Læsetid: 2 min.

K'NYT

9. december 1998

Lysfester mod undertrykkelse
*Tusindevis af lys vil oplyse Peblingesøen i København nu på torsdag den 10. december, hvor foreningen Tibet Charity i anledning af 50-året for Menneskerettighederne holder lysfest fra kl. 17. På samme tid tændes der levende lys på Rådhuspladsen i Århus og på C.W. Obels Plads i Ålborg. Hermed vil arrangørerne sætte fokus på alverdens flygtninge og sammen med deltagerne kaste et symbolsk lys over det mørke, der hviler over de undertrykte folk rundt om i verden.

Menneskerettigheds-antologi
*Flammer for Frihed er titlen på en antologi, som Amnesty International har udgivet i anledning af 50-året for FN's Verdenserklæring om Menneskerettighederne. Bidragyderne har rødder i det politiske liv, erhvervslivet, teaterverdenen, filmen, litteraturen m.m. Der er indlæg af blandt andet statsministeren, Leif Davidsen, Dea Trier Mørch, Naser Khader, Ghita Nørby og Preben Wilhjelm. Antologien er redigeret af Monica Ritterband.

Fokus på oprindelige folk
*På baggrund af 50-året for FN's Menneskerettighedserklæring har u-landsorganisationen Ibis udgivet artikelsamlingen Menneskerettigheder. Danmark og de oprindelige folk. Samlingen sætter fokus de oprindelige folk, der snarere opfatter sig som grupper end som enkeltindivider. Da menneskerettighedserklæringen understøtter det enkelte individs rettigheder, findes der i dag ingen globalt accepterede juridiske regler, der beskytter grupper af oprindelige folk, pointeres det i bogen, som er redigeret af Jeffrey V. Lazarus og Thomas Trier Hansen. Den kan bestilles hos boghandleren.

Julemarked på Christiania
*Øko-guf, lækkert genbrug og myrra skær. Babytøj, risengrød og sølvsmykker. Christiania har meget at byde på, når dørene til den Grå Hal åbnes for det årlige julemarked torsdag den 10. december. Markedet varer frem til søndag d. 20. december. Selve juleaften inviterer christianitterne til juleaften med gratis flæskesteg, vegetarmad og underholdning, som alt sammen finansieres af julemarkedets overskud.

Strid om skulptur
*Auktionshuset Bruun Rasmussen er kommet på kollisionskurs med de columbianske myndigheder, der kræver stenskulpturen San Agustin tilbageleveret. De mener, den er stjålet fra en colombiansk nationalpark i 1989. Bruun Rasmussen fremfører, at der er tale om en kopi, da den skulptur, som befinder sig i auktionshusets varetægt, ikke har samme længde, som den efterlyste skulptur. Men da skulpturen i sin tid blev opmålt, befandt en del af den sig under jorden, oplyser chargé d'affaires på Colombias ambassade i København, Carlos Arturo Morales. Alle øvrige mål og dimensioner passer på den skulptur, der - måske - kommer under hammeren på fredag, og ifølge direktøren for Columbias Nationale Institut for Antropologi, Mrs. Maria Victoria Uribe, er San Augustin så unik, at det ikke er muligt, at der findes to ens statuer. Skulpturen af UNESCO er registreret som "World Heritage" - dvs. en del af verdenssamfundets nationale kulturarv i lighed med Roskilde Domkirke herhjemme. Den bliver dog næppe stjålet.

Rettelse
*I gårsdagens anmeldelse af videoantologierne Spin Off burde det have fremgået, at en af de omtalte videoer havde titlen Harry Houdini (There is No Escape That I Can See) og var skabt af englænderne Paul Harrison & John Wood.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her