Læsetid: 4 min.

K'NYT

19. december 1998

En blandet modtagelse
*Olsen Bandens Sidste Stik får en blandet modtagelse af avisernes anmeldere. Alle glæder sig over nostalgien, men flere spørger, om bandemedlemmerne ikke burde være gået definitivt på pension i 1981. Berlingske Tidende skriver, at "ligesom man nødigt vil underholdes af Tarzan som stivbenet pensionist er det en melankolsk og lidt 'forkert' oplevelse at se en glemsom Egon Olsen med høreapparat." - Et vemodigt farvel til Poul Bundgaard og en æra i dansk film, som reelt sluttede længe inden Riget med dens beske og bizarre bismag blev den foretrukne folkelige underholdning, skriver Politiken og kalder filmen "en sidste lille hyggestund i det varme gule lys fra nostalgiens standerlampe." Aktuelt skriver, at selv ikke den mest fanatiske gensynsglæde kan skjule, at Olsen Banden er på aftægt, og B.T. kalder filmen "et vellykket fætter- og kusinegilde."

Alt klar til Jazzpar
*Programmet for forårets Jazzpar-priskoncerter er på plads. Overrækkelsen af prisen - den tiende i rækken - finder sted ved en koncert på Falkonerscenen i København d. 28. marts med prisvinderen Martial Solal. Han optræder dels som solopianist, dels i trio med den svejtsiske trommeslager Daniel Humair og den danske bassist Mads Vinding, dels som solist med Radioens Big Band under ledelse af Jim McNeely. Koncertens første afdeling byder på Hans Ulriks saxofon - og formentlig klarinet - sammen med amerikanerne John Scofield (guitar) og Peter Erskine (trommer) og den svenske bassist Lars Danielsson. Jazzpar-koncerter i provinsen planlægges til 25. og 26. marts.

Lewinsky-interview på TV2
*I skarp konkurrence med andre danske tv-stationer har TV2 sikret sig rettighederne til det første tv-interview med Monica Lewinsky. Det laves af den britiske tv-kanal Channel 4. Monica Lewinsky har lavet aftaler om ét interview i USA og ét i Europa og har bundet sig til ikke at give andre interviews i mindst to uger efter udsendelsen af de nævnte. TV2 håber at kunne bringe deres erhvervelse i januar 1999.

Mindre støtte til færre teatre
*Der bliver ikke behov for at lukke danske teatre, som Teaterrådet ellers havde bebudet, fordi aftalen om finansloven havde efterladt rådet med et minus på 11,5 mio. kr. Det er kulturministerens løfte om yderligere 5,3 millioner kroner, der i 12. time redder teatre fra lukning. Den anden halvdel af det manglende beløb er dækket ind ved mange forskellige mindre indgreb, der minimerer de langtrækkende virkninger mest muligt, skriver rådet i en pressemeddelelse. Men kun 102 af i alt 437 ansøgninger for 1999 er sluppet igennem nåleøjet. Teaterrådet har 67,7 millioner kroner, i alt var der søgt om støtte for knap 291,5 mio. kr. Mange teatre mister imidlertid deres driftsstøtte og får fremover kun projektstøtte. Mammutteatret, der sidste år blev reddet fra lukning får kun tilskud til et enkelt projekt.

Ny direktør for biografer
*Anne Fabricius-Bjerre fratræder ved årsskiftet som direktør for Dagmar Teatret og Scala-biograferne i København. Sandrew Metronome koncernen, der driver biograferne, oplyser, at hendes fratræden er et led i en sparerunde. Direktør Bo Christensen, får fra 1. januar det overordnede ansvar. for biograferne. Af en pressemeddelelse fremgår det, at udskiftningen ikke ændrer ved biografernes nuværende repertoire og profil. Koncernens øverste ledelse har besluttet, at der det kommende år i hele Norden skal spares fem mio. kr.
Dette er vores bidrag til sparerunden, ellers sker der ikke noget i Danmark, som bliver synligt udadtil, siger Bo Christensen.
Anne Fabricius-Bjerre, 57 år, overtog stillingen som direktør for Dagmar-teatret efter sit giftermål med komponisten og pianisten Bent Fabricius-Bjerre, stifteren og den daværende ejer af Metronome.
Stillingen som direktør for de fem sale i Scala fulgte med, da Fabricius-Bjerre i slutningen af 1980erne involverede sig i det ny forlystelses- og forretningscenter i Københavns centrum.
Bent Fabricius-Bjerre solgte i 1996 Metronome til Tele Danmark og den norske medievirksomhed Schibsted.
I begyndelsen af 1998 skete der en ny ændring af ejerforholdene i konsekvens af Tele Danmarks ændrede strategi på medie-området. Disse rokeringer skabte konstruktionen mellem Metronome og det svensk-baserede Sandrews, to firmaer, som i forvejen arbejdede sammen inden for filmbranchen.

Debutant-tema i Standart
*Decembernummeret af litteraturtidsskiftet Standart præsenterer et tema om årets skønlitterære debutanter. Her kan man læse interviews med romandebutanten Ida Jessen og med lyrikdebutanten Mette Moestrup. Og man kan møde Lars Bukdahl, hvis pen normalt træffes i Weekendavisen. Han konstaterer, at årets debutanter - efter hans mening - er så artige, at det er til at gå amok over.

Kim Menzer til Indien
*Den danske multikunstner Kim Menzer, især kendt fra orkestet Burnin' Red Ivanhoe er inviteret til at deltage med dansk instrumentalmusik på en stor indisk festival i begyndelsen af januar. Invitationen kommer fra den indiske violinvirtous Dr. L. Subramaniam, og festivalen besøger Indiens seks største byer. Kim Menzer akkompagneres på turen af guitaristen Tom Roy Nielsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her