt, så vinen ved serveringens start er maksimalt 17-18 grader. Den bliver hurtigt varmere i glasset under spisningen, og det er jo ikke gløgg, vi skal have - Gud ske lov.

Selv holder vi jul på lavt blus i år hjemme i den beskedne bolig i Sundby. Helt har vi dog ikke fravalgt traditionen, idet middagen skal stå på kamsteg fra en lykkelig, smaskende, fritgående og økologisk gris, samt ris á l'amande til dessert.
I skrivende stund har jeg bestemt mig for en 10 år gammel Tawny Port til desserten, mens jeg vakler lidt med hensyn til, hvilken rødvin jeg skal fiske op fra kælderen. Hvis det bliver en af de go'e, skal vi ikke have aperitif, men hvis jeg er i det mere nærige hjørne, kunne jeg godt finde på at jage overdreven julestemning på flugt med en Dry Martini inden middagen. Det kan godt være, at det er dårlig smag, men det må jeg vel så selv om?

Og lad mig så i dagens anledning slutte med et erindringsglimt fra julen for 30 år siden. Den tilbragte jeg hos noget fjern familie i Seattle, Washington. Der boede min morfars bror sammen med sin datter og sine børnebørn, mens svigersønnen det meste af året var fraværende som underofficer i den amerikanske flåde. Han, som var lidt af en hillbilly fra West Virginia, var dog hjemme til jul, men det meste af tiden låste han sig inde for at høre bluegrass-musik for sig selv. Og ellers skænkede han eggnog, en amerikansk juletradition, som i hans version bestod af lige dele Bourbon-whiskey og æggesnaps. Det smager faktisk ikke dårligt, og da kalkunmiddagen nærmede sig, var vi allerede godt lakket til. Så snuppede vi lidt mere Bourbon - uden æggesnaps - og vore smagsløg var totalt lammede, da kalkunen kom på bordet.
Det var måske ikke den store ulykke - jeg deler stort set vor madskribents aversion mod dette dyr, i alt fald som fødevare.
Jeg var noget bekymret for, hvordan middagen skulle udarte, når vi vel også skulle have et eller andet alkoholisk til maden.
Den bekymring kunne jeg have sparet mig, thi dertil serveredes isvand og sort kaffe, så vi i måltidets løb nåede at blive delvis ædru.
Det er ikke kun i politisk sammenhæng, de kan være en smule ejendommelige over there.
Rigtig glædelig jul - og skål og velbekomme herfra.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu