Læsetid: 2 min.

Mystik om terroranholdelse

17. december 1998

Har politiet sigtet den rigtige mand for brandattentat mod lokalpolitikere og hærværk under Ri-Bus-konflikten? Tippet kom fra Ri-Bus-aktivister. Men det kan umuligt være ham, siger velinformeret kilde

En 67-årig mand blev onsdag fremstillet i lukket grundlovsforhør i Varde Ret, og varetægtsfængslet i isolation i to uger sigtet for seks tilfælde af brandstiftelse og hærværk mod lokalpolitikere og politifolk i Esbjerg-området.
Tre af tilfældene blev udført i oktober måned i år i forbindelse med striden om lukningen af Ribe Sygehus, og de tre øvrige under Ri-Bus-konflikten i 1995.
Men spørgsmålet er, om politiet har fat i den rette mand, der er meget dårligt gående og bor en godt stykke fra Esbjerg.
For over en måned siden var han til afhøring på politigården i Esbjerg og blev løsladt igen.
Politiet har tidligere beslaglagt hans skrivemaskine for at undersøge, om den var brugt til at skrive en række breve, der peger på en mulig gerningsmand.
Og ifølge Informations oplysninger fandt politiet for tre uger siden en dunk med dieselolie i hans garage. Men skrivemaskinen er kommet retur - renset for anklage. Og manden kunne godtgøre, at han bruger dieselolie i sit hjem.
Kun mandens telefonnummer har hidtil peget på ham.

Professionelle bag
Ifølge Informations oplysninger har politiet været på besøg hos ham to til tre gange om ugen, hvorfor det kan virke besynderligt, at de pludselig tirsdag formiddag skulle finde belastende materiale hos ham. En professionel attentatmand ville nok ikke hive bevismateriale ind i sit hjem, når han meget jævnligt har politiet på besøg, som en velinformeret kilde siger til Information, der mener, at den 67-årige umuligt kan være gerningsmanden. For det må have krævet stor professionalisme.
Ingen beviser er øjensynligt efterladt under den ene nats raid, hvor der med kort mellemrum blev antændt ild og øvet hærværk på en yderst raffineret måde mod tre hjem langt fra hinanden.
Under grundlovsforhøret i går blev dørene lukket, fordi anklageren anførte, at der kan have været flere om attentaterne.

Tip fra aktivister
Hvad der konkret førte til den bestyrkede mistanke mod manden, efter politiet ransagede hans hjem tirsdag formiddag, vil Esbjerg Politi ikke oplyse. Kun at politiet fik et tip allerede en uge efter attentaterne i oktober måned.
Tippet kom fra Århus-advokaten Hans Kjellund, der forsvarer medlem af Ri-Bus-Støttekomiteen, Peter Kleist, under en verserende Landsretssag, hvor der ventes dom i morgen.
Peter Kleist står ikke tiltalt for det grove hærværk mod borgmesteren, politimesteren og en menig betjent under konflikten. Men han og den medtiltalte John Andersen har følt en skjult mistanke om, at de kunne være involveret, hvorfor de har forsøgt at hjælpe politiet med opklaringen af de gamle og de nye attentater, der i udførelse ligner hinanden.
Støttekomiteen har via Hans Kjellund overleveret mystiske breve og telefonnummeret fra mærkelige opkald, hvor en person påtagter sig ansvaret for attentaterne.
Telefonnummeret viste sig at være nummeret på den 67-årige.
Selv har han anført, at en anden mand har lånt hans telefon, og han kan oplyse, hvem manden er.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her