Læsetid: 2 min.

K'nyt

2. december 1998

Nordisk Råds Litteraturpris '99
*Carsten Jensen og Pia Tafdrup er de to danskere forfattere, Nordisk Råd nominerer til Litteraturprisen 1999. Carsten Jensen er nomineret med sine to sammenhængende essaysamlinger, Jeg har set verden begynde og Jeg har hørt et stjerneskud. Pia Tafdrup nomineres med digtsamlingen Dronningeporten. De øvrige indstillede er dramatikeren Lars Norén og lyrikeren Göran Sonnevi fra Sverige, Monika Fagerholm og Irja Rane fra Finland, grønlandske Ole Korneliussen, islandske Hallgrímur Helgason og Pórarinn Eldjárn og fra Sverige Geir Pollen og Jan Erik Vold. Sidstnævnte er ligesom Carsten Jensen nomineret for sin essayistik, men ellers er godt halvdelen af de indstillede værker romaner. Litteraturprisen på 350.000 kroner bliver uddelt den 8. februar næste år i forbindelse med Nordisk Råds konference i Helsingfors.

Strid på Det kgl. Teater om nyt hus
*Medlemmer af operaen, kapellet og balletten på Det kgl. Teater foreslår opførelsen af et nyt operahus i stedet for det teaterhus, som Det Kgl. Teaters ledelse har anbefalet. Det er især forholdene på Gamle Scene, som kunstnerne er utilfredse med. De tre grupper foreslår, at der bygges et opera- og ballethus med plads til 1.800 tilskuere, dvs. 500 flere end i dag. De tre grupper mener ikke, at ledelsen har gjort sit yderste for at undersøge problemerne omkring administration og pladsforhold på teatret. Dog ønsker grupperne ikke at lægge sig ud med skuespillet: "Vi har blot ønsket at tale på egne vegne. Så kan skuespillet tale for sig selv," sagde operasanger Stig Fogh Andersen til Berlingske Tidende i går.

Pris til holdet bag Encyklopædien
* For første gang gives Poul Hammerich Prisen ikke til en enkeltperson, men til hele holdet bag Den Store Danske Encyklopædi. Selvom chefredaktør Jørn Lund og hans 60 personers stab står i spidsen, gives prisen til alle 3.500 konsulenter og medarbejdere. Poul Hammerich Fondens pris, der blev overrakt på Louisiana i søndags, gives, fordi gruppen "i bogstaveligste forstand har vist sig at være fremadskuende og grænseoverskridende."

Calvino og Boccacio i Graf
*Litteraturtidskriftet Graf er kommet i ny indpakning. På kraftigere papir og i et ændret format kan man læse eventyr af Italo Calvino, om hvad der er gået for sig på den lyriske scene i løbet af året - samt en artikel om Boccacios Decameron med den spidsfindige titel "Pest og glade dage".

Flere penge til idrætten i år
*Kulturministeriet sætter skub i et særligt Idrætspolitisk Idéprogram et år før beregnet. Ministeriet har netop bevilliget 10 mio. kr., så programmet allerede kan komme i gang i 1999 og ikke som først planlagt i år 2000. Programmet skal blandt andet støtte nye former for idræt og særlige initiativer overfor for eksempel handicappede, flygtninge og indvandrere. Desuden skal programmet, der ud over de 10 millioner er tildelt 20 millioner om året i en tre-årig periode, styrke idrætten i byerne, udvikle idrætstilbud for ældre, støtte idrættens samspil med andre kulturelle udtryk med mere. Programmet skal især støtte lokale initiativer, og alle idræts-engagerede kan søge om andel i ministeriets pose penge.

Levende julekunstkalender
*I hele julemåneden kan man hver dag klokken 15 se kunst og oplæsning i en levende julekalender i Hovedbanegårdens forhal. Oplæsning bl.a. ved Grethe Sønck og Jesper Klein.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her