Læsetid: 3 min.

Nok en chef forlader Det Kgl.

15. december 1998

Økonomidirektørens opsigelse fra Det Kongelige Teater maner til enighed

Det Kongelige Teaters økonomidirektør, Mai Buch, sagde i går sin stilling op efter næsten ti år i teatrets ledelse. Dermed er hun den tredje kapacitet, der varsler sin afsked teatret inden for en uge. Viceoperachef Klas Sjöblom og balletchef Maina Gielgud var de første til at vinke farvel, og Buchs opsigelse kommer mindre end en uge før teatrets store gallaforestilling i forbindelse med 250 års jubilæet.
"Det er sørgeligt for teatret, at det er kommet så vidt," sagde formanden for Det Kgl. Teaters kapel, Søren Birkelund, før han i går eftermiddags gik til ekstraordinært møde i teatrets samarbejdsudvalg. "Vi har været glade for Mai Buch. Nu vil vi se, hvordan vi kan få samling på tingene igen."
"Jeg synes ikke, bestyrelsen har været heldig med deres valg af kunstneriske chefer, og det er ikke rimeligt at give Michael Christiansen skylden. Niels Jørgen Kaiser har ikke haft en heldig hånd, når han vælger balletmestre, der forsvinder efter kort tid," siger Birkelund.
Mai Buch har fået nyt job i Forskningsministriet, hvor hun skal være direktør for IT- og telepolitik.
"Jeg søgte stillingen for halvanden måned siden, da situationen på Det Kgl. Teater ikke var som nu," siger Mai Buch, der beklager, at beslutningen bliver truffet på et så uheldigt tidspunkt for teatret. Buch startede som underdirektør og var konstitueret teaterchef i perioden mellem Boel Jørgensen og Michael Christiansen i 1991.
"Jeg har set det som min fornemste opgave at få økonomien til at køre, så kunstnerne kan skabe uden at skulle være nervøse for økonomien. Om det er lykkedes, må andre vurdere," siger Buch.
Både teaterdirektør Michael Christiansen og bestyrelsesformand Niels Jørgen Kaiser beklager Buchs afgang, men ser ingen akutte krisetegn i det ubelejlige tidspunkt.
"Der er intet mærkeligt i, at en person efter 10 år samme sted ønsker nye udfordringer," siger Niels-Jørgen Kaiser.

Fælles front
Gårsdagens ekstraordinære samarbejdsuvalgsmøde resulterede bl.a. i en pressemeddelelse, hvor teatrets ledelse og medarbejdere i fælles march diskvalificerer både ledelsens analyse af teatrets fremtidige behov (som udtrykt i 10-årsplanen fra 1. oktober) og kunstnernes analyse, der for nylig blev offentliggjort under titlen "Kunstnernes genmæle".
Det er uenighed mellem ledelse og medarbejdere om prioriteringerne i teatrets fremtidsplaner, der har givet hvast genmæle i pressen.
"Ledelsen og medarbejderrepræsentanterne var enige om, at den seneste tids negative medieomtale af teatret gav et skævt billede af arbejdsklimaet i hverdagen," hedder det i pressemeddelelsen, "som følge heraf besluttedes det at nedsætte et udvalg, der under ledelse af Mai Buch skal udarbejde en fælles analyse af de økonomisk/administrative konsekvenser af handlingsplanens forskellige modeller."
Analysen skal derefter udgøre ledelsens og personalets fælles oplæg til den politiske beslutning om et fremtidigt teaterbyggeri og erstatter altså ledelsens analyse samt "Kunstnernes genmæle". Ledelse og medarbejdere enedes endvidere om i videst muligt omfang at optræde samlet under den videre debat.
"Jeg tror, Michael Christiansen har gjort en fejl ved at prøve at presse sit personale. Det er han vant til fra Forsvarsministeriet, hvor man skal have folk til at yde det maksimale," siger Søren Birkelund. "Og det skal man, men der er en ydegrænse for alle grupper. Det tror jeg, han har forstået nu."
"Det har ikke været morsomt at være Mai Buch," siger Birkelund. "Hun har sagt til os, at hun var ked af, at personalet ikke kunne blive enige, og at de manifesterer sig uden om ledelsen. Hun har betragtet det som mangel på tillid og ment, det var ødelæggende."
I januar skal hele teatrets fremtid op til diskussion, når kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen (R) sammen med indkaldte eksperter fra udlandet og hele teatret skal diskutere bygninger og ledelsesstruktur på Det Kongelige Teater.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her