Læsetid: 2 min.

Ministeriet var hjernen bag ulovlig registrering

5. december 1998

Da PET-chef Arne Nielsen i 1968 beordrede fortsat registrering af lovlig politisk virksomhed, var det en 'mundret fortolkning' af Justitsministeriet, mener tidligere kontorchef

Da PET-chef Arne Nielsen i december 1968 beordrede fortsat registrering af bl.a. ledende VS'ere og DKP'ere, var det "en mundret fortolkning af, hvad Justitsministeriet mente". Det siger Frank Poulsen, som indtil 1. august 1968 var kontorchef i ministeriets PET-kontor.
Justitsminister Frank Jensen har forgæves ledt efter tegn på, at Arne Nielsen orienterede ministeriet om sin beslutning. Nu mener den tidligere kontorchef, at Nielsen havde fuld dækning hos Justitsministeriet for sin instruks: "Jeg er ikke i tvivl om, at det ikke er en fortolkning, Arne Nielsen selv har opfundet. Men den havde fuld dækning i den politiske etat. Jeg er ikke i tvivl om, at når han anlægger den fortolkning, er det efter en drøftelse med Justitsministeriet."
Den 19. december 1968 beordrede chefen for Politiets Efterretningstjeneste (PET), politiinspektør Arne Nielsen, at registrering af personer, der alene var kendt som medlemmer af VS', DKP's og DKU's lands- og københavnsledelser, skulle fortsætte. Det gjorde han mindre end tre måneder efter, at den daværende VKR-regering med statsminister Hilmar Baunsgaard (R) i spidsen besluttede, at registrering af danske statsborgere ikke længere måtte "finde sted alene på grundlag af lovlig politisk virksomhed".
Frank Poulsen var med til at skrive de første udkast til selve erklæringen. Først knap to måneder før den i september 1968 blev fremsat, forlod Poulsen sin stilling som kontorchef. Det skete efter uenighed med departementschefen om fortolkningen af regeringserklæringen.
"Jeg opfattede, at den opgave, jeg havde fået af politikerne, havde to formål: For det første at formulere en erklæring, der ikke lagde nogen reelle begrænsninger på registreringen. Og for det andet en erklæring, der gav offentligheden indtryk af, at der nu skete noget."
Frank Poulsen, som stadig er fuldstændig enig i Arne Nielsens udlægning af erklæringen, forklarer sin fortolkning således: "Efter min mening kan man godt fortolke sig ud af det og sige, at når der står ordet 'alene', så betyder det, at hvis han alene er medlem af et parti, så registrerer man ikke. Men hvis han ikke bare er medlem, men medlem af bestyrelsen for en lokal partiafdeling, så er han ikke alene medlem, så er han også noget mere. Så har han en tillidspost, der normalt har ført til, at han har været på partikurser enten her i landet eller i Østlandene. Så kan han godt registreres."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her