Læsetid: 2 min.

K'nyt

17. december 1998

Forfalsket selvbiografi
*I 1992 modtog indianerlederen Rigoberta Menchu, 39, fra Guatemala Nobels Fredspris for sit arbejde for social retfærdighed og etnisk-kulturel forsoning, baseret på urbefolkningernes rettigheder. Nu har hun en del at stå til regnskab for. En ny bog hævder, at en stor del af hendes selvbiografi Jeg, Rigoberta Menchu er forfalsket. En ny undersøgelse foretaget af New York Times lader til at bakke beskyldningerne op: Blandt andet var Menchus familie aldrig i klammeri med rige europæiske efterkommere; en bror, der angiveligt sultede ihjel, har aldrig eksisteret, og Menchu var ikke den uudannede landarbejder, hun hævdedes at være.

Mus fylder rundt
*Musen, altså vedhænget til stort set alle computere, fylder 30 år i denne måned, skriver Jyllands-Posten. Den blev opfundet af den nu 73-årige Douglas Engelbart til computerbrug på Stanford Research Institute i Californien og hed dengang en X-Y Position Indicator.

Kanongammelt slangord
*I decembernummeret af Nyt fra Sprognævnet kan man læse, at slangordet 'kanon' er en gammel kending. Nu om dage finder man blandt andet udtrykket som et forstærkende førsteled i ord som kanonvalg, kanonår kanonoverskud, kanonkøb, kanongod, kanonfattig. Men for over 100 år siden kunne man møde det i udtrykket kanonfuld, og allerede i 1842 kunne udtrykket stå alene som en forkortelse af kanonfuld. Kanon-udtrykkene er meget moderne for tiden, men kan gå af mode, som f.eks. den lignende betegnelse codyl, der var meget brugt i 70'erne.

Nat&Dag uddeler priser
*Den 8. januar uddeler kulturavisen Nat&Dag Københavnerprisen for femte gang. Prisen går til københavnere, som med originale ideer og initiativer har betydet noget ekstra for hovedstaden i 1998. Nogen der lever op til prisens motto "Gør en god by bedre". Københavnerprisen overrækkes i Vega.

Dronning bag 'Snedronningen'
*Onsdag besluttede byrådet i Odense at støtte en filmatisering af H.C. Andersens eventyr Snedronningen. Det er en anden dronning - vores egen - der i samarbejde med filmselskabet J.J. Film, står bag tv-filmen, som skal have premiere i år 2000. Dronning Margrethe har det sidste år arbejdet på filmen, som er en blanding af tegnefilm, levende skuespillere og computergrafik. Dronningen, der ifølge J.J. Film selv har fået ideen til filmen, har skabt Snedronningens figur og lavet 25 store collager til filmen, som ved hjælp af billedgrafik gøres levende. Filmen, som kommer til at vare 30 minutter, får premiere i Odense på H.C. Andersens 195 års fødselsdag den 2. april år 2000. Hele projektet kommer til at koste omkring 5,7 millioner kroner i alt.

Færre går i statsstøttet teater
*De statsstøttede teatre har i det forløbne år mistet terræn hos teatergængerne. Ifølge Danmarks Statistik har der ikke siden 1990/91 været så få besøgende i de statsstøttede teatre, skriver Ritzau. Ca. 2,4 mio. tilskuere besøgte teatrene i 1997-98, svarende til ca. fem procent færre end i foregående sæson.

Rettelse
*Af en læser er vi gjort opmærksom på en fejl i Henning Carlsens rejsebrev (15.12.), af hvilket det fremgik, at digteren Pablo Neruda døde i Paris ca. 14 dage efter kuppet i 1973. Han døde i Chile, men var chilensk ambassadør i Frankrig.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu