Læsetid: 7 min.

NYHEDSOVERBLIK

28. december 1998

Konservative skraber bunden
*De konservative skraber bunden i den seneste Gallup-måling. Ikke alene er det den svageste vælgertilslutning, som Gallup har målt partiet til i år. Det er også det dårligste resultat, partiet er målt til i 20 år. Man skal således helt tilbage til årsskiftet 1976/77 for at finde en dårligere meningsmåling. I december dengang for 20 år siden stod partiet til 4,8 procent. I dag er tallet 6,2, skriver Berlingske Tidende.
For de hårdt plagede socialdemokrater er der derimod en smule optimisme at hente i dagens måling. Partiet går frem fra det historisk ringe niveau på 19,1 til 22,4 pct.
Men ifølge en meningsmåling i TV 2 ville partiet ikke kunne indhente noget af det tabte. Her spår man partiet til kun at få 18 procent ved et folketingsvalg. Venstre ville til sammenligning få 38 procent.

Fædre fravælger ekstra barselsorlov
*De fleste, nybagte fædre er tilsyneladende ikke interesserede i at tilbringe mere tid sammen med deres barn - i hvert fald ikke, hvis det koster noget. Langt færre fædre end ventet benytter sig af den nye mulighed for at få forlænget barselsorloven med to ekstra uger, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.
Tal fra Socialministeriet viser, at blot 2.000 fædre i tredje kvartal af 1998 tog imod tilbuddet om to ugers ekstra barselsorlov. Tilbuddet blev indført 1. april 1998, og det var ventet, at omkring 7.500 fædre i kvartalet ville gøre brug af ordningen. Det ville på årsplan koste staten 150 mio. kr. Men nu ser det ud til, at staten slipper langt billigere, for fædrene fravælger i stort tal den ekstra barselsorlov for i stedet at tage på arbejde.

10 års fængsel til fagforeningsmand
*En domstol i Kina idømte søndag en erfaren fagforeningsaktivist, Zhang Shanguang, 10 års fængsel for at have videregivet oplysninger om uroligheder i et landligt område til den amerikansk-støttede radiostation Radio Free Asia.
Han skal derved have "bragt den statslige sikkerhed i fare".
Det meddelte menneskerettighedsgruppen Menneskerettigheder i Kina, der har hovedsæde i New York.
Organisationen Menneskerettigheder i Kina betegnede dommen til Zhang som "politisk terrorisme", begået af det regerende kinesiske kommunistparti. Kina tillader ikke andre fagforeninger end de officielle og sender ofte aktivister i fængsel.

Rusland fornyer atomvåben
*Rusland moderniserer trods landets økonomiske krise arsenalet af atomvåben og satte søndag en ny generation af strategiske raketter i kampberedskab.
De nye raketter er af typen Topol-M, og de vil garantere det nødvendige atom-potentiale af hensyn til Ruslands sikkerhed, uafhængighed og territoriale enhed, oplyste forsvarsminister Igor Sergejev ved en ceremoni i Tatisjtsjevo i Saratov i Volga-regionen.
Rusland vil frem til 2000 producere i alt 40 raketter af denne type. Dermed er Rusland ifølge forsvarsminister Sergejev ved at opbygge atomskjoldet til brug i det 21. århundrede.

Afhoppere undgår retssag
*De ledende Røde Khmer-afhoppere fik søndag fornem behandling af deres vogtere på den tidligere oprørsbase i Pailin i Cambodja. De fik tilmed forsikringer om, at de aldrig vil blive retsforfulgt for deltagelse i folkemordet i det sydøstasiatiske land sidst i 1970erne.
De to fanger, den formelle Røde Khmer-leder Khieu Samphan og chefideolog Nuon Chea, undgår straf af hensyn til den nationale forsoning, sagde vicestabschef i den cambodjanske hær, Meas Sophea, mens de var ved at blive overflyttet til hovedstaden Phnom Penh.
Også Cambodjas kong Norodom Sihanouk har godkendt deres ønske om blot at leve som "enkle borgere".
Menneskerettighedsorganisationer havde krævet de to stillet for en domstol for folkemord for deres rolle i det fire år lange terrorlignende styre sidst i 1970erne, hvor op mod to millioner mennesker mistede livet.

Populær borgmester opstiller ikke
*Den populære borgmester i Jerusalem, Ehud Olmert, bekendtgjorde søndag, at han ikke opstiller mod ministerpræsident Benjamin Netanyahu i dysten om lederposten i det regerende højreorienterede Likud-parti i Israel.
Han udfordrer dermed næppe heller Netanyahu som Likuds kandidat til parlamentsvalget, som ventes holdt i april.
Samtidig meddelte formanden for det israelske forsvars- og udenrigsudvalg, Uzi Landau, søndag som den første fra Netanyahus eget parti, at han stiller op ved primærvalget mod regeringschefen.

Ekstra indsats gav bonus
*Langtidsledige, som ellers er opgivet af Arbejdsformidling og arbejdsløshedskasser, kan få et normalt arbejdsliv, hvis der gøres en ekstra indsats med den rette hjælp. Det viser et projekt i Sønderjylland.
Efter et halvt års deltagelse i projektet er 14 ud af 58 deltagere kommet i fast arbejde, uden offentlig støtte. Resten er enten i flexjob eller under uddannelse, oplyser DR-Radio Syd.
Projektet er skræddersyet af SiD's lokale afdeling på Als og består af to dele. Første del er en studiekreds for de langtidsledige, hvor de skal formulere deres problemer og drømme, ofte med hjælp fra socialrådgivere og misbrugskonsulenter.
Anden del af projektet er praktikforløb i virksomheder, hvor der er hjælp parat til den langtidsledige, hvis modet svigter. SiD Als betegner selv projektet som en succes.

Flygtningestrøm er vendt
*Med lynjustits og konsekvente afslag er det for første gang lykkedes de danske udlændinge-myndigheder at vende en flygtningestrøm, så en hel gruppe asylsøgere af samme nationalitet frivilligt forlader Danmark, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.
I løbet af kort tid er flere hundrede etniske serbere fra den kroatiske provins, Østslavonien, rejst ud af landet, oplyser kriminalinspektør Jørgen Tagge i Den Centrale Politiafdeling.
Ifølge souschef i Udlændingestyrelsens 1. asylkontor, Bo Bruun, er det en konsekvent linie med hurtige afslag til serberne fra Østslavonien, der er årsag til, at de nu affinder sig med afgørelsen og rejser hjem.

Færøerne får hjælp fra Island
*Island er rede til på alle måder at hjælpe færingerne med planerne om at gøre Færøerne til et suverænt land. Dog vil Island ikke blande sig direkte i den følsomme afgørelse om, hvorvidt Færøerne fortsat skal have tæt tilknytning til Danmark.
Dette sagde Islands statsminister David Oddsson lørdag i en samtale med det færøske fjernsyn. Island vil dog gerne videregive de islandske erfaringer med at gøre Island til et selvstændigt land - uafhængigt af Danmark.
Foreløbig har Islands regering efter opfordring fra den færøske landsstyresmand for selvstyresager Høgni Hoydal besluttet at "udlåne" den fremtrædende islandske professor inden for retshistorie Sigurdur Lindall. Professoren er ekspert i den selvstændighedsaftale, Island indgik med Danmark i 1918, og Sigurdur Lindall skal være øverste rådgiver for det udvalg, Færøernes landsstyre har nedsat til at forberede en kommende aftale mellem Danmark og Færøerne.

Systemfejl i Plejebo-sagen
*Plejebo-sagen er en skandale, som især skyldes en systemfejl, mener lic. jur. Preben Wilhjelm. I retsplejeloven er der indbygget en tilskyndelse til politiet til at bruge oppustede sigtelser, hævder han.
Miséren begyndte med politiets ønske om at få plejehjemsassistenten varetægtsfængslet, mener Preben Wilhjelm.
"Det er lige præcis her, sagen bliver offentlig. Uden varetægtsfængsling kunne efterforskningen have forløbet i det stille helt frem til statsadvokatens beslutning om, at der ikke var grundlag for tiltale for drab. Det havde næppe givet anledning til større presseomtale. Med kravet om varetægtsfængsling bliver sagen uundgåeligt offentlig - for man kan lykkeligvis her i landet ikke fængsle nogen i hemmelighed," siger Preben Wilhjelm.

Annan fordømmer kampe i S. Leone
*FN's generalsekretær, Kofi Annan, fordømte søndag oprørsstyrkers kampe i Sierra Leone og anmodede dem om, at de bør nedlægge deres våben og indlede en fredsproces.
Kampe mellem oprørsstyrker og den vestafrikanske interventionsstyrke (ECOMOG) er taget til i det vestafrikanske land, hvor oprørere har kontrolleret hovedstaden Freetown siden et kup i maj 1997.
Oprørerne inkluderer kæmpende fra den Forende Revolutionære Front (RUF) og desertører fra hæren.
Viceoprørskommandanten Sam Bockarie sagde fredag til det franske nyhedsbureau, AFP, at hans styrker havde taget kontrollen med Makeni, der er en af de største byer i den nordlige del af landet.

Mobiltelefoner fik forstoppelse
*Årets julegave-hit, en mobiltelefon med taletidskort, er blevet noget i retning af et problem for flere udbydere af produktet, skriver Fyens Stiftstidende.
Da papiret var flået af gaveæskerne, ringede i tusindvis af glade og forventningsfulde mobiltelefonejere på stort set samme tid for at aktivere telefonerne. Computerne hos teleselskaber som Mobilix, Sonofon og Telia fik straks en alvorlig juleforstoppelse. Selv to døgn efter havde computerne besvær med at fordøje de massivt mange opkald fra stadigt mere og mere irriterede mobilkunder.

Nye voldsomme kampe i Kosovo
*Voldsomme kampe brød søndag ud i det nordlige Kosovo, hvilket fik OSCE, Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, til at meddele, at den forværrede situation med flere drab i den serbiske provins bringer hele OSCE's mission i fare. Man er ganske enkelt bekymret for OSCE-medarbejdernes sikkerhed.
Danskeren Jørgen Grunnet, der er talsmand for OSCE-missionen, bekræftede søndag, at politistyrker var ved at trække sig fra området, men der stadig var "voldsom artilleri- og maskingeværild" i det nordlige Kosovo ved Podujevo.
Kampene er blevet betegnet som de heftigste i to måneder, og mindst 16 mennesker frygtes ifølge det etnisk-albanske Kosovo Information Center dræbt.
I udkanten af landsbyen Obranca, rettede serbiske soldater tilsyneladende et angreb mod formodede stillinger i byen, der tilhører oprørere fra Kosovos Befrielseshær (UCK).
Også i landsbyen Donja Lapastica gik serbiske styrker til angreb mod formodede UCK-positioner.
Kampene fik NATO's øverstkommanderende i regionen, den amerikanske general Wesley Clark, til at udsende en skarp advarsel.
"Jeg tror, at vi her muligvis er vidne til indledningen af en ny runde med eskalerende vold fra den serbiske side," sagde Clark til det tyske nyhedsbureau DPA.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her