Læsetid: 4 min.

Norges jenter vinder guld for første gang

21. december 1998

Et mere færdigt norsk hold slog Danmarks urutinerede spillere med 24-16 i EM-finalen i kvindehåndbold

Tredje gang blev lykkens gang, da de norske jenter i aftes fravristede Danmark Europamesterskabet i kvindehåndbold og med cifrene 24-16 satte danskerne på plads i EM-finalen i Amsterdam.
Efter nederlag til Danmark i EM-finalen i 1996 og i VM-finalen sidste år lykkedes det endelig for Norge at få fingre i det ædle metal ved at slå et mere urutineret dansk hold, hvis unge spillere aldrig rigtig fik spillet til at fungere.
Norge virkede som et mere 'færdigt' hold, der var stærkere på alle pladser, men især den norske målmand Heidi Tjugum gjorde udslaget med fremragende spil. Tjugum gentog dermed sin succes fra de to holds første opgør torsdag, da Norge vandt med ni mål, og hvor Tjugum åbenbart satte sig så meget i respekt, at de danske bagspillere knap nok turde skyde igennem i finalen.
Selv en superskytte som Camilla Andersen virkede rystet, og da Tjugum tog de første to skud fra den danske playmaker, synes al saft og kraft pillet ud af Camilla Andersen - og dermed resten af angrebet. Med en redningsprocent på hele 71 i første halvleg bidrog Heidi Tjugum stærkt til den norske føring på 13-7 ved pausen.

Trøstpræmie
Camilla Andersen og resten af holdet burde ellers strutte af selvtillid efter Danmarks glimrende semifinale mod Østrig, hvor især Camilla Andersen sprudlede og scorede 11 mål. I gårsdagens finale scorede hun kun et enkelt mål, og det var karakteristisk nok i kampens aller-sidste minutter.
Til gengæld fik Camilla Andersen en 'trøstpræmie', da hun efter kampen blev kåret til bedste playmaker under EM-turneringen.
Men det var ikke kun målmanden, der gjorde udslaget. Norge virkede bedre på alle pladser, og selv om en spiller som Anette Hoffmann var tilbage på fløjen, kom der aldrig rigtig gang i hverken kontraspillet eller fløjene.
Den norske landstræner Marit Breivik havde ellers før finalen forsøgt at mane til besindighed trods Norges sikre sejr over Danmark torsdag og den lige så sikre sejr over Ungarn i semifinalen. Breivik søgte at advare de begejstrede norske medier om, at danskerne ville stille med et bedre hold i finalen.
Og Breivik pegede især på, at en spiller som Anette Hoffmand, der ikke var med i torsdagens puljekamp, normalt betyder 5-7 ekstra mål og dermed kan udgøre den store forskel.
Men selv om Hoffmann lagde fint ud med at score de to første mål for det danske hold, fik heller ikke hun gang i målmaskinen, især fordi Norge klogeligt dækkede højt på fløjene, og således også havde krammet på den anden rutinerede fløjspiller Janne Kolling.
Til gengæld havde de norske fløjspillere langt større succes i den anden ende af banen.

Grini og de andre
En anden af Danmarks normale styrker, kontraspillet, fik Norge forpurret ved et dygtigt og rutineret returløb, der ind imellem fik danskerne til at ligne forvirrede amatører de få gange, der var tilløb til en kontra.
Det norske hold var blevet styrket til finalen med langskytten Kjersti Grini, hvilket danskerne på forhånd havde håbet på kunne vise sig at blive en svækkelse
af holdet, fordi Grini kan blive for dominerende i angrebet og dermed holde andre fra fadet.
Det er således sjældent at både en Kjersti Grini, Tonje Larsen og Trine Haltvik spiller godt på samme tid, og f.eks. i Metal Cup kunne Grini score 12 mål, mens Danmark alligevel vandt sikkert.
I semifinalen lavede Norge mange tekniske fejl, hvilket blandt andet skyldtes Grinis lidt for ivrige forsøg i angrebet, men i finalen syntes alt at lykkes for det norske hold, og alle fungerede - også sammen med den norske storspiller.
Det var således fortjent, at Norge denne gang løb med guldet, mens Danmark måtte tage til takke med sølvet. Også landstræner Jan Pytlick erkendte, at Norge var klart bedre i aftes.
Men som Anette Hoffmann konstaterede efter kampen: "Det bliver sidste gang, de skal ha' guld!"
Næste store opgave for det danske kvindelandshold bliver VM næste år, og hvis tendensen inden for kvindehåndbold fortsætter, vil det igen blive Norge og Danmark - sandsynligvis flankeret af Sydkorea - der skal kæmpe om medaljerne.
Som den norske avis Aftenposten konstaterede, havde Norge og Danmark strengt taget ikke behøvet at opholde sig i Holland de sidste to uger. Det er kun de to hold, det drejer sig om i europæisk kvindehåndbold lige nu, så de kunne lige så godt klare deres interne opgør her i Norden.
Kvindehåndbolden er i krise, når Danmark kan vinde med 11 mål og Norge med 14 i semifinalerne. Det burde kun kunne ske i en skoleturnering, skrev avisen.
I kampen om bronze klarede Ungarn sig bedst og slog Østrig med 30-24.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her