Læsetid: 2 min.

K'NYT

11. december 1998

Ghita Nørby blandt gorillaer
*DR Multimedie står - sammen med flere partnere - bag bogen med den lokkende titel Operation Oskar - Med Ghita Nørby på besøg hos bjerggorillaerne (98 kr.).
Den kongelige skuespillerinde havde Poul Thomsen og et tv-hold med sig, og overskuddet fra salget af bogen går til Verdensnaturfondens arbejde for at bevare de ca. 600 bjerggorillaer, der er tilbage.

Zentropas spil i 3. oplag
*Brætspillet Stormfulde Højder (349 kr.), der blev lanceret under stor medieopmærksomhed sidste efterår, er nu ude i 3. oplag eller ialt 3.000 eksemplarer. Spillet, som blev præsenteret i filmselskabet Zentropas regi, er konstrueret af filmfolkene Ebbe Preisler og Franz
Ernst. Der spilles med begreberne tro, håb og løgn i forbindelse med det evige tema: Parforhold.

Regentparret til Brasilien
*Forleden havde dronning Margrethe indbudt Informations chefredaktør Jørgen Steen Nielsen til bal på slottet. Nu er hun selv blevet inviteret. Dronning Margrethe og prins Henrik tager på statsbesøg i Brasilien i dagene 2.-12. maj 1999, meddeler Udenrigsministeriet. Besøget er kommet i stand efter en indbydelse fra Brasiliens præsident Fernando Henrique Cardoso.

Millionunderskud på Østre Gasværk
*Det er en kold tid, vi lever i. Østre Gasværk havde et underskud på syv mio. kr. i regnskabsåret 1997/1998, skriver JP-København. Men med nogle af de senere års succeser som Les Misérables er der en pengekasse med 11 mio. at tære på. Forklaringen findes først og fremmest i faldende billetindtægter. I 1996/1997 gik teatret fra at sælge ni ud af 10 billetter til kun syv ud af ti. Østre Gasværks tidligere direktør, Morten Grunwald, forklarer en del af underskuddet med, at han i sit sidste år brugte penge på at bygge en ordentlig personalefløj til skuespillerne, der før måtte klæde om i nogle gamle barakker.

Blæseinstrumenter på Museum
*På Herning Museum kan man nu se en udstilling med i alt fire trælurer fra jernal-deren. Lurerne er mindst 1500 år gamle og udgør Nordeuropas ældste blæseinstrumenter af træ. Der er tale om to hele lurer og to fragmenter af lurer. De blev fundet i 1992, 1993 og 1994 på torvet i nærheden, og de er først nu kommet retur fra konservering. Kun i Norge er der tidligere fundet en tilsvarende lur, men den er 300-400 år yngre end fundene i Herning, og derfor er Hernings lurer de ældste træ-blæseinstrumenter, som kendes fra Nordeuropa.

Museum til bladtegnere
*Det kgl. bibliotek har indvilliget i at huse det, der kommer til at hedde Museet for Dansk Bladtegning. Museet bliver en selvstændig institution under biblioteket, der til gengæld konserverer, registrerer og udstiller samlingen af tegninger, der gerne skulle komme ind, skriver Politiken. Første udstilling bliver retrospektiv med Bo Bojesen, der tegnede på Politiken i en menneskealder.

Pris til arbejder-historikere
*Arbejderhistorieprisen er i år tildelt to historiske projekter, Finn Sommers afhandling om fagbevægelsen mellem fortid og nutid samt Ivan Harsløfs analyse af arbejdsmarkedet i Østeuropa. Begge projekter inspirerer ifølge bedømmelsesudvalget til studier i arbejderklassens og arbejderbevægelsens historie og kultur. De to prismodtagere er tildelt 10.000 kr.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her