Læsetid: 5 min.

Konjunkturen

23. december 1998

Virtuel vandretur - et spil om pebernødder

Spilleregler
Gevinst og indsats er pebernødder. Hver spiller modtager 10 stk. som grundkapital. Spillebrikkerne kan være en rosin, en vitaminpille, en harlekinpastil og en skjorteknap.
Kast én almindelig terning uden at ryste på hånden - ryk det raslede antal felter frem, og følg konjunkturen dér hvor De lander, som skrevet i spalterne her på siden. Hæv udbytte eller betal til banken - som råder over en hel bagerpose.
Spillet standser, når alle er gået konkurs, eller Moder i køkkenet igen vil traktere.

Spillets gang
START er regeringsorganet Aktuelts nye prangende hovedsæde på Kalvebod Brygge, et stenkast fra Bungyjumpkranen. Derfra udgår den bekostelige eller indtægtsdækkede færd. Og i MÅL kommer man aldrig, fordi planlægningen bider sig selv i halen. Men LEV MED! Spil rollespillet! Bliv en ny Santa-Klaus-Risengrød-Petersen!

Motto
Tab og vind - vis samfundssind.

1. KALVEBOD BRYGGE
Snør ludostøvlerne og se Dem omkring! De står paradoksalt nok på Ørestadsselskabets først bebyggede grunde!
Bag Dem er Skanska i gang med et kontorhus, og selv står De klemt inde mellem A-pressens krøllede højborg og Ingeniørforeningens byggeklodser. Længere fremme mod Langebro vinker planerne om et kongreshotel og Nykredits hovedsæde.

2. SLOTSHOLMEN
Deres frygt for at alle bøgerne falder ned i vandet er ubegrundet. Det kongelige Biblioteks reoler skal nok blive hængende, selv om det moderne hus ser usædvanlig skævt ud. Erlæg 2 pebernødder - i bøde for reaktionært arkitektursyn.

3. RÅDHUSPLADSEN
HT-sarkofagen er så festligt julepyntet, at De glemmer Deres rutineraseri.
Også da De oppe på Rådhuset spørger Københavns Bygge-, Teknik-, Over- og Undergeneralplanlægger Knud E. Rasmussen om, hvorfor de nye huse er så grimme på Kalvebod Brygge. "Det er fordi det er en forretning vi driver" - svarer han stolt, og ønsker Dem hen hvor pebernødderne gror. Inkassér 3 stk. for Deres skønvirke.

4. KONGENS NYTORV
Fuglen er forlængst fløjet, og Grøns Pakhus gået fri af Det Kongelige Teaters nedrivningsplaner. Så Anne-Grethe Foss sidder stadig på sin direktørpind i Ørestadselskabet. "Her går det godt!" - påstår hun og tæller småpenge til en udenlandsk metrobillet. "Amager Fælled! Investorerne står i kø!" - smiler hun, og påtvinger Dem skøde på en fugtig parcel et stenkast fra Røde Mellemvej. Betal derfor banken 4 pebernødder.

5. NORDRE TOLDBOD
De er landet på Københavns Havns hovedsæde! Havnedirektør Henning Hummelmose er for fuld skrue både bolværksmatros og ejendomsmægler. "Hvorfor købe grund ved Kongelunden, når man kan få én med udsigt til Kongeskibet?" - slår han ud med hånden. Og inden De når at vende Dem, er De part i fyrre meter vandgang for friske investorer. Modtag herfor 2 pebernødder, for at kunne spise dem med de store.

6. PRØV LYKKEN
Nu står De ikke som Christian den Fjerde ved Tryggevælde Å, og vel er De ej Den lille Havfrue - men alligevel blev terningen kastet, så De nu er på vej ned under havnens overflade, sammen med osende biler på vej fra whiskybæltet til airporten. Og nok er havnetunnelen endnu virtuel, men det koster 6 pebernødder at komme igennem. Betal!

7. REFSHALEØEN
B&Ws fallit var ingen spøg - De er kreditor! Men også så heldig at sælge den gamle værftshal til Det Kongelige Teaters chef, som vil spille musical lige op og ned ad Lynetten. Her lugter mere af lort end af Lohengrin, og hans økonomichef er gået i utide. Men Michael Christiansen har privat bjerget sig pebernødder fra forlagsbranchen at gøre godt med. Inkassér heraf 5 stk.

8. DOKØEN
Bryder De Dem ikke om A-pressens hus på Kalvebod Brygge? Så glæd Dem til LO's nye hovedsæde langs løbekranen på Dokøen. For det er de samme pampitekter, der tegner A-kassen her, vis-à-vis Amalienborg. "Men det koster!" - bedyrer LO's hovedbestyrelse: Betal til banken 2 pebernødder.

9. HOLMEN
De kunstneriske uddannelser huserer. Men ejendomsselskabet Freja har stadig ledige byggegrunde. Musik skal der til, spil selv! Find en grimasse, der kan passe, og lad filmrullen gå! Erlæg 3 pebernødder under højtideligt løfte om at bygge pænt og vinkelret på havnefronten.

10. CHRISTIANSHOLM
Niels-Jørgen Kaiser drømmer naturligvis om at indføre Vintertivoli i det langtidsudlejede papirlager - suppleret med et nyt operahus. Og da han selv kan gå på vandet, ser han ingen trafikale hindringer for det kunstneriske indtryk. De satser på Kaisers tombola og modtager 4 pebernødder.

11. CHRISTIANSBRO
Hvor fanden lægger et pengeinstitut, ligger allerede en kirke - Christianskirken. Nyd søndagspromenaden langs Unibanks tomme skærme og skriveborde. Betal i renter 2 pebernødder.

12. NY TØJHUSGRUNDEN
Nej, ikke tøjhundsgrunden, tøjhusgrunden! - selv om Staten tit har logret for at komme af med den. De spiller Casino på Hotel Scandinavia, og croupieren har gode nødder. De inkasser 6 af de pebrede.

13. KUA
De er tvangsindlagt til kursus på Københavns Universitet Amager. Der skal bygges nyt. Lange Peter Madsen forklarer Dem forskellen på gammeldags kapitallogik og postmoderne byæstetik. De indvilger i at betale 4 pebernødder til dekonstruktion af nærmiljøet, men lige lidt hjælper det på budgetslagsmålet mellem forskning og undervisning.

14. RIGSARKIVET
Drømmemetroen bringer dem midt ud i de eventyrligt fredede vådområder. De bliver vidskræmt over mockup'en til Rigsarkivarens krystalpalads. Men en butsnudet frø under et skræppeblad viser sig i kysset stand at være en veldrejet direktør for Nationalbanken. Beriget med 3 pebernødder drager De videre ned gennem Ørestaden.

15. PRØV LYKKEN
De føler Dem som lykkeridder i et uhyggeligt computerspil. Den spøgelsestomme metro rasler gennem landskabet. Et japansk medicinalfirma er alene om udsigten. En pulverheks tilbyder Dem lykkepiller. De betaler med 2 nødder og rykker omtåget baglæns til KUA.

16. ØRESTAD CITY
De internationale narrestreger er slået fejl. Der er hverken McDonalds eller Manhattans i horisonten, Svend Auken har modsat sig storcentertanken. Men dansk-skånsk Netto har tilbud på korv med mos. De modstår fristelsen og hæver Deres bro-dividende i Superbrugsen - modtag 3 pebernødder.

17. PRØV LYKKEN
De har blundet. Og da De vågner på fælleden føler De Dem en kort stund som Mogens Lykketoft. Et smældende rødt flag giver Dem vinger, og De flyver frem til A-pressens hus på Kalvebod Brygge, felt nr. 1. Inkassér 5 pebernødder som kompensation for tabt efterløn.

18. TEGLVÆRKSHAVNEN
Sonofon og Philips og Nokia bliver Deres naboer, da De satser 10 pebernødder på en god grund i Silly Valley. Har De objektivt set ikke råd, slentrer De videre langs havnefronten, som om ingenting var hændt mellem Dem og Deres bankrådgiver. Men ellers: Slip slanterne!

19. SYDHAVNEN
De falder i vandet og bliver hejst op af Hercules-kranen. Det koster 2 pebernødder.

20. FISKETORVET
Her er ingen fisk længere, kun investorer, der fisker i rørt vande. De bliver selv så rørt, at De, før De drager videre, af bare nostalgi investerer i en ejerlejlighed til 4 pebernødder på Sojakagen overfor.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu