Læsetid: 3 min.

... og klassisk kort

1. december 1998

Den indre film
*Musik skaber billeder, siger man. Billederne af Bent Sørensens musik er mangfoldige. Den stemningsfyldte musik kalder på billeddannelser og poetiske formuleringer. Komponisten har også selv banet vejen for lytterens indre film ved at henvise til inspirationskilder som krakelerede englemalerier fra en svunden tid, landskaber med øde kirkegårde. Men referencerne er ikke direkte, de er flertydige og flygtige. Ingen af Bent Sørensens værker udtrykker noget kategorisk og entydigt. Musikken er et forsøg på at fastholde en oplevet stemning. Et øjebliks sansning.
Nu kan De høre værkerne Minnewater, Sirenengesang, Shadowland, The Deserted Churchyards og Clairobscur på en cd med Sørensens musik. Oven i købet i en ganske gode fortolkninger med Esbjerg Ensemble og dirigenten Jules van Hessen.
Bent Sørensen: Shadowland. Esbjerg Ensemble under Jules van Hessen. dacapo 8.224075.

Dansante miniature-værker
*Den amerikanske guitarist og leder af plademærket Bridge Records, David Starobin, er med i den kunstneriske planlægning af festivalen Danish Wave i New York i oktober 1999. Flittige Starobin er særdeles bekendt med ny dansk musik, som han har udgivet på en række cd'er. Den seneste udgivelse hedder Newdance - 18 Dances. Det er 18 værker eller satser af især amerikanske og danske komponister. Fælles for værkerne er, at de er bestilt som 'dansemusik'. Ikke at man skal kunne danse til musikken, men at den gerne skulle have et dansant element i sig. Det er blevet til en række miniature-værker på mellem to og godt fire minutter. En sympatisk udgivelse med meget afvekslende musik, spillet af en fremragende guitarist.
Newdanse - 18 Dances. Værker af bl.a. Carter, Sørensen, Babbitt, Nørgård, Ruders, Lansky, Harvey. Bridge Records 9084.

Kort mellem snapsene
*Jean Sibelius' værker hører til de mest indspillede i den nordiske orkesterlitteratur. Blandt de mest kendte værker i komponistens produktion finder vi Finlandia, En Saga, Valse Triste og Violinkoncerten. Disse værker findes i mange forskellige indspilninger med forskellige orkestre og solister. Med den nye indspilning med Esa-Pekka Salonen og violinisten Cho-Liang Lin får vi endnu en grund til at udvide samlingen af kendte Sibelius-værker. Der er ikke mindre end tre orkestre samlet på denne cd, hvoraf man ikke mindst nyder strygerspillet hos Los Angeles Philharmonic, og derved mindes orkestrets gribende fortolkning af: 'Mélisandes død' fra Sibelius' suite Pelléas et Mélisande (op. 46) i Tivoli denne sommer. Der er er kort mellem snapsene, når Salonen er med på dirigentpodiet.
Salonen conducts Sibelius. Cho-Liang Lin spiller violin. Los Angeles Philharmonic, Philharmonia Orchestra og Sveriges Radios Symfoniorkester. Sony Classical SXK 64578.

Mester i det robuste
*Ved flere lejligheder har vi haft mulighed for at høre den russiske musiker, bratchisten Yuri Bashmet i Tivoli. Således også i sommer sammen med Moskva Solisterne. Bashmet fik for nogle år siden Leonie Sonnings Musikpris og nød høj status i Danmark. Siden blegnede roserne, fordi Bashmet ikke havde øvet sig på Poul Ruders' Bratchkoncert - koncerten på The Proms med Radiosymfonikerne i London blev en fiasko. I sommer kom, spillede og tabte Bashmet i Tivoli med en lidt for varmblodig tolkning af Nielsens Lille suite, der kalder på transparens i udtrykket. På den foreliggende cd er musikken mere robust. Den passer fint til den varme glød i tonen, som Bashmet og hans venner er sande mestre i: Brahms Kvintet op. 115 og Shostakovitch' Sinfonia.
Yuri Bashmet og Moskvasolisterne. Værker af Brahms og Shostakovitch. Sony Music SK 60550.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her