Læsetid: 0 min.

Her er nederlag forbudt

17. december 1998

På daghøjskolen Københavns Forskole frygter man, at den nye lov om daghøjskoler vil tvinge skolen til at lukke

Mens den skarpe vintersol gennemtrænger de lyse gardiner, standser den spredte snak omkring de sorte borde standser for et øjeblik. Alles opmærksomhed retter sig mod den næste kursusdeltager, som rejser sig op for at modtage sit kursusbevis.
"Utroligt, men sandt," lyder det kærligt fra det bagerste bord, mens beviset bliver overrakt.
Det er den sidste dag for de 60 mennesker, som har deltaget i efterårets kursus på Daghøjskolen Københavns Forskole.
En sørgmodig dag for mange af deltagerne, fordi de nu skal tage afsked med hinanden og skolen. Men det er samtidig en glædelig dag, fordi de har fået noget værdifuldt i hånden: En hvid A4 kuvert med et kursusbevis, som fortæller dem, at de har gennemført det kursusforløb, de havde sat sig for at gennemføre. Og det er der mange af kursusdeltagerne, som aldrig har prøvet før.
Og måske er der ingen, som får lov til at prøve det efter dem. En ny lov truer nemlig daghøjskolens eksistens.

Absurd
Ifølge den nye lov om daghøjskoler skal alle landets daghøjskoler skære ned med omkring 30 procent. Og det vil gøre det meget svært for Københavns Forskole at overleve.
"Vi kan ikke skære så meget ned og samtidig få vores økonomi til at hænge sammen. Det er fuldstændigt uforståeligt for mig, hvordan man kan lave sådan en lov," siger Kirsten Stannow, som leder daghøjskolen.
"Samtidig er det absurd, at ministeriet med den ene hånd fremhæver, at vi skal have mere kvalitet i undervisningen, og med den anden hånd kræver så store nedskæringer, at vi kan blive nødt til at fyre halvdelen af vores lærere," siger hun.
Københavns Forkursus henvender sig især til svage grupper, som har haft svært ved at klare sig andre steder. Det er f.eks. ordblinde, som på grund af mange nederlag har givet op tidligt i skolesystemet
"Her oplever de, at der er mange andre, som heller ikke kan, og de kan støtte sig til hinanden og hjælpe hinanden. Det giver dem gå-på-mod og lyst til at lære," siger hun.

Ingen nederlag
Det er Ulla Palisgård på 49 år et eksempel på. Hun er selv ordblind og har mødt mange nederlag, men skolen har givet hende fornyet selvtillid.
"Før troede jeg ikke, at jeg kunne noget, og i starten, når læreren spurgte om noget, tænkte jeg 'bare han ikke spørger mig.' Nu tænker jeg 'bare han spørger mig'. Der er en tryghed i omgivelserne, som gør, at du tør åbne dig, og så finder du pludselig ud af, at du kan meget mere, end du troede. Og her er der ingen, som får lov til at lide nederlag," siger hun.
Ud over det boglige har Ulla også på det personlige plan fået meget ud af forløbet.
"Jeg tror, det er sundt og giver et mere nuanceret syn på tilværelsen at være sammen med så mange forskellige mennesker. Her er mange forfærdelige livshistorier, men jeg har aldrig set folk blomstre op, som de har gjort her," siger hun.
"Politikerne skulle skamme sig over, hvad de gør. Og det er jo også ris til egen røv. De siger selv, at de kommer til at mangle en generation på arbejdsmarkedet, men den generation sidder jo lige her. Det ville være meget synd at smide den på gulvet."

Mod på livet
"Det er en dejlig fornemmelse at stå med denne her kuvert i hånden," siger Tonny Torp, som også har fulgt efterårets forløb.
"Jeg har prøvet at starte på så mange forskellige ting, som jeg aldrig har fået gjort færdigt, så det giver virkelig selvtillid, når det endelig lykkes."
Tonny valgte som 30-årig at starte på skolen, og det har givet ham mod på at komme videre med sit liv.
"Jeg kunne godt tænke mig at tage både niende og tiende klasse. Det vil også være godt, når jeg skal søge arbejde," siger han.
Lyset i det hvide og blå lokale bliver mørkere, idet solen forsvinder bag en bygning. Lokalet har i fire år dannet rammerne for den 22 år gamle daghøjskole, men denne afslutningsceremoni bliver måske en af de sidste.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her