Læsetid: 4 min.

Kulisse for en god historie

18. december 1998

Duisburgs borgerskab raser over tv-krimi. Indbyggere i Berlin synes, at deres kvarter bliver hængt ud i tv. Der er oprør bag virkelighedens kulisser

TYSK TV
BERLIN - Det kunne have været hvor som helst i Berlin, men tv-journalisten Stefan Heise valgte bydelen Wedding for at vise, hvordan et boligområde går i forfald.
Den tyske middelklasse flytter ud og lejlighederne overtages af fremmede og asylsøgere. Butiksdød og arbejdsløshed breder sig.
Weddings indbyggere gik i sort, allerede da de så indledningen:
"Tilkaldt af lejerne jager (rottebekæmperen) Dreiek et selskabeligt rovdyr, der i årtusinder har levet sammen med mennesket - og i middelalderen også spredte død - rotten," berettede Heise, mens en rotte pilede i skjul. Herefter viste han de fremmede (som ikke falder til), sigøjnerne (som finder føden i affaldscontainere), skolebørnene (som ikke taler tysk), bumserne og de kriminelle i det engang så stolte arbejderkvarter. Det Røde Wedding - uden håb.
Den illustrative sammenklipning af rotter og fremmede vakte minder om nazisternes berygtede propagandafilm Den evige Jøde, og mange beboere kunne ikke begribe, hvorfor lige præcis deres kvarter skulle svines til i tv.
Selv mener de, at de bor i et anstændigt kvarter, og siden udsendelsen blev vist på Spiegel tv den 5. september i år, har de krævet en forklaring. Fredag aften i sidste uge stod Stefan Heise over for en forsamling af ophidsede borgere.

Jeg holder det ikke ud
Efter at de mediemistænksomme Wedding-borgere havde smidt et kamerahold fra det tysk-tyrkiske lokal-tv ud, undskyldte en socialarbejder over for forsamlingen, at han havde fundet interviewofre og locations til Stefan Heise:
"Det fortryder jeg," sagde han.
"Jeg har undersøgt, om der kan rejses en racisme-sag mod Spiegel tv - det kan der desværre ikke," sagde en yngre mand, mens en ældre herre mente, at "indslaget tyder på en skidt karakter. Hvorfor viser du ikke sådan nogle som os?"
En overgang så det ud som om Stefan Heise virkelig skulle have tæsk. Kritik og bebrejdelser regnede ned over ham i en hel time, før forsamlingen gav slip på budbringeren af den dårlige nyhed.
"Hvorfor taler vi kun om de fremmede og ikke om politikerne. Jeg holder det ikke ud," sagde en mor til to børn. Hun greb sin frakke og forlod salen.
"Jeg har boet her i 10 år. Indslaget viser, hvordan her er! Jeg føler mig ikke tilpas i Wedding og flytter næste år, sagde en arbejdsløs kvinde.
"Vi må få folk til at flytte hertil," opfordrede én.
"Hvorfor skulle de det?! Giv mig én god grund," råbte en kvinde tilbage.
Endelig havde Stefan Heise opnået det, han ville - skabe diskussion. Det er jo ikke hans skyld, at ressource-stærke tyskere og tyrkere flytter fra Wedding, det er politikernes og udlejernes: De beskærer skole- og socialbudgettet, de lader ejendommene forfalde.
"Det er det samme hver gang," sagde Stefan Heise efter mødet, "da jeg lavede et indslag om nazisterne i Rostock, blev jeg truet af NPD. Politiet truede mig efter et indslag om dem."

Duisburg - en rotterede
Mens politikerne fra Wedding holdt sig væk fra, har deres kolleger fra Duisburg i Ruhr-området startet en debat om det rimelige i, at deres hjemby hænges ud som det rene Sodoma og Gomorra i en tv-krimi.
Serien om den anløbne politimand Horst Schimanski giver sig ikke ud for at være virkelighed, men det er ingen trøst for Duisburgs borgerskab og handelsstand. De ved, at otte millioner tyske tv-seere oplever byen som en rotterede, hvor småpiger trækker i gaderne og albanske gangstere regerer, mens en horende, bandende og drikkende Schimanski rydder op.
"Og så regner det hele tiden," klager handelsstandsformand Heinz Pletziger (CDU). "Vi er da ikke landets røvhul!"
En gang var Duisburg stålværkernes by. Efter stålindustriens nedtur forsøger byen at slå sig op som center for de nye hightech-industrier.
"Vor bys værdier og indbyggernes kultur bliver trukket gennem snavset. I sidste ende tager også erhvervslivet skade," skrev de konservative i november til bystyrets kulturudvalg.

'Man får hård hud'
Hvis de konservative ikke kan få smidt Schimanski - og hele filmholdet fra Colonia Film - ud af byen, skal den forsmædelige "tak til Duisburg for den venlige hjælp", der hver gang vises i forbindelse med tv-krimien, i hvert fald fjernes.
Men Duisburg regeres af socialdemokraterne, som mener, at Horst Schimanski er "den sidste proletariske helt". Derfor var der ikke megen støtte at hente hos overborgmester Bärbel Zieling, der ganske vist heller ikke gider se serien:
"Jeg ved jo, hvad der kommer," siger hun.
Schimanski har stærke støtter i bl.a. SPD's ungdomsorganisation, der for fem år siden i fuld alvor foreslog, at byens navnløse universitet skulle have navn efter tv-helten. Et helt år rasede diskussionen, før undervisningsanstalten fik navn efter en hollandsk kartograf, Gerhard Mercator.
Foreløbig har filmselskabet af egen drift fjernet 'takken'.
"Den er jo ikke ment ironisk," forklarer Colonia Film, der laver serien. Men Schimanski fortsætter med at grave i Duisburgs fiktive, beskidte underverden - ligesom Stefan Heise laver sine nærgående tv-reportager:
"Man får hård hud."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her