Læsetid: 1 min.

I julevæsenets ånd

2. december 1998

STJERNESTUND
2. DECEMBER
- Hvis vi antager, at der fandtes et julevæsen, svarende til skattevæsnet, som hvert år skulle uddele årets store julepris, hvem skulle den så gå til i 1998, hvis du skulle bestemme?
Fhv. overrabbiner Bent Melchior ler i den anden ende af linien.
"Det kommer bag på mig, at det skal være en parallel til skattevæsnet. Jeg har aldrig hørt, at de har uddelt nogen pris. Jeg hører til den minoritet af befolkningen, som ikke holder egentlig jul. Min juleoplevelse er et besøg på den meget smukke højtidelighed, der finder sted på Mindelunden i København."
"For mig er der ingen tvivl om, at placeringen af den kristne jul og den tilsvarende jødiske makabæerfest ikke er helt tilfældigt placeret i den mørkeste måned og har overtaget en mere oprindelig solhvervsfest, som var en tilbedelse af lyset. De to fester har muligvis fælles rødder, og en anerkendelse af de rødder ville være en positiv ting. Man er kommet langt i Danmark når de drejer sig om kristendom og jødedom, og jeg kunne ønske mig, at man kunne inddrage islam i en dialog, som kunne være overordentlig betydningsfuld for den gensidige forståelse mellem mennesker."
"I den ånd ville jeg give julevæsnets store pris 1998 til Naser Khader fra borgerrepræsentationen. Han har forstået, at den kontakt til omverdnen er en forudsætning for integration i det danske samfund, og det finder jeg overordentlig betydningsfuldt," siger Bent Melchior.
Hvor er det gode og det rent glædelige blevet af i Danmark? Hvor gemmer det sig? Informations
Team Jul har sat sig for at finde det her i julemåneden - eller bare gran af det.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her