Læsetid: 3 min.

Lussing til politiet

19. december 1998

Landsretten fastslår, at Esbjerg Politi ulovligt brugte civil agent under Rømø-hærværk. Men der er ikke grundlag for en straffesag mod politiet, vurderer jura-professor

Esbjerg Politi skal ikke regne med at blive tiltalt for at have brugt en ulovlig agent under Ri-Bus-konflikten.
Sådan vurderer juraprofessor ved Københavns Universitet Henning Koch over for Information landsrettens dom i går over tre Ri-Bus-aktivister. Udover fængselsstraffe til de tre tiltalte fandt retten politiet skyldig i brug af en af de dømte som civil agent.
Det var nyt i forhold til byrettens behandling af sagen for et år siden.
"Dommen er et smæk over fingrene til politiet, men jeg mener ikke, at der er grundlag for at rejse en straffesag mod politiet i den konkrete sag," siger Henning Kock, der har politiret som speciale.
Brug af civile agenter er en overtrædelse af straffeloven, men i dette konkrete tilfælde mener Henning Kock, at grænsen mellem Thomas Kjærs rolle som lovlig meddeler og ulovlig medspiller har været for flydende til, at en sag mod politiet kan bære igennem. "Men med dommen har vi fået en klar markering af grænserne," siger han.

Fokus på politiet
De tre dømte i landsretsdommen er talsmand for Støttekomiteen for de fritstillede chauffører, Peter Kleist, der fik fem måneders fængsel - en måned mindre end i byretten for et år siden. John Andersen fik 60 dage mod fire måneder i byretten og Tho-mas Kjær, der fik gjort to af de fire måneders fængsel fra byretten betinget.
De blev alle dømt for opfordring, medvirken til eller deltagelse i hærværk under den langvarige konflikt i 1995.
Men selv om de ikke blev frikendt, så fik ankesagen sat fokus på politiets rolle og metoder under konflikten.
"Jeg er godt tilfreds med dommen, fordi vi har fået fastslået, at det ikke var aktivisterne alene, som bidrog til at optrappe konflikten, det var også politiet, hvilket var et af vores formål med at anke sagen," siger advokat Thomas Rørdam, der forsvarede politimeddeleren og den civile agent Thomas Kjær under retssagen.
Thomas Kjær fik gjort halvdelen af sin fængselsstraf betinget, blandt andet fordi det var formildende, at han havde fungeret som civil agent under udførelsen af hærværksaktionen på Rømø.
Thomas Rørdam er dog enig med juraprofessor Henning Kock i, at som dommerne har vurderet hændelsesforløbet omkring hærværksaktionen, så er der ikke grundlag for en straffesag mod politiet.
Dommen slår fast, at Thomas Kjær længe fungerede som meddeler for politiassistent Søren B. Thomsen.
Men dommerne mener ikke, at politiassistenten blev orienteret om, at Thomas Kjær var aktiv med at planlægge hærværket på Rømø.

Fra meddeler til agent
Først få timer før hærværket skulle udføres, blev Søren B. Thomsen via et telefonopkald fra Thomas Kjær bekendt med, at hærværket skulle foregå, mener dommerne, og henholder sig dermed alene til politassistentens vidneudsagn.
Under telefonsamtalen instruerer politiassistenten den unge Thomas Kjær om "at han ikke måtte deltage, men at han godt måtte være til stedet og lade som om, at han holdt vagt."
Fra og med denne instruktion fra betjenten overgår Thomas Kjær fra at være lovlig meddeler til at være ulovlig agent, fastslår dommen.
Men omvendt vurderer dommerne, at hærværket ville være begået under alle omstændigheder.
Og det er netop den omstændighed, der gør, at blandt andet juraprofessor Henning Koch ikke finder, at en sag mod politiet kan bære igennem, trods kritikken af politiets rolle.

Ingen efterspil
Esbjergs politimester Jørgen Ilum holdt et hastearrangeret pressemøde efter domsafsigelsen.
"Det er forståeligt og undskyldeligt, at en politimand i kampens hede foretager en vurdering, der ligger på den forkerte side af stregen," sagde politimesteren og henviste til, at meddeler- og agentvirksomhed befinder sig i en juridisk gråzone.
Han sagde, at han ikke vil tage initiativ til disciplinære eller retslige efterspil over for Søren B. Thomsen.
Justitsministeriet og Statsadvokaten kan på baggrund af dommen vurdere, som der skal rejses straffesag eller disciplinærsag mod en eller
flere politifolk.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her