Læsetid: 4 min.

Nordisk ulydighed

15. december 1998

Norsk bog dokumenterer, hvordan civil ulydighed har været en afgørende og nødvendig byggesten i skabelsen af nordisk demokrati

NY BOG
Det norsk-svenske forfatterpar ved, hvad de taler om. Den 42-årige svensker - eller skandinav som han kalder sig - Jørgen Johansen har været en aktiv drivkraft i en række spektakulære civile ulydighedsaktioner i både Norge og Sverige.
Han har været med til at bryde ind i et fængsel for at skabe debat om militærnægteres frihedsberøvelse. I samme sags tjeneste har han optrådt i en retssal forklædt som anklager. I 1983 blev han anklaget for højforræderi og risikerede op til 20 års fængsel, da han skrev en række artikler i bladet Ikkevold med detaljerede, men åbent tilgængelige oplysninger om NATO's militære installationer i Norge.
Først fire år senere blev han frifundet med stemmerne 3-2 i den norske højesteret.
På samme måde med den 28-årige nordmand Åsne Berre Person, der som aktiv i norsk miljøbevægelse flere gange har benyttet sig af civil ulydighed i kampen mod elektricitetsselskabernes opdæmning og rørlægning af de norske floder.
Senest har Åsne Berre Person siddet i ledelsen af Fellesaksjonen mod Gasskraftverk, der med stort held har anvendt civil ulydighed i kampen mod et planlagt gaskraftværk ved Bergen.

Ulydighed
Nu har de sammen skrevet den tankevækkende bog Den nødvendige ulydighed, der både teoretisk og historisk beskæftiger sig med begrebet civil ulydighed.
Bogens teoretiske del beskriver med overbevisende argumenter, hvorfor civil ulydighed ofte har stor slagkraft som politisk værktøj.
Bogens forfattere bygger på den præcise iagttagelse, at magthavere kun er i stand til at regere uden brug af magtanvendelse, sålænge befolkningen er lydig. En skolelærer har således kun rå magtmidler at ty til, hvis børnene i klassen vælger at synge i stedet for løse de matematikopgaver, der står skrevet på tavlen.
Forfatterne mener, at politikere og andre magthavere i Norden sjældent må gribe til magtmidler i form af militær, politi og justitsvæsen for at komme overens med befolkningen. Det er der en historisk forklaring på, som vi skal vende tilbage til.
Men først og fremmest skyldes det, at lovgivning og lovgivere i Norden har en høj grad af legitimitet set med befolkningens øjne.
Dog sker det med jævne mellemrum - også i Norden - at nye samfundstrukturer skaber brudflader, der borteroderer politikernes og lovgivningens legitimitet. Her kan civil ulydighed være nødvendig for atter at skabe overensstemmelse mellem lovgivningen og befolkningen.
Civil ulydighed defineres altså som illegal men ikke som illegitim. Modstandsbevægelsen optrådte således illegalt, men på ingen måde illegitimt.
Omvendt med de lydige politiembedsmænd, der hjalp tyskerne med at sende danske kommunister i koncentrationslejr - det var legalt men bestemt ikke legitimt.

Ikke-vold
Her skal det slås fast, at forfatterne er langt mere inspirerede af Gandhis bevidst ikke-voldelige kamp i Indien end af Che Guevaras væbnede kamp i junglen.
Og med god grund.
Forfatterne gør det meget klart, at den bevidste ikke-voldelige civile ulydighed besidder flere oplagte fordele i forhold til mere eller mindre militante politiske udtryksformer.
Det er således ganske klart, at den fredelige og ikke-voldelige kamp, der indebærer fuld åbenhed om mål og midler, vil have langt større chance for at tiltrække bredere folkelig støtte, end eksempelvis den hætteklædte autonome.
Der er også helt klart, at de eksisterende magtstrukturer vil have langt lettere ved at svare igen på den militante politiske bevægelse, end den bevægelse, der eksempelvis på forhånd opsøger politimyndighederne for at orientere om aktionens fredelige karakter.
Forfatterne fremhæver også Gandhis ideer om konstruktive modsvar til den politik, man er oppe imod. Jørgen Johansen mener således, at hvis den svenske anti-
atomkraftbevægelse havde brugt energien på at bygge vindmøller i stedet for at marchere mod atomkraften, ville meget have set anderledes ud i Sverige i dag.
Et andet og godt eksempel er Ri-bus konflikten, hvor hærværk mod busser og strejkebrydere førte til nederlag og fængslinger. Omvendt var de privatiseringsivrige politikere helt tydeligt i vanskeligheder, da Himmelblåfondet tilbød at købe det misdrevne busselskab for at drive det videre i samarbejde med de fritstillede chauffører. Denne konstruktive model var skræmmende for de politikere, der var så godt i gang med at banke chaufførerne på plads med politi og hunde.

Åben pande
I den del af bogen, der handler om brugen af ikke-voldelig civil ulydighed i den norske samfundskamp, stifter vi bl.a. bekendtskab med lægprædikanten Hans Nielsen Hauge, der udfordrede det dansk-norske embedsmandsvælde ved i 17-1800- tallet frit at forkynde Guds ord. En ulovlig handling, der imidlertid skabte et socialt og politisk opbrud i Norge, som kun kunne ske på tværs af loven.
Vi møder også de hårdnakkede militærnægtere, der lader sig kaste i fængsel, fordi de under ingen omstændigheder vil benytte sig af våben, og på den måde tvang det politiske system til at ændre lovene.
Det er en hovedpointe i bogen, at den bevidste civile ulydighed, hvor enkeltpersoner og grupper med åben pande og med fredelige midler trodser loven, faktisk i mange tilfælde tvinger politiske og sociale ændringer igennem.
Forfatterne husker på, at også arbejderbevægelsen i stor udstrækning har benyttet sig af civil ulydighed gennem ulovlige strejker og ulovlig strejkestøtte.
Det pointeres således, at netop valget af den fredelige civile ulydighed frem for væbnet opstand og revolution er et kendetegn ved nordisk arbejderbevægelse.
Dette valg af fredelige midler i den sociale og demokratiske kamp, mener forfatterne, er en hovedårsag til de fremskridt, arbejderbevægelsen uomtvisteligt har gjort i Norden frem for andre lande, hvor man gik den voldelige vej.

*Jørgen Johansen og Åsne Berre Person: Den nødvendige ulydighed. 244 s., ill. Forlaget FMK 1998

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her