Læsetid: 2 min.

... og julerocken kort

22. december 1998

Rudolf med sjæl
Babyface, soulmusikkens svar på et levende stykke nougat, har begået et fremragende julealbum uden den grad af overstyrethed, man kunne have frygtet. Cd'en er elegant, swingende og fuld af sjæl. Han genopliver travere som "Rudolf The Red Nosed Reindeer" og "Winter Wonderland", ja, sågar "White Christmas" så en sammenligning med Phil Spectors definitive julesange ikke altid falder ud til sidstnævntes fordel.
*Babyface: Christmas with... Producer: Babyface. Epic/Sony

Juleaberock
Femte ombæring af Åh Abe-konceptet er sæsonbestemt, men følger ellers formlen uden at tabe højde. Det vil sige kendte sange, respektløst, men alligevel traditionsbevidst moderniseret i et moderat rock-tonefald. Tættest på traditionen er Elisabeth og så alligevel ikke. Hendes udlægninger af "Til Julebal I Nisseland" og "Et Barn Er Født I Betlehem" er finurligt dobbelttydige og meget imødekommende. Det samme er C.V. Jørgensens raga-rock'ede "Sikken Voldsom Trængsel Og Alarm", hvor George Harrison må være med incognito. Nikolaj Steen bærer en flot udgave af "White Christmas" hjem, som noget man har lyst til at pakke ud igen, og Souvenirs har bundet båndsløjferne intrikat sammen på en legesyg version af "Sneflokke Kommer Vrimlende". Oplagt musikalsk mandelgave til børn i alle aldre.
*Diverse kunstnere: Nissekys og stjernedrys. Projektkoordinator og idé: Sten Wijkman Kjærsgaard. Sony/DR

Klichéforstoppelse
Julen kan være karameliseret og klæbrig, hvis ikke giver den modspil. Det gør de medvirkende på Vi Lover Hinanden ikke. I stedet giver Anne, Sanne, Caroline Henderson, Anne Dorte, Søren Sko m.fl. sig alle juleklicheerne i vold, så næstekærligheden driver ned ad væggene som den ris a la mande, vi forspiste os i i fjor. Lyden er dansk rock anno 80'erne, og bortset fra Hotel Hungers "Når Du Ser Et Stjerneskud" lyder det meste som en klar bytter efter jul.
*Diverse kunstnere: Vi Lover Hinanden. Soulmade/Mega Records

Jul på landet
Den begavede og gennemmusikalske countrypopsanger Shawn Colvin følger sine egne veje rundt om juletræet. Hendes album Holiday Songs And Lullabies springer de patenterede højtidshyldester over og går tilbage til rødderne med gamle traditionelle sange som "In The Bleak Midwinter", "Now The Day Is Over" og den helt vidunderlige "Love Came Down At Christmas", som hun iklæder en country-rocket tonedragt, der giver et indtagende lydspor til de af os, der ikke gider den merkantile jul, men hellere ser disse dage som sindbilledet på ro, hengivenhed og fordybelse.
*Shawn Colvin: Holiday Songs And Lullabies. Producer: Doug Petty. Columbia

Forvandlingskugler
Cyndi Lauper, rockmusikkens ihærdige svar på Bette Midler, må selvfølgelig også lave et julealbum, som ikke er helt i skoven. Det meste af tiden er hun uden ironi og synger bl.a. egne voksne sange om jul, forelskelser og brudte parforhold, så pladen rækker ud over højtiden. Stilistisk en pose blandede bolsjer, men musikalsk bliver der plads til et par overraskende forvandlingskugler.
*Cyndi Lauper: Merry Christmas - Have A Nice Life! Producer: Cyndi Lauper, Jan Pulsford, William Wittman. Epic/Sony

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her