Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

30. december 1998

Karadzic skjuler sig i Øst-Bosnien
*Den bosnisk serbiske krigstidsleder, Radovan Karadzic, der af den internationale krigsforbryderdomstol i Haag sigtes for folkemord og forbrydelser begået under Bosnien-krigen, skjuler sig i den østbosniske by Foca, meddelte et dagblad i Sarajevo tirsdag.
Ifølge bladet Dnevni Avaz, der står det muslimske parti for demokratisk aktion (SDA) nær, flyttede Karadzic og hans mænd for en måned siden til et hus lidt udenfor Foca, efter han havde tilbragt et halvt år i den nærliggende by Visegrad.
Ifølge bladet er mange mennesker, der er anklaget ved den internationale krigsforbryderdomstol i Haag, kommet til Foca for at skjule sig blandt ligesindede.

Præst dømt for menneskesmugling
*Et forsøg på at smugle to udlændinge ind i Danmark kostede tirsdag en 62-årig svensk præst 30 dages fængsel.
Præsten blev afsløret mandag aften i Rødby Havn, da politiet rutinemæssigt undersøgte hans bil og fandt de to irakere skjult i bagagerummet.
Tirsdag formiddag blev præsten fremstillet i grundlovsforhør, hvor han erkendte menneskesmuglingen, som efter hans egen forklaring var et udslag af humanitære hensyn og medmenneskelighed.
De to udlændinge havde han selv hentet i henholdsvis Østrig og Tyskland.
Efter tilståelsen afsagde retten dommen på de 30 dages fængsel samt efterfølgende udvisning og fem års indrejseforbud i Danmark.
De to irakere ventedes at blive sendt tilbage til Tyskland.

Dansk støtte til Somaliland
*Udenrigsministeriet meddelte tirsdag, at udviklingsminister Poul Nielson (S) har godkendt, at fem millioner kroner anvendes til minerydningsindsatsen i Somaliland.
En af de afgørende grunde til, at flygtninge fra det nordvestlige Somalia ikke ønsker at vende hjem, er, at området er spækket med landminer. Internationale organisationer skønner, at der i dag fortsat ligger mellem en og to millioner landminer i området, indbyggerne selv kalder Somaliland.
Udover at deltage i den internationale indsats for at rydde Somaliland for landminer, har Danmark også besluttet at yde et bidrag på seks millioner kroner til ofre for konflikter og naturkatastrofer i Somalia. Bidraget ydes gennem Verdensfødevareprogrammet, WFP.

Wei fordømmer vestlig politik
*Kinas førende systemkritiker, Wei Jingsheng, stemplede tirsdag Vestens imødekommende holdning over for Kina som medvirkende årsag til, at de kinesiske myndigheder den seneste tid har slået hårdt ned på oppositionen.
Wei, som lever i eksil og er fortaler for demokrati, opfordrede under et besøg i Taiwan Vesten til at skærpe kursen.
"Dette er konsekvensen af Vestens fejlagtige politik," sagde Wei til det britiske nyhedsbureau Reuter om de nylige hårde fængselsstraffe til demokrati- og fagforeningsaktivister.
Wei beskyldte Vesten for at sætte erhvervslivets interesser over hensynet til at fremme demokrati og respekt for menneskerettigheder. Kinas præsident, Jiang Zemin, fastslog for nyligt, at alle trusler mod stabiliteten "prompte vil blive nippet af, mens de kun er i knop." Kinesiske domstole fulgte op med at idømme flere aktivister over 10 års fængsel for at undergrave den kommunistiske stat ved at søge at etablere et opposi-tionsparti.

Fire vestlige turister dræbt i Yemen
*Fire britiske gidsler blev tirsdag dræbt, da yemenistiske sikkerhedsstyrker angreb en gruppe islamiske fundamentalister, som havde bortført 16 vestlige turister, oplyste en lokal embedsmand til nyhedsbureauet Reuters. De resterende 12 gidsler blev befriet.
Den islamiske gruppe havde oprindeligt ifølge det lokale politi krævet løsladelse af en af gruppens ledere samt ophævelse af FNs sanktioner mod Irak som betingelse for frigivelse af de 16 gidsler.
Det er første gang, at en islamisk gruppe er blevet sat i forbindelse med bortførsel af turister i Yemen, hvor forskellige stammer med hyppige mellemrum tilbageholder udlændinge med henblik på at tvinge indrømmelser fra landets regering.

Eksportfald koster 8.000 job
*Dykket i eksporten til Asien og Rusland vil koste 8.000 arbejdspladser.
Det viser beregninger, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) har foretaget for Børsen. AE venter, at også 1999 bliver et dårligt år for dansk eksport. Ud over krisen i Asien er eksporten ramt af en forringet konkurrenceevne, en halvering af væksten i verdenshandelen samt kraftige valutafald på vigtige markeder som Sverige, Norge, Storbritannien og USA.
Danmark har også mistet markedsandele på det tyske marked, der med en samlet eksport på 70 mia. kr. i 1997, svarer til over 20 procent af den samlede eksport. Mens Tyskland i både 1997 og første halvår af 1998 har haft en kraftig vækst i importen, har den danske eksport til Tyskland været præget af stagnation. I perioden januar-september i år steg eksporten til Tyskland kun med 0,1 procent Sidste år steg væksten i den danske eksport til Tyskland med 3,4 pct.

Selvstændige dæmper optimismen
*Landets selvstændige erhvervsdrivende har lagt en dæmper på optimismen i deres forventninger til fremtiden, viser en dugfrisk undersøgelse fra ASE (Arbejdsløshedskassen for Selvstændige Erhvervsdrivende i Danmark).
Gruppen forventer både et fald i antallet af nyansatte, en dårligere økonomi samt en højere grad af konkurrence til næste år i forhold til 1998.
"Ud fra undersøgelsen vurderer vi i ASE, at vi nu har ramt loftet for højkonjunkturen og formentlig er på vej ind i en lavkonjunktur," siger Christian Tanggard, der er informationschef i ASE.
Hver tredje selvstændig mener dog, at situationen for netop deres virksomhed er gunstig, mens hver tiende anser situationen for at være ugunstig. De resterende selvstændige mener, at situationen er rimelig.
Kun godt hver tiende selv-stændig mener, at antallet af ansatte i deres virksomhed stiger i 1999, hvilket er det laveste siden 1992 og et fald på to procentpoint i forhold til sidste år.
Samtidig har de selvstændige også de mere pessimistiske briller på i forhold til virksomhedernes økonomiske udvikling i det kommende år.

Landstingsvalg i Grønland
*Grønlands landsstyreformand, Jonathan Motzfeldt, udskrev tirsdag valg til det grønlandske landsting.
Valget, der bliver det syvende siden hjemmestyrets indførelse, finder sted den 16. februar 1999.
Det var ventet, at landsstyreformanden ville udskrive valg nu, da den fire-årige valgperiode udløber næste år.

Priser på børnepasning stiger
*I det nye år stiger forældrenes betaling til pasning af børn i institution og dagpleje næsten tre gange så meget som den almindelige prisudvikling i samfundet, viser en undersøgelse, der er udarbejdet for Pædagogisk Medhjælper Forbund (PMF). I undersøgelsen har man kontaktet samtlige landets kommuner for at høre dem om prisen på børnepasning i 1999. Resultatet er, at prisen i gennemsnit for alle børn vil stige med 5,9 procent.
PMF mener, at statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) i sin nytårstale bør afsætte plads til en undskyldning også til børnefamilierne.
"Kan vi ikke gøre det lidt bedre? spurgte statsministeren i sin famøse nytårstale. Svaret er, at det tværtimod er gjort en hel del dårligere," siger Finn Danielsen fra PMFs forretningsudvalg.
Beregningerne i undersøgelsen viser, at en dansk gennemsnitsfamilie i 1999 skal tjene 62.000 kr. ekstra for at betale pasningen af to små børn.
Tema side 3

Unge mødre bliver yngre
*De unge mødre bliver stadig yngre. Helt ned til 13-års alderen får teenagere børn, siger Mødrehjælpens direktør Hanne Simonsen til Kristeligt Dagblad.
"Det er ikke små sjuske-dorter, jeg taler om. Det er helt unge kvinder, som bevidst bliver gravide for at få en identitet som mødre. Mange af dem er vokset op på institution," siger Hanne Simonsen.
En anden gruppe er de 16-17-årige unge mødre, som allerede én gang har fået en abort og ikke ønsker at gennemgå dét igen.
På Mødrehjælpens ønskeseddel står penge til et kollektiv for de unge mødre, så de kan bo i et bofællesskab af små lejligheder, udgøre et netværk for hinanden og hjælpes til at komme videre, blandt andet med uddannelse.
De meget unge mødre er en ny tendens. Det fremgår af evalueringen af Mødrehjælpens projekt Unge Gravide - Unge Mødre, som offentliggøres i begyndelsen af næste år.
I øjeblkket er Mødrehjælpen nødt til at slippe de cirka 200 unge kvinder, der årligt deltager i projektet, efter otte måneder.

Den Danske Bank går til Højesteret
*Den Danske Bank besluttede tirsdag, at gå til Højesteret for at få fjernet statens 1.394 sider store Grønborg-rapport som bilag i Færøbank-sagen, oplyser Ritzau.
Storbanken tabte sagen om Grønborg-rapporten i landsretten tidligere på måneden, og søger nu procesbevillingsnævnet om tilladelse til at få prøvet sagen ved Højesteret.
Den Danske Bank rejste sagen om Grønborg-rapporten mod staten, fordi banken mener, at rapporten er blevet til på et "retsplejemæssigt uforsvarligt grundlag."
Jura-professor Eva Smith fra Københavns Universitet har vurderet, at Den Danske Bank har gode chancer for at få bragt sagen for Højesteret, fordi Færøbank-sagen er stor og principiel.

Rettelse
*Vi skrev fejlagtigt i en billedtekst i gårsdagens Information, at det er Klaus Holsting, der har fotograferet Anne Marie Helger ved en optræden i Brøndby Strand.
Det er forkert. Det er fotograf Søren Hartvig, der har taget billedet.

Røde Khmerer beklager folkemord
*To afhoppede Røde Khmer-ledere Khieu Samphan og Nuon Chea kom tirsdag med den første offentlige undskyldning for bevægelsens kommunistiske eksperiment, der kostede an-slået 1,7 millioner mennesker livet.
Ligesom Pol Pot, der var blevet omvendt til marxisme under et studieophold i Paris, var Røde Khmer-bevægelsen domineret af intellektuelle. Den begyndte dens væbnede opstand i slutningen af 1960erne, og udnyttede den omfattende politiske utilfredshed i landbrugsområderne i kølvandet på Vietnam-krigen.
Der er næsten gået 20 år, siden en vietnamesisk invasion gjorde en ende på Cambodjas katastrofale Røde Khmer-revolution. Men for de, der overlevede Pol Pots terrorregime, der varede fra 1975 til 1979, er minderne lige så nærværende, som de bjerge af dødningehoveder, der er udstillet på en af hans tidligere torturcentre i hovedstaden Phnom Penh.

Artikel side 5

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her